Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Rama u Prištini
OKLOPNJACI VOJSKE SRBIJE, DVA “LAZARA” I DVA “MILOŠA”, NA DVA KILOMETRA OD GRANICE S KOSOVOM
Autor: B.net
Objavljeno: 27. September 2021. 14:09:57


Pripadnici Vojske Srbije sa četiri oklopna vozila – dva “lazara” i dva “miloša” raspoređeni su na dva kilometra od administrativnog prijelaza Jarinje u pravcu prema Raški.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na sjeveru Kosova, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadlijetale su i borbene letjelice i helikopteri Vojske Srbije.

U međuvremenu, započeo je osmi dan blokade graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova.

Prethodna noć je protekla mirno, a okupljeni Srbi ne odustaju od svojih zahtjeva, objavio je portal Danas.rs.

Rama u Prištini: Vojni manevri Srbije podstiču nacionalizam i vandalizam

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Prištini da je za žaljenje da smo, umesto konkretnog napretka u dijalogu i obostranog priznanja Kosova i Srbije, danas svedoci vojnih teatralnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, nakon sastanka delegacija dve zemlje, Rama je ocenio da vojni manevri Srbije na severnoj granici sa Kosovom ne brane srpske građane, iako to tvrdi zvanični Beograd. On je naglasio da je činjenica da srpski građani žive bez ikakvih pretnji na Kosovu, čak ne plaćaju račune za struju što nema nigde ni na Balkanu, ni u svetu.

“Ti manevri podstiču nacionalistički vandalizam paljenja javnih institucija koje služe upravo tim građanima koji nisu žrtve neke državne represije ili etničkog progonstva, nego su taoci stagnacije dijaloga između Srbije i Kosova”, naglasio je albanski premijer.

Rama smatra da je odluka o uvođenju reciprociteta na registarske tablice iz Srbije legitimno pravo Kosova.

“Ovde je pravo Kosova i tačka. Nije Srbije, i Srbija nema pravo da registarske tablice vozila za svakodnevnu upotrebu pretvara u konfliktnu svakodnevnicu i od 'muve pravi bizona', kao da je Vlada Kosova najavila neki rat, kada u stvari jednostavno traži implementaciju međusobno dogovorenog sporazuma", rekao je Rama.

Istakao je da Vlada Albanije deli uverenje da je sada potreban dijalog kako bi se izbegao konflikt, te da je potreban ravnopravni dijalog i da Srbija treba da prizna nepovratnu stvarnost Kosova.

Rama je istakao da je na Kosovo došao odmah nakon povratka iz Njujorka gde je učestvovao na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija i tražio priznanje nezavisnosti Kosova. Istakao je da će Albanija iskoristiti prednosti nestalnog člana Saveta bezbednosti UN-a za podsticanje priznanja Kosova, kao prirodnog završetka i formalnog perioda rasformisanja bivše Jugoslavije.

Kosovski premijer Kurti je ponovio da su specijalne jedinice policije Kosova raspoređen na severnim graničnim prelazima Jarinje i Brnja kako bi zaštile graničnu policiju. Kazao je da za nedelju dana primene odluke o registarskim tablicama, više od 10.000 vozila iz Srbije uzelo je probne tablice i na nijednom graničnom prelazu nije bilo nijednog incidenta.

Kazao je da oni koji su blokirali puteve blokirali su sebe, jer pre svega Srbi zbog blokade moraju da pešače da bi prešli granične prelaze. Kurti je rekao da je Kosovo dalo ponudu da se ukinu probne tablice sa obe strane.

“Ne vredi imati privremene tablice i za Republiku Kosovo i za Republiku Srbiju, uklonimo ih s obe strane. I, verujte mi, postoji neuporedivo više razloga zbog kojih Albancima mogu da smetaju srpske tablice koje imaju četiri slova S na ćirilici, koje ste mogli da nađete na mnogim srušenim kućama tokom rata, pa čak su nožem urezivani na grudima Albanaca, nego što bi trebalo da upada u oči kosovska karta Srbima u Srbiji”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je razgovarao sa komandantom KFOR-a Federikom Federičijem i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Soltenbergom i da nema nikave informacije o pripremi neke intervencije KFOR-a na severu Kosovu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rama je je ocenio da neslaganje oko inicijative “Otvoreni Balkan“ koje ima sa kosovskim kolegom Kurtijem, ne ugožava odnose dve zemlje, koji su nacionalni i bratski.

“Balkan je naš put i kada kažem naš put, mislim na naš zajednički put za naše opšte dobro. Po mom mišljenju, postoji razlika između nacionalizma i patriotizma. Nacionalizam znači želeti da se druga osoba vidi loše, dok patriotizam znači želeti sebi dobro. Naravno, u ovom trenutku imamo neslaganje sa Kurtijem, ali važno je shvatiti da je ovo neslaganje političke prirode i moramo ga tretirati kao takvo“, pojasnio je Rama.

Govoreći o odnosima između Kosova i Albanije kazao je da svi sporazumi koji su do sada potpisani treba da se primene na obostranu korist, kako bi se izbegla birokratija i građani obe zemlje osetili koristi. I Kurti je kazao da je važna dobra koordinacija u primeni sporazuma između dve vlade. Najavljen je zajednički sastanak dve vlade u poslednjoj nedelji novembra, u albanskom gradu Draču.

Rama će tokom jednodnevne posete Kosovu imati odvojene sastanke i sa liderima kosovske opozicije. Do posete Rame dolazi nakon što mu je Kurti čestitao na trećem izboru za premijera Albanije i pozvao ga da poseti Kosovo.

Iako je poseta Rame planirana ranije, dolazi u trenutku povećanih tenzija na severu Kosova gde srpski građani već osmi dan blokiraju puteve ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog uvođenja reciprociteta na registarske tablice iz Srbije, objavila je Anadolu Agency (AA).Ostali prilozi:
» KOMESAR VARHELYI OTKRIO SVE DETALJE POSJETE BIH
Vijesti.ba | 25. November 2021 19:55
» SARAJEVO: PROMOVISANA KNJIGA "ROBIJE ALIJE IZETBEGOVIĆA"
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2021 18:47
» MINA - 30 GODINA VJERODOSTOJNOG INFORMISANJA
MINA | 25. November 2021 16:57
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA LAŽ VAVIJEKA
08. November 2021 17:38