Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
STARI MOST I GORSKI VIJENAC NA HTV1
Procitaj komentar

Autor: Šemso Agović
Objavljeno: 08. November 2021. 16:11:15
NJEGOŠEVA LJUBAVNA POEZIJA: RUŽA KASANOVA I NJEN MUJO ALIĆ KILOMETAR DO CILJA


ŠEMSO AGOVIĆ: Oni koji su lično doživjeli barbarski zločin rušenja Starog mosta u Mostaru, oni koji su taj čin uživo pratili preko tv ekrana, svjetska javnost i tadašnje međunarodne snage u BiH, znaju da je ova epizoda TV-kalendara HTV1 zlobna farsa. Ali, mladi naraštaji, koji gledaju svoj HTV, bezazleno misle da je bilo baš tako kako vide svojim očima i slušaju svojim ušima. A baš to se od njih traži.
U budućnost ulazimo natraške na osnovu slike prošlosti koju gledamo ispred sebe. Što jasniju sliku vidimo, to nam je korak sigurniji. Nejasnoće i varke na njoj će nas skrenut u pogrešan pravac; za pravi put moramo prošlost jasno vidjeti. Zato je istorija nauka i civilizacijska tekovina. Ona je sinonim za prošlost.

Istorija je podložna zloupotrebama. Najčešće se to radi svjesno, iz pragmatičnih razloga. Državni režimi je preko svojih medija rado falsificiraju i događaje iz prošlosti lažno predstavljaju. Tako utiču na formiranje svijesti svojih građana i javnog mnjenja.

HTV1 ima već dugi niz godina svakodnevnu, već kultnu emisiju TV-kalendar. Koncizni i sažeti prilozi se odnose na kulturno-istorijske događaje i ličnosti pretežno zapadnog hrišćanskog svijeta, kao i na krvavi raspad SFRJ.

Što se tog raspada tiče, prilozi su koncipirani tako da se očito vidi srpsko-crnogorska agresija na Hrvatsku i BiH. Detaljno je ekranizovana i uloga JNA, koju su Srbija i Crna Gora prisvojile i upotrijebile za agresiju. Osim izvjesne doze navijačkog stava u stilu „vaši-naši“ ovi prilozi su uglavnom korektni i objektivni; snimci su autentični i vjerodostojni. Sve dok nije došlo na red rušenje Starog mosta.

E, tada se poznati TV-kalendar izgubio, i na ekranu se pojavio neki kvazi-historijski program. Restauracija istorije. Falsifikat. Laž. Licemjerstvo. Hipokrizija.
Sjećate li se Bobanovog objašnjenja Tuđmanu oko toga šta se desilo sa Starim mostom: Nevrijeme jako udarilo, poglavniče, Neretva podivljala, a Most star i neprijateljski, nije izdržao, u paramparčad se srušio, jadao se Boban.

Nevjerojatno, nevjerojatno, vrtio je glavom Tuđman. Neretva…, hoće ona to…
Ovako nekako i HTV1 preko svog TV-kalendara prikazuje rušenje Starog, s tom razlikom što umjesto nevremena pominje Armiju Republike BiH.

Oni koji su lično doživjeli barbarski zločin rušenja Starog mosta u Mostaru, oni koji su taj čin uživo pratili preko tv ekrana, svjetska javnost i tadašnje međunarodne snage u BiH, znaju da je ova epizoda TV-kalendara HTV1 zlobna farsa. Ali, mladi naraštaji, koji gledaju svoj HTV, bezazleno misle da je bilo baš tako kako vide svojim očima i slušaju svojim ušima. A baš to se od njih traži.

U TV-kalendaru HTV1 objavljuje i sadržaje iz kulture zapadno-hrišćanskog svijeta, rekosmo, ali tu i tamo se osvrne i na Istok, onda kada urednici osjete zgodnu priliku. Tako je došao na red i Gorski vijenac. Himna slobodi! Pjesnik među vladarima i vladar među pjesnicima spjevao je tu književnu ljepotu – ukratko bi bio siže HTV-ove reportaže.

A svaki naš i vaš đak zna da je istina skroz drugačija. Đe može bit vjersko-ideološki pamflet himna slobodi! Gorski vijenac je književna Pandorina kutija: đe god je ubodete na antipoeziju naletite. Naprimjer pogibija Ruže Kasanove i njenog izabranika Muja Alića. Njegoš ih je usmrtio kao Shakespeare Romea i Juliju, ali ne na književan, već na nehuman, divljački način: čim su Njegoševi junaci čuli da Ruža uteče sa svojim Mujom oni polaze (!) u akciju likvidacije:

Ema kad čuh e ode u Turke,
već kud kamo ne bi razmicanja,
no za njima u potoč pođosmo.
Na Simunji stigosmo svatove,
te ubismo obadva Alića,
a kroz Turke nesrećnu nevjestu.


Njegoš koristi aorist „pođosmo“ ne zato što je polupismen pjesnik, koji ne zna da bi ovdje morao biti upotrijebljen glagol za radnju ćeranje tipa „planusmo“, „skočismo“, „jurnusmo“, „sinusmo“, „polećesmo“ – jer „pođosmo“ paše uz dobronamjerne odluke: pođosmo na utakmicu, na izlet –, već zato da naglasi ležernost u osvetničkoj nakani, jer Ruža ode za Turčina!

Njegoš zatim namjerno sladostrasno naglašava da ubiše obadva Alića, i namjerno daje do znanja da je u pitanju bezobzirna osveta. Taj književni vjersko-ideološki sadizam će se kasnije zalijepiti na Andrića, Kiša, Kulenovića kao i mnoge druge književnike iz naše školske lektire, koji će vjerno koračati Njegoševim stopama.

Ali, što je još gore, bit će paradigma zločina u agresiji na BiH od Foče i Srebrenice do Prijedora…
U stihu „a kroz Turke nesrećnu nevjestu“ evo primjera bezočne bezdušnosti: Njegoš ubica se ruga nevjestinoj sudbini nazivajući je tobože sa sažaljenjem nesrećnom, a sam ju je unesrećio! Jaka poezija, nema šta.

Za HTV1 je Gorski vijenac himna slobodi i uzvišena poezija. Pitamo se – znaju li ovi ljudi šta govore? Jesu li oni ikada otvorili Gorski vijenac ili pak samo neprofesionalno verglaju ono što su u nekadašnjoj zajedničkoj državi naučili u školama, a što im možda odgovara?
Kim biler.

VRHOstali prilozi:
» SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!
Božidar Proročić | 22. March 2023 17:26
» SUDBINSKA PITANJA ZA BOŠNJAKINJE I BOŠNJAKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2023 19:27
» MIŠO SMAJLOVIĆ, ČOVJEK PRIJE SVEGA
Sead Zubanović | 19. March 2023 12:19
» NI NACIJA NI GRAĐANI?
Dr. Harun Hadžić | 17. March 2023 13:57
» ANESTEZIRANJE VJEROM
Edin Zećirović | 17. March 2023 13:34
» BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Božidar Proročić | 17. March 2023 12:53
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2023 15:10
» BUDUĆNOST ME SAVJETUJE DA POŽURIM
Suad Bešlić | 09. March 2023 15:18
» HRVATSKO KUHANJE ANEKSIJE BOSNE I HERCEGOVINE U VITEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. March 2023 14:54
» REIS KAVAZOVIĆ JE DOMOLJUB I NA NJEGOVOJ SAM STRANI!
Gradimir Gojer | 07. March 2023 20:50
» ISKRENA PODRŠKA POŠTOVANOM REISU HUSEINU EF. KAVAZOVIĆU!
Mr. Milan Jovičić | 07. March 2023 17:23
» POTRAGA ZA LJEPOTOM
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 06. March 2023 18:22
» VOJIN TROJANSKI
Said Šteta | 06. March 2023 17:44
» NEK’ VISI REJSULEMA, HUSEIN-EF. KAVAZOVIĆ
Muhamed Mahmutović | 06. March 2023 15:42
Ostali prilozi istog autora:
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
18. November 2022 13:56
» STRAH ABDULAHA SIDRANA
16. July 2022 16:44
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
23. June 2022 19:15
» FERID MUHIĆ: PUTOVANJE U TAJAN
19. March 2022 11:59
» IVO, FAIZ I MILJENKO
18. January 2022 01:59
» NJEGOŠEVA SKUPŠTINA
28. December 2021 00:50
» BOJKOT ZIMSKE OLIMPIJADE
14. December 2021 21:49
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif