Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VASKOVIĆ TVRDI: MUP RS DOBIO NALOG DA POSTUPA U SKLADU S ODREDBAMA ZAKONA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Avaz
Objavljeno: 11. August 2021. 13:08:40


Novinar Slobodan Vasković u svom blogu napisao je da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a RS-a, poslao je 9. augusta ove godine svim organizacionim jedinicama MUP-a RS-a depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenjivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zapriječena kazna zatvora i do pet godina.

Podsjetimo, zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine.

Vasković tvrdi da mu je ta informacija potvrđena iz nekoliko izvora iz MUP-a RS-a te da to znači da je svim upravama na nivou MUP-a i policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine.

- U depeši se, između ostalog još navodi: “U prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida.” Drugim riječima, nakon što je depešom svim organizacionim jedinicama MUP-a RS-a dostavljen nametnuti zakon, to znači da pripadnici MUP-a RS-a po njemu moraju postupati, - napisao je Vasković.

To je za policiju obaveza

Kako je naveo, u depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je zakon dostavljen, to je za policiju obaveza da rade po njemu.

Takva depeša/naredba bila je i logična, prema riječima Vaskovića, jer MUP RS-a ne može da postupa mimo Krivičnog zakona.

- Ova depeša novi je dokaz beskonačne lažljivosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti provođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid, - istakao je Vasković u blogu.

Nakon slanja depeše,zaključio je, jasno je da nikakvih sukoba neće biti, da će svi oni koji negiraju genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđene pravosnažnom presudom, biti tretirani od MUP-a RS-a u skladu s Krivičnim zakonom BiH.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif