Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo gosp. Draganu Čoviću povodom inicijativa o izmjenama u Izbornom zakondavstvu
OMOGUĆITI SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA U BOSNI I HERCEGOVINI DA MOGU GLASATI NA TRANSPARENTAN NAČIN
Autor: B.net
Objavljeno: 04. November 2021. 20:11:32


Poštovani gosp. Čović,
Imajući na umu da ste u javnosti kao i u krugovima koji odlučuju o budućnosti ove zemlje nametnuli etnonacionalni koncept kao jedini relevantan za izmjene izbornog zakonodavstva, iako to presude Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i dr. traže suprotno, ovim pismom Vam se javljam kao slabovidna osoba i čovjek koji želi jednaka prava za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost, boju kože, status ili bilo koju drugu razliku. U izmjene izbornog zakona treba, prije svega, uvesti transparentnost i elektronsko glasanje.

Vjerujem da ste upoznati da je Centralna izborna komisija BiH prihvatila Izvještaj Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Tom prilikom usvojeni su zaključci kojim se ministarstva na državnom nivou i Centralna izborna komisija obavezuju nastaviti pratiti inovacije u oblasti IKT-a, koje će biti primjenjive u izbornom procesu. U skladu sa tim, Centralna izborna komisija BiH je formirala Ad hoc radnu grupu koju čine po dva predstavnika iz CIK-a i Ministarstva za promet i komunikacije, koja će imati uvid u tehnologije i biti zadužena za testiranje istih radi odabira i primjenjivanja u izbornom procesu koji je pred nama. Jedan od tih novih modaliteta jeste i „Sistem telefonskog glasanja“ koji se tičeglasanja slijepih osoba koje su do sada glasanje mogle obaviti jedino preko posrednika, nemajući mogućnosti da na bilo koji način provjere da li je glasanje izvršeno prema volji i želji slijepih osoba. Radi se o sistemu koji je inovativan, procedura glasanja vrlo jednostavna i finansijski potpuno prihvatljiv iz razloga što bi prve godine sistem državu koštao svega 5 KM, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila niža. Sistem predviđa način kojim bi putem poziva na određeni broj i unošenja šifre koju bi slijepim osobama dostavio CIK naBrajevom pismu, uslijedilo glasovnoiščitavanje svih stranaka i kandidata za sve nivoe vlasti koji se biraju. Glasanje bi bilo maksimalno zaštićeno, jer bi osobe sa invaliditetom na kućnu adresu dobile vaučer sa kodom koji bi bio poznat samo glasaču i članu CIK-a koji je zadužen za ovaj sistem. Sam postupak glasanja trajao bi 2-5 minuta. Nakon glasanja vaučer sa kodom bio bi neupotrebljiv.Bitno je napomenuti da ovaj sistem glasanja, osim što je prvenstveno namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, prilagodljiv je i osobama sa intelektualnim teškoćama kao i osobama sa invaliditetom koje uslijed arhitektonskih barijera nisu u mogućnosti dati svoj glas dolaskom na izborno mjesto. Ovaj sistem bi svima dao jednake mogućnosti da sudjeluju u obavljanju građanskih dužnosti.

Šta je cilj moga obraćanja Vama – omogućite slijepim i slabovidnim osobama da mogu glasati na transparentan način, te se nadam da ćete se založiti da ova mogućnost elektronskog glasanja bude unešena u Izborni zakon BiH. I da zaključim, pošto se stalno pozivate na europske vrijednosti i principe, dajte da u našem izbornom zakonodavstvu svi imamo jednaku priliku, a ja vjerujem da slijepe i slabovidne osobe to pravo zaslužuju bez pogovora. U nadi da ćete ovo otvoreno pismo razmotriti, srdačno Vas pozdravljam, napisao je u otvorenim pismu Amir Mujezin, aktivista i zagovarač izmjene Izbornog zakona od 2017. godine.Ostali prilozi:
» 19 GODINA RADA WEB MAGAZINA BOŠNJACI.NET
Bošnjaci.Net | 25. January 2022 07:00
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: