Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

U NAJAVLJENOM SERIJALU OTVORENA DRUGA IZLOŽBA O FK VELEŽ
Autor: Zlatko Serdarević
Objavljeno: 08. July 2021. 14:07:35


Na dvanest panela autor izložbe Zlatko Serdarević predstavio je uspjehe ovog kluba na međunarodnoj sceni, u okviru raznih takmičenja pod patronatom UEFA. Taj podugačak niz započeo je 1962. nastupom u Rapan kupu da bi se nastavio naredne godine u Inter kupu zatim u Kupu UEFA 1973., 1974., 1987., 1988., Balkanskom kupu 1980. i konačno u Kupu kupova 1981. i 1986. godine. Sačuvani plakati iz tih godina vrlo uvjerljivo govore o tim uzletima koje su ostvarile generacije darovitih fudbalera predvođenih vrsnim trenerima od kojih je svakako najpoznatiji i najuspješniji Sulejman Sula Rebac , a zbog svojih visokih rferenci kooptiran je u stručni štab reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974. godine.

- Pored originalnih plakata iz toga perioda, koje sam strpljivo saukupljao kao strastveni naviča Rođenih, izložio sam uvečane ulaznice sa tih utakmica, afiše i prospekte ne samo Veleža nego i nekih gostujućih klubova, novinske isječke, fotografije i statističke podatke. Naveo sam sve fudbalere koji su nastupali u pojedinim kupovima tako da se posjetiocima pružila prilika da se podsjete na sastave tih generacija Velaža. U želji da prikažem kontinuitet nastupa u okvirima UEFA, posljedni panel sam rezervisao za predstojeću utakmicu Velež- FC Coleraine u Sarajevu. Zbog važnosti utakmice Velež –Derby Counti (11.12.1974.) i plasmana u četvrtfinale kupa UEFA, tom susretu posvetio sam tri panela. Na otvaranju ti paneli su upravo privukli najveći broj posjetilaca, izjavio je za portal bosnjaci. ba autor novinar i publicista Zlatko Serdarević.

Čast da otvori izložbu pripala je Nazifu Ćišiću, najstarijem živućem fudbaleru Veleža. On je otkrio tri centralna panela rezervisana za prikaz utakmice sa Derbyem. Njemu je autor izložbe poklonio knjigu „FK Velež 1998/99. “Ćišić je emotivno govorio o njihovoj generaciji koja je trasirala put za uspjehe ostvarene sedamdesetih i osamdestih godina.

- Mi smo izgarali na terenu i domogli se Prve savezne lige koju Velež nije nikad napustio. Sretan sam kad vidim ove eksponate koji govore o sjajnim uspjesima Rođenih. Autoru je trebalo dosta truda ali očito je da ima puno smisla za sakupljanje dokumenata, jer bez te strasti ne bi se mogla prirediti ovakva postavka. Ja mu čestitam uz želju da nas još koji put obraduje sličnim izložbama naravno o Veležu, kazao je Ćišić.

Stotinjak eksponata ilustruju niz detalja o tom vremenu od 1962. do 1986. godine. Među ostalim panel sa fotografijama timova Veleža plijeni posebnu pažnju. Izložba će biti otvorena mjesec dana u Caffe globus u Fejićevoj ulici.
Ostali prilozi:
» KONAČNA ODLUKA: RK NOVI PAZAR ISTUPIO IZ ARKUS LIGE
Bošnjaci.Net | 14. October 2021 18:07
» MORAMO BITI EFIKASNIJI, OČEKUJEMO POBJEDU
Anadolu Agency (AA) | 08. October 2021 15:25
» ZVANIČNO: MIRALEM PJANIĆ POSTAO NOVI IGRAČ TURSKOG BESIKTASA
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2021 13:20
» BIH REMIZIRALA U GOSTIMA KOD AKTUELNOG PRVAKA SVIJETA FRANCUSKE
Anadolu Agency (AA) | 02. September 2021 13:13
» IZLOŽBA O VELEŽOVOJ LEGENDI IVICI ĆURKOVIĆU
Zlatko Serdarević | 04. August 2021 07:23
» NBA ZVIJEZDE ZA DJECU: NURKIĆ, TELETOVIć I MUSA
Bošnjaci.Net | 27. July 2021 21:41
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA NAM JE VELEŽ POKLONIO
19. August 2021 18:09