Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haag


SUD BIH: TUŽILAŠTVO BIH NIJE PREDLOŽILO PRITVOR ZA SAVČIĆA ZBOG OPASNOSTI OD BJEKSTVA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 12. August 2021. 05:08:06


Sud Bosne i Hercegovine danas je saopštio da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora optuženom Milomiru Savčiću zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda, javlja Anadolu Agency (AA) .

Iz Suda BiH posjećaju da je 9. avgusta doneseno rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora u zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane. Iz Suda BiH ranije je pojašnjeno da je mjerama zabrane Savčiću zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s postupkom.

U ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Milomiru Savčiću je rješenjem Suda od 7. februara 2020. godine, i izmijenjenim rješenjem od 30. marta 2020. godine, pored prekršene mjere zabrane određena zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države BiH, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države BiH, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

"Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9. avgusta i dalje bile na snazi", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor, nije pronađen na kućnoj adresi. Nakon toga je Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije danas je saopštilo da se Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

Iz Suda BiH jučer je saopšteno da je "Sud je optuženom Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca".

VRHOstali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif