Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKCIJA PRIKUPLJANJA ZEKATA NA POLJOPRIVREDNE PROIZVODE OD 8. DO 17.10.2021. GODINE
Autor: MINA
Objavljeno: 29. September 2021. 13:09:43


Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještavaju muslimane, pripadnike Islamske zajednice u BiH, da će ovogodišnja akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode biti organizirana od 8. do 17. oktobra 2021. godine.

Prikupljanje će se vršiti na području svih dżemata i medżlisa koji djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH, a poljoprivredni proizvodi prikupljeni u ovoj akciji bit će usmjereni za ishranu korisnika odgojno obrazovnih ustanova Islamske zajednice i za pomoć socijalno ugrożenim osobama.

Obaveznost (farz) davanja zekata na poljoprivredne proizvode jasno su naglašeni u slijedećim kur'anskim ajetima:
"O vjemici, udjeljujte od lijepih stvari koje stičete i od onoga što varn Mi iz zemlje dajemo, ne izdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udijelili kad ni vi sami to ne biste primili, osim zatvorenih očiju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan. Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah varn obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve." (El-Bekare 267, 268)

"On je Taj koji stvara vinograde poduprte i nepoduprte, i palme i usjeve različita okusa, i masline i śipke, slične i različite - jedite plodove njihove kad plod dadnu, i podajte na dan žetve i berbe ono na što drugi pravo imaju (zekat), i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike." (El-En-a'm 141)
Ova obaveza potvrdena je i riječima Muhammeda alejhi selam:

Ibn Omer, r.a, prenosi da je Muhammed alejhi selam rekao: "Na ono što se natapa kišom, izvorom vode ili podvodnim vodama daje se desetina, a na ono što se natapa navodnjavanjem dvadesetina." Allahov Poslanik alejhi selam, rekao je Muaz ibn Džebelu, r.a, neposredno prije nego ga je poslao u Jemen: "Uzmi od njih zekat na žito od žita, ovcu od sitne stoke, devu od kamila i kravu od goveda."

- Molimo Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji su zahvalni na njegovim blagodatima i koji svoju zahvalnost iskazuju izvršavanjem Njegovih zapovijedi i čiste svoje imetke zekatom - poručili su iz Ureda za zekat Islamske zajednice u BiH.Ostali prilozi:
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
» STOLTENBERG: RUSIJA I KINA POTKOPAVAJU MEĐUNARODNI POREDAK
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2021 13:35
Ostali prilozi istog autora: