Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


PROMOVISANJE BOŠNJAČKOG IDENTITETA KROZ KONVERGENCIJU I DEMASIFIKACIJU MEDIJA
Procitaj komentar

Autor: Lena Demirović
Objavljeno: 01. September 2021. 21:09:07
Vrlo je važno da bošnjački korisnici medijskih platformi zaista provjere gdje i šta čitaju ili slušaju prije nego što povjeruju da li je ta vijest istinita. To što CNN, BBC, N1 ili Al Jazeera objave ili napišu ne znači da je priča faktički istinita.


LENA DEMIROVIĆ: Mahana demasifikacije je, međutim, to što zbog tolikih izvora vijesti može biti veoma teško dešifrirati koje su istinite, a koje "lažne vijesti”. Zbog ovog problema ogromne medijske platforme poput FaceBooka sada odlučuju umjesto nas tj. filtriraju vijesti pomoću“treće stranke” kao npr. FB Balkan tim koji putem portala Raskrinkavanje u Bosni i Hercegovini čine sve da se negiranje genocida promoviše i ignoriše te ostavi vidljivo na FB platformi jer većina ih dolazi iz sistema koji je optužen za genocid nad Bošnjacima. Primjera radi, Balkan FB tim, su ti koji su zaustavili/uništili zahtjev Instituta za Istraživanje Genocida u Kanadi da FB platforma implementira i postupa po novodonesenom zakonu o negiranju genocida kojeg je nedavno iznio predstavnik Inzko.
Danas se konvergencija tj. usklađivanje medija najviše može primjetiti kod pametnih telefona. Ovi uređaji su postali sveobuhvatni alat i medij koji kombinuje internet s uređajem koji se inače koristi samo za telefonske pozive. Dodavajući mu kameru, muziku, e-knjige, društvene medije, procesorsku moć računara i u osnovi bilo koji medij koji možete pronaći na internetu, i dobit ćete najistaknutiji primjer konvergencije medija.Dodatni primjeri su internetski radio koji kombinuje tradicionalni radio putem internetske platforme i “web” stranice te aplikacije za vijesti koje pružaju nove informacije putem interneta, za razliku od tradicionalnog papira i olovke.

Što se tiče demasifikacije ili anatomiziranja medija, najveći primjer danas je primjećivanje rastućeg trenda manjih nezavisnih informativnih kanala koji se pojavljuju širom YouTuba. Navest ćemo za primjer jedan od popularnijih programa na američkom medijskom prostoru, a to je nezavisni informativni kanal "The Jimmy Dore Show”, koji se uglavnom fokusira na politiku i aktuelne događaje. Ovaj kanal ima progresivan pogled na politiku i kritikuje obje strane američkog političkog okruženja. S gotovo 900 hiljada pretplatnika, ova emisija, kao i druge slične njoj, postaje sve popularnija, posebno među mlađim generacijama. Takodjer, demasifikacijom medija i korištenjem YouTube kanala i sličnih, Bošnjaci mogu postići velike rezultate i napreduju u svojoj borbi za istinom i pravdom, pogotovo kada su u pitanju bošnjačka historijia, politika, vjera i tradicija.

Još jedan primjer demasifikacije medija koji treba pomenuti su nezavisni film i muzika. S visokokvalitetnim kamerama i glasovnim snimcima nikada nije bilo bolje vrijeme za proizvodnju vlastitih filmova i muzike uz mali budžet. Muzičarima i filmskim stvaraocima više nisu potrebni ogromni muzički konglomerati ili veliki financijski sponzori kako bi promovisali svoju umjetnost i učinili je poznatom. Danas svako može postati virtualni umjetnik, motivacioni govornik, pripovjedač, itd., te postići veliki uspjeh objavljivanjem na YouTubu i to besplatno. Tako je zapravo otkriveno mnogo trenutnih poznatih ličnosti poput teologa, motivacionih govornika, fitnes trenera, kuhara, itd.

Obje, konvergencija i demasifikacija medija imaju svoje prednosti i mahane. Pozitivan i koristan rezulat koji je proizašao iz same demasifikacije je pojava internetskih medija koji se samostalno financiraju i koji daju različite perspektive, različita mišljenja i teorije o raznim temama naspram velikih medijskih kuća koje su pod rukovodstvom tajkuna i koje moraju pod pritiskom istih da budu nastranjene određenim političkim strankama.

Mahana demasifikacije je, međutim, to što zbog tolikih izvora vijesti može biti veoma teško dešifrirati koje su istinite, a koje "lažne vijesti”. Zbog ovog problema ogromne medijske platforme poput FaceBooka sada odlučuju umjesto nas tj. filtriraju vijesti pomoću“treće stranke” kao npr. FB Balkan tim koji putem portala Raskrinkavanje u Bosni i Hercegovini čine sve da se negiranje genocida promoviše i ignoriše te ostavi vidljivo na FB platformi jer većina ih dolazi iz sistema koji je optužen za genocid nad Bošnjacima. Primjera radi, Balkan FB tim, su ti koji su zaustavili/uništili zahtjev Instituta za Istraživanje Genocida u Kanadi da FB platforma implementira i postupa po novodonesenom zakonu o negiranju genocida kojeg je nedavno iznio predstavnik Inzko.

Samim tim činom nastaje problem na koji mi Bošnjaci, mi koji smo autohton narod Bosne i Hercegvine, ne smijemo da ostanemo slijepi, a to je činjenica da FaceBook i njeni uposlenici kao npr. Balkan tim, imaju svoje motive i predrasude, koji mogu da ugroze slobodu govora kod Bošnjaka. Stoga je vrlo važno da bošnjački korisnici medijskih platformi zaista provjere gdje i šta čitaju ili slušaju prije nego što povjeruju da li je ta vijest istinita. To što CNN, BBC, N1 ili Al Jazeera objave ili napišu ne znači da je priča faktički istinita.

Pozitivni rezultati koji proizlaze iz konvergencije tj. usklađivanja medija su lahkoća i jednostavnost stvaranja vlastitih medija te pristup istim putem pametnih telefona i tableta. Očigledan negativan efekat jeste sama činjenica da nemaju svi pristup ovim spravama pa nisu u mogućnosti utvrditi činjenice koje treba provjeriti ako su istinite ili lažne. Imajući to na umu teško je biti jednostran što se tiče ovih koncepata jer u najmanju ruku, oboje dijele dobre i loše kvalitete i efekte.

VRHOstali prilozi:
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
» 13 JULSKA NAGRADA - OMAŽ SINOVIMA SRPSKOG SVETA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 28. June 2024 14:37
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
23. October 2021 02:21
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif