Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Književnik i publicista potpuno otvoreno premijeru Crne Gore
PROROČIĆ: KRIVOKAPIĆU, NE GURAJTE CRNU GORU U BEZDAN SUKOBA I STRADANJA
Procitaj komentar
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 22. August 2021. 14:08:51
BOŽIDAR PROROČIĆ: Gospodine Krivokapiću, 5. septembar ove 2021. godine je sudbinski dan za sve Crnogorce i građanje Crne Gore, a posebno nas Cetinjane, opet su se neki tamni oblaci nadvili nad Crnom Gorom opet nacionalistička politika Beograda i Srbije želi da demonstrira svoj uticaj uz pomoć vas i SPC u Crnoj Gori njenog glavnog instrumenta. Braniće se Crna Gora braniće ga Cetinje onim što najbolje umije to je riječ jača i čvršća od kamena ona riječ koja nas je okupljala i držala kroz vjekove i sa kojom smo izvojevali sve naše pobjede. Ali zapamtite gospodine Krivokapiću ako taj dan dođe do bilo kakvog incidenta (što ja niti želim niti bilo koja razumni građanin Crne Gore) sva odgovornost je na vama i vi ste jedini KRIVAC.


Poštovani gospodine premijeru Krivokapiću povodom najavljenog vjerskog događaja hirotonisanja (ustoličenja) vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog koje je zakazano za 5. septembar ove godine u Cetinjskom manastiru, dužan sam prije svega kao književnik, intelektualac i publicista da vas upozorim na nesagledive posljedice koje taj čin može izazvati.

Od kada ste vi preuzeli dužnost premijera u Crnoj Gori narasle su tenzije od političkih posebno do vjerskih koje su najviše nažalost došle do izražaja u duboko podijeljenoj Crnoj Gori.
Kako ispovijedanje vjere predstavlja lični (unutrašnji) čin svakog pojedinca (a ne nešto što je zas širu reklamu), a kako ste vi izašli van okvira toga i sebi dali svojevrsnu ,,medijsku promociju”, treba da znate sljedeće: Vi ste se fokusirali više na pitanja vezana za crkvu nego na pitanja vezana za samu državu, njenu ekonomsku stabilnost ili eventualni epidemiološku situaciju koja se svakim danom sve više pogoršava i kako neslavnim brojkama stižemo u sami vrh destinacija sa najviše oboljelih.

Gospodine Krivokapiću Cetinje je kroz svoju slavnu istoriju bilo i ostalo simbol i stožer duhovnosti, identiteta, državotvornosti, kulture a u istoriji novije Evrope i jedan od najljepših primjera borbe protiv fažizma i svih tekovina savreme civilizacije. Crnogorska dinastija Petrovići (koja je 222 godine vladala Crnom Gorom) je još za vrijeme Knjaza Danila 1851. godine odvojila crkvu od države želeći na taj način da Crna Gora bude savremena država koja će pratiti tokove moderne Evrope ali i da odvoji crkvu i uticaj crkve na državu. Danas nakon tačno 170. godina vi i Srpska Patrijašija u Beogradu (koja nije matična patrijašija naroda u Crnoj Gori niti je ikada bila) želite da Crnu Goru vratite na period prije 1851. godine. Morate biti duboko svjesni da srpski klerofašizam zasnovan na srpskom nacionalizmu pod okriljem i plaštom SPC danas je više nego ikada ječi i želi da uruši sve tekovine crnogorske državnosti. Vjerovatno da nema primjera nigdje u Evropi da bilo koja crkvena organizacija želi da ima primat u drugoj državi kao što je to slučaj kod nas. Ne zabortavite da je grad Cetinje i Cetinjani organizovali početkom 90-tih prvi anti-ratni miting zbog napada na Hrvatsku (Dubrovnik) dok su mnogobrojni sveštenici SPC blagosiljali i slali u rat ,,svete Hristove vojnike” u borbi protiv ,,nevjernika” rezultati tih pohoda su nam dobro poznati; od spaljenih kuća urušenih ognjišta, do pljačke i razaranja kulturnih dobara i onog najbolnijeg do masakra nad nevinim žrtvama i genocidima sistematski osmišljenim širom nam bivše (YU) domovine.

CETINJE NAŠE SUDBINE: No vratimo se surovoj i sumornoj realnosti koju vi činite. Podrška prema vama u vašoj sopstvenoj vladi je upitna. Ali vaša odgovornost prema nastupajućim događajima je KLJUČNA I JEDINA. Na Cetinju će 5. septembra doći sve procrnogorske snage da iskažu protest protiv ustoličenja vladike Joanikija neće dozvoliti da ovaj sramni čin tako lako prođe. Ne zaboravite da su Crnogorci a posebno Cetinjani prošli teške istorijske trenutke u borbi za svoju državu. Patili su stradali, ginuli, krvarili naši preci za sveto ime i zlatnu slobodu. Među brojnim osvajačima, zavojevačima brojnim vojskama koje su harale Crnom Gorom bila je i Srpskla vojska koja je 1918. godine prognala i detronizovala dinastiju Petrović, ukinula dekretom kralja Aleksandra Karađorđevića svetu i apostolsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu a nad građanima tadašnje Kraljevine Crne Gore spropvodila zloglasni bijeli (krvavi) teror.Gospodine Krivokapiću, 5. septembar ove 2021. godine je sudbinski dan za sve Crnogorce i građanje Crne Gore, a posebno nas Cetinjane, opet su se neki tamni oblaci nadvili nad Crnom Gorom opet nacionalistička politika Beograda i Srbije želi da demonstrira svoj uticaj uz pomoć vas i SPC u Crnoj Gori njenog glavnog instrumenta. Braniće se Crna Gora braniće ga Cetinje onim što najbolje umije to je riječ jača i čvršća od kamena ona riječ koja nas je okupljala i držala kroz vjekove i sa kojom smo izvojevali sve naše pobjede. Ali zapamtite gospodine Krivokapiću ako taj dan dođe do bilo kakvog incidenta (što ja niti želim niti bilo koja razumni građanin Crne Gore) sva odgovornost je na vama i vi ste jedini KRIVAC.

Ne gurajte Crnu Goru u bezdan sukoba i stradanja ne dozvolite da se braća, kumovi prijatelji i rođaci sukobe. Da li vi možete da shvatite i da razumijete da su narasle tenzije do same ivice ključanja i da planirani događaj može dovesti do nečega što niko ne želi. Nije ostalo još mnogo vremena ali ostale su svim razumnim građanima brojna razmišljanja i nedoumice. Časni Crnogorci neće dozvoliti još jednu vješto pripremljenu i osmišljenu okupaciju Crne Gore od strane Srbije i okupatorske SPC pogotovo ne sa vašim blagoslovom. Jer i mi imamo svoja prava i pravo na crkvu koju nazivamo svojim imenom (CPC) a koju vi negirate nipodaštavajući i rušeći naša i vjerska i identitetska načela. Ako ste se vi odrodili od Katunske nahije i krša sa koga su vaši korijeni mi drugi nismo.Vi imate i ,,rezervnu državu” (SRB) i ,,rezervnu crkvu” (SPC) a ja imam i većina nas samo Crnu Goru. Crna Gora je za mene i svakog Crnogorca prva i poslednja misao nečim sa čim se rađamo i sa čim umiremo.

Možda to vama ništa ne znači, ali nama na Cetinju znači sve. Jer vi da ste pravi vjernik umjesto prijetnji i poruka mržnje i razdora poslali bi poruke pomirenja ali vama je to strano. Vama je važno samo ono što vi mislite da je važno. A vi sve više ličite na premijera SPC u Crnoj Gori nego na premijera svih njenih građana. Ne dozvolite sebi da vas istorija Crne Gore pamti ali i Evropa (čije su oči uprte u vas) u nekoga ko je gurnuo Crnu Goru u najdublji ambis iz koga nema povratka. Nama podjele i sukobi ne mogu i neće donijeti ništa dobro ali šta god bude vas će istorija da PAMTI. A kako će da vas PAMTI upitajte se vi sami!!! Za sami kraj citiraću vam Štefan Cvajga austrijskog pisca koji je jednom zapisao: ,,Kao i obično kad je čovjek silan i moćan, onda ima i previše prijatelja, a kad zapadne u nevolju onda se i najvjerniji otuđe, kao da nisu ni poznavali onoga kome su do juče govorili da bi za njega pošli u vatru”.

P.S. Sjetite se ovog citata svakog dana, sjetite ga se 5. septembra!!!

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
Ostali prilozi istog autora:
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
28. July 2022 18:37
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
16. June 2022 14:03
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif