Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U haremu Begove džamije klanjana dženaza Hasanu Čengiću
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: HASAN ČENGIĆ JE BIO PLEMENIT ČOVJEK, VRIJEDAN, USTRAJAN, HRABAR I BESKOMPROMISAN KAD JE BILA BORBA ZA NAŠU DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. November 2021. 13:11:11
Foto: Samir Jordamović / AA


U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jednom od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i nekadašnjem delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je preminuo u 64. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

"U čitavom njegovom životu nalazimo puno događaja i djela koja govore o njegovoj nepokolebljivoj predanosti i privrženosti našoj vjeri islamu. Čvrstina te njegove vjere i dosljednost u njenom prakticiranju bile su inspirativne za sve nas koji smo ga poznavali", rekao je Kavazović.

Poručio je da je Hasan Čengić bio plemenit čovjek, vrijedan i ustrajan.

"Bio je hrabar i beskompromisan pogotovo kada se vodila borba za našu domovinu BiH i za naš osiromašeni i napaćeni bošnjački narod. U tim borbama nije znao ustuknuti niti je dopuštao da se one odvijaju bez njega, a u mnogima, nama znanim i neznanim, učestvovao je i vodio ih srčano i odvažno na način koji je svojstven samo njemu", naglasi je reis Kavazović.

Istakao je da "odlaskom gazije Hasana Čengića BiH je izgubila velikog patriotu i borca za njenu postojanost i cjelovitost".

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: Borio se za BiH u kojoj će svaki čovjek, na svakom njenom pedlju, biti slobodan. Sloboda je bila njegov ideal. Naš narod je izgubio čovjeka koji je pomagao svaki poduhvat koji je jačao i afirmirao nacionalne vrijednosti i bošnjački identitet.


"Borio se za BiH u kojoj će svaki čovjek, na svakom njenom pedlju, biti slobodan. Sloboda je bila njegov ideal. Naš narod je izgubio čovjeka koji je pomagao svaki poduhvat koji je jačao i afirmirao nacionalne vrijednosti i bošnjački identitet", poručio je Kavazović.

Dženazi je prisustvovala i brojna delegacija iz Turske koju su činili zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus, pomoćnik predsjednika stranke Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen, potpredsjednik parlamentarne grupe AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Mahir Unal, pomoćnik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, glavni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Sabri Demir, te Hasan Topaloglu, predsjednik SEDEF fondacije koja je osnivač Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Drugi termin dženaze i ukop bit će obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14:30 sati.

Čengić je preminuo u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt. Jedan je od osnivača SDA u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara u Centrali stranke.Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika, navodi Preporod.

Čengić je dobitnik priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH.Ostali prilozi:
» 32. GODIŠNJICA „CRNOG JANUARA“ U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. January 2022 00:52
» PROF. DR REDŽEP ŠKRIJELJ, POSVEĆENOST NAUCI I MULTIKURI
Božidar Proročić | 11. January 2022 14:55
» ŽENEVA: AKO NE BUDE MIRNA BOSNA, NEĆE BITI MIRNA NI EVROPA
Mensud Alićušić | 09. January 2022 23:50
» SJEĆANJE NIJE DIM - AUTORA IBRAHIMA ŠAHMANA
Fatih Hadžić | 03. January 2022 02:20
» PROMOVIRANA KNJIGA „ILAHINAMA“
MINA | 24. December 2021 01:02
» BOŠNJACI SU EVROPSKI NAROD, BOGATE KULTURE I TRADICIJE
Saffet Erdem | 10. December 2021 15:56
Ostali prilozi istog autora: