Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BURNO U NSRS-A: BEGIJA SMAJIĆ DOBILA VIŠE OPOMENA TOKOM DISKUSIJE ZBOG SPOMINJANJA MILORADA DODIKA…
Procitaj komentar

Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 21. October 2021. 17:10:01


Begija Smajić, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobila je tri opomene tokom diskusije. Dvije zbog spominjanja Milorada Dodika, jednu zbog opisivanje ove situacije kao "poteza koji graniče s razumom". Dotakla se Samjić i harmonike u Predsjedništvu BiH, ali je i ozbiljno kritikovala Prijedlog zakona o medicinskim sredstavima RS kojim se predviđa osnivanje Agencija za lijekove RS.

Smajić je navela kako je NSRS “nebrojeno puta zloupotrebljavala propisane nadležnosti Ustavom entiteta i da uređuje oblasti na koje prema Ustavu države BiH nema pravo”.

Kada je počela govoriti o osnivanju Agencije RS, kazavši da je ovo suludi potez čiji je kreator Milorad Dodik, dobila je prvu opomenu, piše N1.

“Možete mi odmah oduzeti riječ ukoliko vam se ne sviđa ono što govorim. Šta sam rekla što nije u skladu s propisom?”, kazala je Smajić.

“Jačate pravosudni sistem BiH”

A potom je nastavila i dobila još jednu opomenu.

“Svi koji ga slijedite, niste svjesni koliko jačate pravosudni sistem BiH jer će Ustavni sud osporiti ovaj zakon, kao i mnoge. Takve odluke Suda BiH ulaze u pravno naslijeđe i ostaju primjer kako će se presuđivati u drugim sličnim situacijama. Suludost ovih poteza graniče s razumom dok se naši građani suočavaju s ozbiljni, problemima i odlaze masovno u zemlje pod NATO zaštitu protiv koje se bori ovaj režim”, rekla je Smajić.

Kritikovala je prijedlog ovog zakona kazavši kako je “apsurdan jer se donosi po hitnom postupku, a njegovi efekti mogu biti vidljivi tek 2022. ili čak 2023. pa se, kazala je, postavlja pitanje na koji način bi nedonošenje ovog zakona moglo prouzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi.

Moguće tužbe zbog duplih naknada i nedostatak lijekova u RS

Navela je i to kako je zakon prepisan sa državnog nivoa, osim kozmetičkih promjena. Istakla je kako bi RS, ukoliko se ovaj zakon usvoji, bila na meti mnogbrojnih tužbi ili čak došla u situaciju da na području RS ne bude određenih lijekova.

“Dodatni teret u vidu naknada za izdavanje dozvola za stavljanje lijeka u promet. Pa pored naknada predviđenim državnim zakonom, lice koje želi staviti u promet lijek mora plaćati naknadu predivđenu entitetskim zakonom. Ovako otvorena mogućnost tužbi od lica koja imaju dozvolu za promet lijekova u skladu sa državnim zakonom ne predstavlja samo finansijsku prijetnju već da određeni lijekovi na području enetiteta RS ne budu u prometu, što može poruzrokovati štetne posljedice. A za to neće biti niko drugi odgovoran već oni koji glasaju za ovaj zakon koji je u sukobu s državnim zakonom i Ustavom BiH”, upozorila je.

Kazala je i to kako je “ovakav vid rada NSRS smiješan i žalostan kao harmonika u Predsjedništvu”.

“Ne želim vjerovati da je onaj kič u Predsjedništvu BiH slika onih koji su glasali za Dodika ili možda ipak jeste”, rekla je Smajić i dobila treću opomenu.

VRHOstali prilozi:
» UMEJA ZUKORLIĆ PRESELILA NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 21. May 2024 21:49
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif