Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Uy 26. godišnjicu genocida nad Bošnjacima
POSLJEDNJE PRIPREME ZA UKOP 19 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: RFE
Objavljeno: 08. July 2021. 15:07:21
Među 19 žrtava genocida, kojima će se u nedjelju 11. jula klanjati kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari, najstariji je Husein Kurbašić iz Srebrenice koji je, kada je ubijen, imao 64 godine.
Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina. Među identifikovanim je i Zilha Delić koja je imala 24 godina.
(Foto: RSE)


U Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici u četvrak 8. jula počelo je kopanje 19 mezara za isto toliko žrtava genocida koji će ove godine biti ukopani.

Posljednje pripreme za kolektivnu dženazu obavljaju radnici Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Gradska groblja“ iz Visokog i Komemorativnog centra iz Tuzle.

"Strogo vodimo računa da se novoidentifikovane osobe kopaju kod ranije ukopanih članova iz iste porodice“, rekao je za RSE Kenan Karavdić, direktor JKP “ Gradska groblja“ Visoko.

„Za ovih 19 osoba saglasnost za ukop dali su članovi porodica žrtava. To je ustaljena praksa i mi ništa ne radimo bez dogovora sa porodicama. Danas smo počeli sa kopanjem mezara i planirali smo da taj posao obavimo do sutra. Strogo vodimo računa da se novoidentifikovane osobe kopaju kod ranije ukopanih članova iz iste porodice“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Kenan Karavdić, direktor JKP “ Gradska groblja“ Visoko.

On kaže kako su u Visokom, gradu u srednjoj Bosni, udaljenom nešto više od 30 kilometara od Sarajeva, obavljene sve pripreme i kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuće u petak 9. jula u 10 iz tog grada ka Memorijalnom centru Potočari.

„Prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka, u Visokom će biti održan oproštajni govor i prigodni vjerski program. Oko 12 sati kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana trebala bi biti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Dolazak u Memorijalni centar Potočari planiran je oko 16 sati“, kaže Karavdić.

Među 19 žrtava genocida, kojima će se u nedjelju 11. jula klanjati kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari, najstariji je Husein Kurbašić iz Srebrenice koji je, kada je ubijen, imao 64 godine.

Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina. Među identifikovanim je i Zilha Delić koja je imala 24 godina.

U nedjelju će se u Memorijalnom centru Potočari ukopati Hajro Aljić (1944.) i njegov sin Jusuf (1967.)

Po dolasku iz Visokog, posmrtni ostaci žrtava genocida biće smješteni u halu bivše fabrike akumulatora, a naveče, 10. jula biće prenijeti kod musale u kompleks Memorijalnog centra.

Vjerski program predviđen za nedjelju 11. jula počinje u 11 sati, a kolektivna dženaza za 19 žrtava genocida obaviće se u 13,30 sati.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
Ostali prilozi istog autora:
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
08. November 2018 19:58