Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Odgovor učiteljima, mentorima i ideolozima u SANU i SPC-u, i Milanu Blagojeviću zbog Zakona o zabrani negiranja genocida
AFERIM, MILE MALI
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. August 2021. 14:08:01
Na prvi mah, činilo mi se da je besmisleno polemizirati s jednim polupismenim srpskim negatorom međunarodnog prava, ali sam ipak shvatio da je Milan proizvod odgoja i obrazovanja Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) pa je, stoga, Milanova priča odraz SANU-ove i SPC-eove ekspanzionističke velikosrpske ideologije s natruhama genocidne namjere protiv Bošnjaka, kao nacije i vjere i protiv Bosne, kao države i civilizacije. Prema tome, ovaj moj odgovor Mili Malome (a zna se ko je Mile Veliki) na njegov odgovor meni nije prvenstveno upućen njemu lično, već njegovim učiteljima, mentorima i ideolozima u SANU i SPC-u.DR. MUSTAFA CERIĆ: Mi, Bošnjaci, legalno i legitimno pravilo o Bonskim ovlastima učimo na pamet i svi smo hafizi ovog zakona zato što smo suočeni sa bezumnom logikom SANU-a i SPC-a, koju vi, Mali Mile, svjesno ili nesvjesno promovirate. Tu bezumnu logiku pretvara u politiku Mile Veliki, koji poput vraga plavih očiju povazdan ovdje i u Beogradu bljuje vatru antibosanske mržnje iz svojih usta po Bosni i Bošnjacima. Još jednom se pitamo: Kako je moguće zdravoj pameti i zdrave logike pojmiti da neko može biti protiv zakona o zabrani negiranja genocida, gdje se ne spominje nijedna nacija, kao optužena, već se postavlja univerzalna načelo, koje mora biti prihvatljivo svakom čovjeku zdrave pameti.
Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci u ostavci zbog Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida od 23. jula, 2021. god., odgovorio je u srpskim novinama „Glas srpske“ na moje „zatvoreno pismo“ ambasadorima Kalabuhovu i Đi Pingu, a povodom njegovog pisma hvale i zahvale ovoj dvojici ambasadora u našoj zemlji - ruskom i kineskom, što ne priznaju legitimitet novom Viskom predstavniku u Bosni Kristijanu Šmitu (Schmidt).

Otvori link OVDJE

Na prvi mah, činilo mi se da je besmisleno polemizirati s jednim polupismenim srpskim negatorom međunarodnog prava, ali sam ipak shvatio da je Milan proizvod odgoja i obrazovanja Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) pa je, stoga, Milanova priča odraz SANU-ove i SPC-eove ekspanzionističke velikosrpske ideologije s natruhama genocidne namjere protiv Bošnjaka, kao nacije i vjere i protiv Bosne, kao države i civilizacije. Prema tome, ovaj moj odgovor Mili Malome (a zna se ko je Mile Veliki) na njegov odgovor meni nije prvenstveno upućen njemu lično, već njegovim učiteljima, mentorima i ideolozima u SANU i SPC-u.

Prije svega, Mile Mali, niste vi Srbi u poziciji da moralizirate drugima, posebno ne nama Bošnjacima nakon srpskog genocida, već ste vi u obavezi da slušate i nama odgovarate na važna pitanja:
1) Da li vi, Mile Mali, negirate srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, kojeg je nedvojbeno ustanovio i presudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu? Odgovorite DA ili NE! Postoji zakon u Bosni o zabrani negiranja genocida.

2) Zašto ste, Mile Mali, protiv zakona o negiranju genocida, gdje se ne spominje ime nijedne nacije, već se ustanovljava univerzalno načelo protiv zla genocida bilo gdje i bilo protiv koga. To univerzalno načelo je prihvatljivo svim ljudima zdrave pameti i čiste savjesti?

3) Da li vi, Mile Mali, razumijete razliku između dobra i zla? Dobro je spasiti čovjeku život, a zlo je ubiti nevina čovjeka jer onaj koji ubije jednog nevina čovjeka isto je kao da je ubio cijelo čovječanstvo, a onaj koji spasi jednog čovjeka isto je kao da je spasio cjelokupni ljudski rod.

4) Da li vi, Mile Mali, razumijete razliku između legaliste i anarhiste? Legalista je onaj koji prizna i poštuje Međunarodni sud pravde, kojem je osnivač UN, a anarhista je onaj koji, poput vas, negira legalnost i legitimitet punopravne presude Međunarodnog suda pravde.

5) Zašto vi, Mile Mali, osporavate legitimni mandat visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Schmidt) u Bosni ako Rusija i Kina nisu imale svog kandidata za tu poziciju. A nisu imale zato što nisu imale ozbiljnu namjeru da zaustave imenovanje gospodina Šmita za visokog predstavnika u Bosni. Samo su galamili da bi vas Srbe malo uveseljavali.

6) U stvari, Mile Mali, zašto ste vi Srbi protiv ureda visokog predstavnika u Bosni ako imate čiste i poštene namjere prema bosanskoj državi i Bošnjacima?

7) Nije li vaša hajka, Mile Mali, protiv ureda visokog predstavnika u Bosni znak vaše namjere da razgradite bosansku državu te da kao hajduci Bosnu pripojite Srbiji pod geslom „Svi Srbi u jednoj državi“ makar to značilo i genocid nad preživjelim Bošnjacima?

8) Da li vi, a prije svih Mile Veliki, slušate samog sebe kad iz svojih usta poput đavola plavih očiju isijavate mržnju protiv bosanske države i Bošnjaka?

9) Dokad ćete vi, Mile Mali, osporavati Bošnjacima u Banjoj Luci da svoji jezik zovu pravim i vlastitim imenom „bosanski jezik“?

10) Kad će te vi Srbi doći pameti i shvatiti da Bošnjaci, nakon srpskog genocida, nisu više amorfna masa, koju vi možete prekuhavati svojim lažima kako vam volja?


To su vam, Mile Mali, naša pitanja na koja mi, Bošnjaci, čekamo vaše odgovore a ne da nas vi uspoređujete s Ujgurima, koji ugrožavaju Kinu i Čečenima, koji ugrožavaju Rusiju zbog njihove vjere, to jesti da su i Bošnjaci ti, koji ugrožavaju Srbiju zbog njihove vjere i nacije. Da li ste vi, Mile Mali, svjesni šta pričate? Pa to je čisti fašizam, kojem ni sam Hitler nije bio toliko vičan. I vi to pričate nakon svega što su Bošnjaci doživjeli od srpske vojske, posebno od srpskih Škorpiona, koje su blagoslivljali (ne)velikodostojne srpske vladike i đakoni?!Ali vi, Mile Mali, ipak volite da nas provocirate jer vam je to ostalo u krvi zato što smo vas mi mazili i vaše bezobrzluke trpili jer nismo imali slobodu izbora ni na naše vlastito nacionalno ime, ni na naš vlastiti nacionalni jezik, ni na našu vlastitu bosansku državu. Pa zar imate obraz nama govoriti da je „nezamislivo da u 21. stoljeću država može biti civilizirana i suverena, te da umjesto njenih institucija zakon nameće stranac. Ako to učini stranac, pa još jedan čovjek, to nije pravo, već nasilje nad pravom“. Taj vaš tobožnji bosansko-državni-suvrenitetski patriotizam je paradoksalan i groteskan do bola. Kažete da stranac nameće zakone i protiv ste toga, a onda pozivate Rusiju i Kinu da svojim diplomatskim notama ospore Inckov zakon. Ako prema vašem mišljenju Inckov zakon nije legalan, zašto onda pozivate Rusiju i Kinu da na nelegalan način stranog miješanja u bosanska pitanja osporavaju zakon? Naravno, vi bi Srbi voljeli da je jedan od vaših omiljenih ambasadora visoki predstavnik. Tada bi bilo sve legalno i legitimno. Pitam vas: - Znadete li ko će biti visoki predstavnika nakon Šmita? Ne znate, naravno. Ali, ja znam. Sigurno neće biti ni Rus ni Kinez.

Ali, najgroteskniji je vaš prigovor nama da je „nezamislivo“ u 21. stoljeću imati stranca za čuvara suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države. Naprotiv, zamislivo je zato što je bilo nezamislivo da srpska vojska i srpske zločinačke paravojne jedinice počine genocid nad Bošnjacima nakon Holokausta i nakon nebeskog krika „nikad više“ („Never Again“) . I tu ste vi, Mile Mali, promašili temu jer vi nemate pravo nikoga ništa pitati, već svi ljudi zdrave pameti i čiste savjesti imaju pravo pitati vas zašto ste počinili genocid nad Bošnjacima? Imate li vi Srbi odgovor na ovo pitanje? Vi ste nam dužni dati odgovor na to pitanje a ne da žrtve genocida u Srebrenici slušaju na nogometnom stadionu u Novom Pazaru „nož, žica, Srebrenica“.

Niste morali ponavljati. Znam, vi ljubite Rusiju i Kinu zato što su „dosljedne u poštivanju međunarodnog prava“. Razumijem, Mile Mali, vašu potrebu za romantizmom, ali kažite mi šta je to kod njih dosljedno? Da, dosljedno je miješanje u unutrašnje bosanske odnose i prijetnja ruskog ambasadora da je učlanjenje Bosne u NATO neprijateljski čin prema Rusiji. Odakle pravo ruskom ambasadoru da se o tome izjašnjava?

Da, dosljedno je i javno rusko negiranje srpskog genocida u Srebrenici; dosljedno je napadati Haški tribunal zbog suđenja dokaznim srpskim zločincima; dosljedno je blokirati rezoluciju o srpskom genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a; dosljedno da je Rusija u blamaži oko posjete njenog ministra vanjskih poslova Lavrova, kojem su dva člana predsjedništva bosanske države otkazala gostoprimstvo zato što je prekršio međunarodne diplomatske norme i zato što mimo svih pravila diplomatskog ponašanja Lavrov pruža podršku Mili Velikom da afirmira entitet sa srpskom većinom nakon genocida na štetu legalnih i legitimnih institucija i ličnosti bosanske države.

Uistinu, ako bih nastavio nabrajati šta Rusija radi protivno međunarodnom pravu u našoj zemlji, zaboravio bih i Ukrajinu, ranije Afganistan, pa Čečeniju, a ovih dana čitam izvještaje iz Nizozemske sa suđenja u kojoj se Rusija optužuje da je srušila putnički avion sa stotinama putnika i to posredstvom pobunjenika u Ukrajini. Čitam i izvještaje Europske unije o tome da je Rusija najveća opasnost za demokraciju. Nadam se da će iz vašeg odgovora meni, Mile Mali, i Rusija shvatiti da je bolje imati razumnog protivnika nego glupog prijatelja. Rusija može biti ozbiljna i respektabilna država u Bosnu pod uvjetom da ne sluša vaše srpske političke frustrirajuće savjete.

Zašto srpska politika nije kredibilan partner ni Rusiji ni Kini? Zato što srpska politika sistematski vrši diskriminaciju u pogledu osnovnih ljudskih prava i sloboda: 1) uskraćuje Bošnjacima pravo na jezik; 2) uskraćuje im pravo na rad u organima manjeg bosanskog entiteta „republika srpska“; 3) postavljaju se blokade i opstrukcije Bošnjacima i Hrvatima u ostvarivanju ličnih prava i zaštiti privatne imovine. Nadalje, bošnjačke vjerske i kulturne institucije su izložene kontinuiranim napadima; putem srpskih medija u manjem bosanskom entitetu „republika srpska“ Bošnjaci su izloženi govoru mržnje, netolerancije, vrijeđanjima i prijetnjama, na čelu sa Milom Velikim. Pored svega toga, organi „republike srpske“ dodjeljuju odlikovanja ratnim zločincima presuđenim od Međunarodno krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju/Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MKJS/MRMKS). Ovi osuđeni ratni zločinci se politički angažiraju, slaveći svoj ratni zločin i negirajući zločin genocida.

Naravno, sve što se događa u manjem bosanskom entitetu „republika srpska“ u tijesnoj je koordinaciji sa Srbijom, koja, bez obzira na političke stranke pozicije i opozicije, provodi politiku ratnih zločinaca Miloševića i Karadžića. Ove političke stranke djeluju zajednički i komplementarno i sa državnog i sa entitetskog nivoa i prave uvjete za novi konflikt. Podrška srpskim predstavnicima u Bosni od strane Ruske Federacije i Srbije u blokadi državnih zakona i funkcioniranju državnih institucija je evidentna. Identična mapa državne razgradnje bosanske države i planiranja zločina u Bosni se realizirala 90-tih pod vodstvom Miloševića. Izjave o secesiji, vrijeđanje i nepriznavanje konstitutivnosti žrtava genocida, najave teritorijalnog razgraničenja su teške i opasne za bosansku državu i mogući uvod u novi genocid.

Srbija je postala prva zemlja u povijesti čovječanstva koja je po presudi Međunarodnog suda pravde prekršila Konvenciju o genocidu. Srbija je presuđena za nepoštivanje dvije preventivne zaštitne mjere, koje je izdao Međunarodni sud pravde aprila i septembra 1993. godine. Tadašnjoj SR Jugoslaviji-Srbiji je naloženo da učini sve u njenoj moći da spriječi zločin genocida te da uradi sve da taj zločin ne počine vojne ili paravojne formacije pod njenom kontrolom ili koje imaju njenu podršku. - ”Sud konstatira da postoji mnoštvo dokaza koji potvrđuju direktno ili indirektno učešće zvanične vojske SR Jugoslavije zajedno sa vojnim snagama bosanskih Srba, u vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini. Također, Sud je utvrdio da je SRJ tokom kritičnog perioda imala mogućnost utjecaja na bosanske Srbe koji su osmislili i proveli genocid u Srebrenici, za razliku od drugih država ugovornica Konvencije o genocidu, zahvaljujući jačini političkih, vojnih i financijskih veza između SRJ s jedne, i Republike Srpske i VRS s druge strane.”

Nažalost, Srbija nastavlja praviti svoje ratne planove. Hiljade zločinaca je na slobodi. Srbija štiti presuđene ratne zločince. Uz sve to, Srbija kao presuđena država zbog kršenja Konvencije o genocidu poziva na ujedinjenje “srpskog sveta” i nekontrolirano se naoružava. Srpski predstavnici u Bosni najavljuju odcjepljenje i direktno napadaju žrtve genocida.

No, nama je s vama, odnosno s njima SANU i SPC, polemizirati s argumentima bosanskog zdravog razumu sve dok nas ima u Bosni. Nema sumnje da ćemo u tome, ako Bog da, uspjeti jer bolesni um neće da može da pobijedi. (Neka je pokoj duši Srećku Šojiću - Milan Lane Gutović).

Ali, da postavim još neko pitanje Milu Malome, koji bi da ga se smatra velikim pravnikom i legalistom: Priznajete li vi Ujedinjene nacije? Ako priznajete, onda valjda priznajete i odluke UN-a, kao srpski legalista. A jedna od najvažnijih odluka UN-a, preciznije Vijeća sigurnosti, u dvadesetom stoljeću bila je osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uz punu podršku Rusije i Kine. Sve je bilo i legalno i legitimno. Nije li tako, Mile Mali?

Tako je, naravno, kao što je tako da su, na temelju toga, sve presude MKSJ i legalne i legitimne. Nije li tako, srpski legalisto? Naravno da jest tako. Zato vas pitam: Priznajete li vi presude ovog UN-ovog suda? Odnosno, smijete li vi, kao srpski legalista, priznati presude MKSJ bez dozvole SANU i SPC-e? Ako smijete priznati ove presude, onda priznajete legalnost i legalitet ovog suda, a ako ne smijete priznati presude, onda to znači da ste vi negatori međunarodnog prava, onda to znači da vi niste legalista, već da ste anarhista, koji ugrožava međunarodni pravni poredak.

Nisam pravnik, ali razumijem pravni govor razumnih i logičnih pravnika. Vi, Mile, niste pravnik ili legalista, čiju logiku razumijem, posebno oko vašeg nelogičnog i nelegalnog stava o Bonskih ovlastima. Zato sam odlučio da vas poučim o tome jer to je moja profesionalna misija da podučavam neznalice i upućujem na istinu one koji su zalutali u mrak laži. Naime, Vijeće za implementaciju mira u Bosni (PIC) je na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine, visokom predstavniku u Bosni dalo mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja. PIC je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su definirana ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela Bosne i Hercegovine. Dakle, Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni je apsolutno legalan i legitiman zato što je srpska politika osuđena pred legalnim i legitimnim međunarodnim sudom za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Mi, Bošnjaci, legalno i legitimno pravilo o Bonskim ovlastima učimo na pamet i svi smo hafizi ovog zakona zato što smo suočeni sa bezumnom logikom SANU-a i SPC-a, koju vi, Mali Mile, svjesno ili nesvjesno promovirate. Tu bezumnu logiku pretvara u politiku Mile Veliki, koji poput vraga plavih očiju povazdan ovdje i u Beogradu bljuje vatru antibosanske mržnje iz svojih usta po Bosni i Bošnjacima. Još jednom se pitamo: Kako je moguće zdravoj pameti i zdrave logike pojmiti da neko može biti protiv zakona o zabrani negiranja genocida, gdje se ne spominje nijedna nacija, kao optužena, već se postavlja univerzalna načelo, koje mora biti prihvatljivo svakom čovjeku zdrave pameti.

Na kraju, pošto Mile Mali voli da čita Kur'an Časni, kao posljednji Božji zavjet čovječanstvu, obraćam se lično njemu kako bih ga podsjetio na ajet 146. u suri 2. u prijevodu na čistom bosanskom jeziku, gdje Svevišnji Allah kaže: - Oni kojima smo dali knjigu poznaju je kao što poznaju svoje sinove, ali jedna grupa od njih kriju istinu, koju znaju. Zatim u istoj suri 2 u ajetima 6,7 i 10 stoji: - Svejedno je da li ih ti podsjećao na istinu ili ne podsjećao, oni neće vjerovati. Njima je Allah srca zapečatio i sluh njihov začepio i na njihov vid koprenu stavio. Njih čeka velika kazna. Njihova srca su bolesna. Bog im tu bolest uvećava. Njih čeka bolna kazna zato što lažu. Ali, u suri 3, u ajetu 113. Milostivi Allah kaže: - Nisu svi isti. Među nositeljima Božje knjige ima jedna grupa koja noću bdijući čita/uči Božje znakove, padajući na sedždu ničice pred Bogom.

Ima, dakako, među Srbima ljudi zdravoga razuma, koji prepoznaju istinu i priznaju pravo žrtvama srpskog genocida na istinu i pravdu. Oni su, međutim, zasad na margini srpskog društva jer SANU i SPC vode srpsku nacionalističku i ekspanzionističku politiku na Balkanu, negirajući međunarodno pravo i globalni red i poredak. Nesretni Mile Mali, koji se lažno predstavlja kao legalista, poučava nas važnosti prava u islamu, kao dokaz da je u pravu što nas podsjeća na važnost da budemo legalnosti, kao što su Srbi. To su svojevremenu činili notorni Miroljub Jevtić i Darko Tansaković. Njihovo vrijeme je prošlo kao što prolazi i vrije nebuloza Mila Malog i Mila Velikog u Banjoj Luci.

Allahu Svemogući, osnaži nas u borbi za istinu i pravdu! Amin!
Allahu Sveznajući, pouči nas da znademo razliku između dobra i zla! Amin!
Allahu Milostivi, omili nam mir i pomirenje sa svim ljudima dobre volje! Amin!

VRHOstali prilozi:
» ŠEHIDI, HEJ MILJENICI, GDJE STE VI? GAZIJE, HEJ POBJEDNICI, (T)KO STE VI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. March 2023 14:03
» ČIMBURIJADA IZ ALUMINIJSKE FOLIJE!
Mr. Milan Jovičić | 29. March 2023 14:21
» NEMOJTE VIŠE DA SE LAŽEMO
Sead Zubanović | 27. March 2023 17:54
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2023 16:54
» PUTINOVE PRIJETNJE NUKLEARNIM ORUŽJEM
Božidar Proročić | 27. March 2023 14:05
» OD VELIKOSRPSKOG ŠVERCERA SA BEOGRADSKIH ULICA, DO DIKTATORA!
Mr. Milan Jovičić | 26. March 2023 23:26
» LITERARNI ASPEKTI KUR'ANA
Mehmed Meša Delić | 26. March 2023 23:08
» SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!
Božidar Proročić | 22. March 2023 17:26
» SUDBINSKA PITANJA ZA BOŠNJAKINJE I BOŠNJAKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2023 19:27
» MIŠO SMAJLOVIĆ, ČOVJEK PRIJE SVEGA
Sead Zubanović | 19. March 2023 12:19
» NI NACIJA NI GRAĐANI?
Dr. Harun Hadžić | 17. March 2023 13:57
» ANESTEZIRANJE VJEROM
Edin Zećirović | 17. March 2023 13:34
» BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Božidar Proročić | 17. March 2023 12:53
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2023 15:10
» BUDUĆNOST ME SAVJETUJE DA POŽURIM
Suad Bešlić | 09. March 2023 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
27. March 2023 16:54
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
14. March 2023 15:10
» MORALIZATORI BEZ MORALA
06. March 2023 23:52
» MALEZIJA KAO MOJ DRUGI DOM
23. February 2023 15:43
» SRPSKI LOV NA HODŽE
10. February 2023 14:04
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif