Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. CERIĆ: NIJE MUDRO DODIKA SPAŠAVATI IZ JAME KOJU SAM SEBI KOPA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. October 2021. 17:10:14
DR. MUSTAFA CERIĆ: Dodika se mora promijeniti na način da mu se oduzmu poluge vlasti, kojima ugrožava mir i stabilnost bosanske države i društva. Karadžić i Mladić su svojevremeno bili moćniji od Milorada Dodika. Pogledajte gdje su završili? Završili su u doživotnu robiju. Dodikova priča ima podršku Beograda. Njegov gazda je Aleksandar Vučić. Zato treba tražiti od gazde da smiri svog podanika, koji ugrožava mir i stabilnost ne samo u Bosnu već u cijelom regionu zapadnog Balkana.


Zbog krize u državi Bosni i Hercegovini koju je od kraja jula t.g. izazvao Milorad Dodik sa svojom strankom SNSD, ali i opozicionim srpskim strankama, koje posljednjih dana već čine zaokret od Dodika i njegovih prevara. Dodik radi sopstvenog spašavanja otvoreno uvlači u rat državu Bosnu i Hercegovinu, poništenje Daytonskog mirovnog sporazuma što ujedno znači nestanak manjeg bh. entiteta, kojem se zbog Dodikove politike za sada prijeti sa teškim sankcijama. Dodik dobro zna da je pred potpunim kolapsom i padom sa političke scene, ali predsjednik SDA Bakir Izetbegović u interview za FENA je rekao da je spreman sa njim razgovarati “jedan na jedan”, što znači da će pokušati da ga spasi potpunog političkog sloma u državi Bosni i Hercegovini ali i u manjem bh. entitetu.

Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić je izjavio:

- Nije pametno razgovarati sa Miloradom Dodikom ni utroje ni na jedan na jedan!
Nije mudro sada Dodika spašavati od njega samoga i od jame koju sam sebi kopa.
To što Dodik priča oko ukidanja ključnih državnih institucija u manjem bosanskom entitetu ima za cilj da iznudi sebi političku prednost (leverage) kako bi u pregovorima dobio ono što mu ne pripada.
To se zove brutalni politički racketeering ili blackmailing!
Ne treba mu priuštiti to zadovoljstvo! Kao što je to bilo dosada! – rekao je dr. Cerić.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić također je govorio za Source.ba portal o nikad napetijoj situaciji u državi od rata pa na ovamo.

- "Nema ništa novoga u Dodikovom ponašanju. Sjećam se da sam još 2011. god. u svojstvu reisu-l-uleme tražio izjašnjavanje državnih institucija Bosne i Hercegovine o Dodikovim uvredljivim izjavama o muslimanima. Naime, tada sam uputio pismo članovima Predsjedništva i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kojem sam naglasio da je retorika koju je koristio tadašnji premijer manjeg bosanskog entiteta Milorad Dodik ista ona koju je koristila osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić što je imalo za posljedicu srpski genocid nad nesrpskim stanovništvom. Podsjetio sama da diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, odnosno o muslimanima kao takvim, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake. Tada je bio aktualan teroristički napad u Norveškoj i priznanje teroriste Andersa Breivika o mržnji prema muslimanima, što je dodatno ukazivalo na izvjesne opasnosti koje Dodikove izjave mogu proizvesti ne samo u Bosni i Hercegovine, već i Evropi i svijetu. Kako onda tako i sada Dodikova retorika može uzrokovati nove sukobe. Otuda je neobjašnjiva indiferentnost bosanskih nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o muslimanima, koje podstiču ekstremiste i teroriste, te širi strah kod Bošnjaka, posebno povratnika. Država mora da poduzme konkretne mjere zaštite svih građana od diskriminacije na osnovu vjere", kazao je dr. Cerić na početku razgovora.

Ističe da čekanje da se Milorad Dodik promjeni nije razumna opcija.

- "Dodika se mora promijeniti na način da mu se oduzmu poluge vlasti, kojima ugrožava mir i stabilnost bosanske države i društva. Karadžić i Mladić su svojevremeno bili moćniji od Milorada Dodika. Pogledajte gdje su završili? Završili su u doživotnu robiju. Dodikova priča ima podršku Beograda. Njegov gazda je Aleksandar Vučić. Zato treba tražiti od gazde da smiri svog podanika, koji ugrožava mir i stabilnost ne samo u Bosnu već u cijelom regionu zapadnog Balkana. Bosanska diplomacija mora biti aktivnija i konkretnija u detektiranju srpske politike, koja se ne smiruje. Ne treba nikome nova oluja, niti ikome treba traktorsko premještanje stanovništva. Kao što je već viđeno: nema pobjednika na Balkanu. Svi su samo gubitnici, posebno oni koji su agresivno nerazumni. Nikome rat nije brat. Zato svi treba da smanje doživljaj oko rata. Mir je egzistencija svih. Zato svi u Bosni treba da se sustegnu od ratne retorike. No, eventualnim agresorima na Bosnu treba da bude jasno da ovo nije vrijeme devedesetih kad smo bili naivni, vjerujući da genocid nije bio moguć. Sad znamo da je to moguće i da ništa ne smijemo prepuštati slučaju", rekao je bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li među probosanskim strankama postoji lider kao što je bio prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović, koji bi ujedinio Bošnjake u slučaju ratnih dešavanja odgovara da Bošnjaci nikada nisu imali lidera kojega nisu osporavali i poštovali?

- "A kad su to, molim vas, Bošnjaci imali svog vlastitog lidera kojeg su poštivali? Kojeg nisu osporavali? Nikad! Pa veliki Gazi Husrevbeg je zbog silnih zlobnika tri puta odlazio i vraćao se u Bosnu. Legendarni Husein-kapetan Gradaščević je platio glavom taman kad je bio na domaku historijske pobjede za autonomnu bosansku državu i bošnjaštvo. Ni Alija Izetbegović, na kojeg se danas svi pozivaju, nije bio pošteđen žestokog osporavanja. Nakon Alijine smrti govorilo se da Bošnjacima ne treba 'lider' već timski rad i djelovanje. I…, šta danas imamo? Imamo da nemamo ni 'lidera', kojeg poštujemo, ni tim, kojeg nasušno trebamo", kazao je dr. Cerić.

Dodaje da je zato priča o lideru u Bošnjaka licemjerna i neuvjerljiva.

- "Po tom pitanju Bošnjaci još uvijek nisu ni zrela nacija ni efikasna država. Bošnjaci su još uvijek mentalno i ideološki zelena nacija. Mentalno su Bošnjaci zeleni zato što nemaju jasno artikuliranu svijest Ibn Khaldunove 'asabijje', tj., nemaju snažan grupni nacionalni osjećaj ili snažnu nacionalnu koheziju; a ideološki Bošnjaci su previše 'zeleni' zato što je kod njih još uvijek jača vjerska nego nacionalna grupna identifikacija. Naravno, vjera je važan elemenat bošnjačkog identiteta, ali bez snažnog nacionalnog i državnog identiteta u Bošnjaka može doći u pitanje i njihov vjerski identitet", ocjenjuje on.

Kako kaže, nije optimista da Bošnjaci mogu imati svog vlastitog lidera, koji je dorastao trenutnim izazovima s kojima se danas suočava bosanska nacija i država.

- "Ne zato što u Bošnjaka nema sposobnog insana, koji bi mogao biti lider, uključujući i Bakira Izetbegovića, već zato što Bošnjaci nisu spremni da imaju svog vlastitog lidera ni političkog ni duhovnog. To je sudbina slabih i nemoćnih nacija, koje dugo žive u neslobodi. Jer samo slobodne i jake nacije imaju slobodnog i jakog lidera, koji ih vodi do zadanog nacionalnog cilja. Bošnjaci su to danas – slabi i nemoćni da imaju svog vlastitog lidera, koji se javlja ne nužno po rođenju, već po odgoju od strane nacije. Da, upravo tako. Nije nužno da se neko rodi da bude lider, već je nužno da nacija sebi odgoji lidera, da ga bukvalno napravi za svoje nacionalne potrebe. Alija rahmetli je bio rođeni lider. To je bila naša sreća. Ali, poslije Alije Bošnjaci nisu ni znali niti su bili spremni da 'prave' sebi svog vlastitog lidera, kojeg će poštivati. Nažalost, više im odgovara beznadni kaos, u kojem svi misle da mogu biti lideri, a to znači da niko nije lider i zato smo danas tu gdje jesmo – nacija bez legitimnog, sposobnom i opće prihvaćenog nacionalnog lidera. Ne bi to bilo ni tragično da Bošnjaci imaju timski rad i djelovanja na domaćoj i svjetskoj pozornici. Kao i do sada, ostaje nam da se pouzdamo u Božju milosti i spas. Zato neka nas kao i dosada vodi osjećaj zajedništva u vjeri i moralu, zajedništva koja nas vodi pravim putem. U nedostatku nacionalnog lidera, neka nam duhovni lider bude vodilje u kriznim situacijama. Možda nam Milostivi Allah omili da jednoga dana imamo vlastitog nacionalnog lidera, kojeg ćemo poštivati i boriti se za njega, kao što će se on boriti za sve nas, ako Bog da. Nacija koja ima iskustvo genocida ne smije bit bez lidera, ne smije imati slabog i nesposobnog lidera. Nacija koja ima iskustvo genocida mora imati jakog i sposobnog lidera da se nosi sa svim predvidivim i nepredvidivim izazovima. Lider u Bošnjaka mora biti spreman na osobnu žrtvu i odricanje radi spasa nacije i države", zaključio je bivši reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić u razgovoru sa novinarom Ajdinom Balićevac za Source.ba portal.



Ostali prilozi:
» PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Anadolu Agency (AA) | 29. November 2021 15:35
» DELEGACIJA IZ TUZLE POSJETILA REISU-L-ULEMU
MINA | 29. November 2021 15:00
» OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Ferid Krak | 29. November 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: