Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Dubravska visoravan - Hercegovina: “Marš sjećanja 2021“
PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 26. July 2021. 16:07:55


Vodeći si činjenicom, da narod koji zaboravi svoju historiju, osuđen je da mu se ona u još težem obliku ponovi. Nošeni tom krilaticom, grupa savjesnih Bošnjaka sa područja tri hercegovačke opštine: Stolac, Čapljina i Mostar, odlučili su da od zaborava otrgne najteže dane kroz koje je ovaj narod prošao, te preteške 1993. godine.

Protjerivanjem cjelokupnog bošnjačkog stanovništvo sa ovih područja i uništavanjem simbola njegovog bitisanja na ovim prostorima, računalo se da je zadaća izvršena. No, ovaj ponosni i marljivi narod, vođen ljubavlju prema rodnoj grudi, nacionalo svjestan važnosti ovog područja za opstanak cjelokupne države, odlučio se na masovan povratak i obnovu svoje djedovine. Dobro poznati kao izuzetno vrijedni i radišni ljudi, najprije su obnovili svoje kuće, zatim krenuli u obradu i uređenje svojih imanja, postali ponovo vrijedni domaćini koji žive od svog rada, da bi nakon toga odlučili mlađim generacijama ostaviti u amanet sjećanja na blisku prošlost.Tako se rodila ideja da se na simboličan način obilježi datum i putanja kojim je ovaj narod spašavao živu glavu od pripadnika HVO i HV, izvlačeći se kroz šumska bespuća do slobodne teritorije. Uz pomoć najhrabrijih pripadnika «Bregava» - 42 bbr. Armije BiH spašen je veliki broj stanovništva od sigurne smrti ili odvođenja u logore.
Od pripadnika ove brigade nastalo je Udruženje građana „Bregava“, koje je nastavilo časnu misiju služenja svom narodu. Ne zaboraviti šehide i njihove porodice, obilježiti najvaznije datume, na dostojanstven način se sjetiti i na bolji svijet ispratiti stare saborce, samo su neke od aktivnostini koje ovo Udruženje ima u opusu svoga djelovanja.
Iako u dosta ograničenim uslovima zbog pandemije korona virusa, 2020 godine odrzažn je prvi „Marš sjećanja 2020“.


Ove godine u organizaciji UG „Bregava -42.bbr“, Udruženja logoraša Stolac i KUD Kolo dubravsko, održan je drugi po redu „Marš sjećanja 2021“.

Duplo veći broj učesnika u odnosu na prošlogodišnji, njih preko dvije stotine, su dokaz da je ova ideja prepoznata u narodu i da zasigurno „Marš sjećanja“ ima svoj smisao i svjetlu budućnost.
Prije samog polaska marša iz Lokava prisutne je u ime organizatora poselamio gospodin Omer Filandra. O tadašnjoj situaciji u ovom regionu govorio je ratni komandant 42. bbr Ahmet Cernica, dok je doc. dr. Edim Šator u svom obraćanju težište usmjerio na zaborav, koji se osjeti u našem narodu, a koji se itekako skupo plaća.
Na predviđenoj maršuti u selu Stanojevići učesnicima marša se obratio Mehmed Ljevo, ratni komandant bataljona 42.bbr, kao i Almin Pehilj u ime Odreda izviđača «Bregava» Stolac. Da se historija zna ponoviti, pokazatelj je i sljedeća stanica Marša u zaseoku Orašlje na Rotimlji. Uz intoniranje državne himne i učenje Fatihe odana je počast i rahmet žrtvama dvostrukog fašističkog zločina koji se u ovom mjestu, u razmaku od pedeset godina (12. jula 1943 i 13. jula 1993. godine), dogodio stanovnicima ovog mirnog mjesta. O tome je jasan i nedvosmoslen govor održao Sead Đulić, pomoćnik komandanta 4. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a prisutnima se obratio i prvi komadant bataljona „Bregava“ Zijad Boškailo.


U večernjim satima, učesnici marša su stigli na plato igrališta Rotimlja, gdje ih je dočekao veliki broj građana.
Intoniranjem himne, učenjem Fatihe, odana je dužna počast svim šehidima 42.bbr., preminulim članovima Udruženja, preminulim pripadnicima brigade kao i civilnim žrtvama rata ovih prostora. U ime organizatora prisutnim se obratio Halko Balavac, predsjednik Nadzornog odbora Udruženja i član komande 42. bbr brigade.
Kao direktni svjedok događaja precizno je opisao dešavanja iz tog perioda, posebno naglasivši nesebičnu pomoć i podršku stanovnika sela Rotimlje pripadnicima Armije RBiH.

KUD„Kolo dubravsko“ i Ale Kasumovićispred KUD „Blagaj“ dali su svoj doprinos u kulturno-zabavnom programu.


Tokom protekle godine na bolji svijet preselio je član Upravnog odbora UG „Bregava-42.bbr“ Azer Šuta u znak sjećanja i zahvalnosti, njegovoj porodici predsjednik Udruženja Džemal Rahimić uručio je zahvalnicu Udruženja. Veliki broj učesnika marša i prisustvo građana na završnoj manifestaciji su dokaz opravdanosti održavanja ovakvih manifestacija. Ohrabruje činjenica, da je veliki broj mladih uzelo učešće na maršu, što je dokaz da će imati snaga koje će nastaviti amanet starijih generacija. S posebnim zadovoljstvomm treba napomenuti da su kompletni stazu prešli učesnici, šestogodišnji Sanjin i Benjamin Penava i Irfan Sabljić.


Posebno zadovoljstvo organizatorima ide u prilog činjenica, da je marš protekao bez ikakvih poteškoća i problema, da je ispunio svoju svrhu i opravdao zamisao idejnih tvoraca.
Bez sumnje, ovo će prerasti u jednu tradicionalnu manifestaciju koja će postati dio kulture pamćenja i bitisanja Bošnjaka, kao čuvara južnih granica države Bosne i Hercegovine.
U znak zahvalnosti sponzorima i donatorima uručene su prigodne zahvalnice i pokloni.

Za više slike posjetite FB stranicu:

VRHOstali prilozi:
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif