Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena u Bihaću:
GENERACIJA RASVJETLJAVA ŽIVOTNE SUDBINE I POLITIČKI MONTIRANE PROCES
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. July 2021. 13:07:08


Iz štampe je izišla Monografija, Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. (drugo izdanje). Redakcija u ovoj sedmici priređuje četiri promocije u Krajini: Bihaću, Cazinu, Bužimu i Sanskom Mostu.

U Bihaću promocija je zakazana u srijedu, 30.6.2021. godine u Medžlisu IZ – novi objekat kod gradske džamije sa početkom u 19,00 sati. Promotori: Mustafa Spahić-Mujki, Kemal Balihodžić, Suad Berbić, Osman Kavazović i moderator Nijaz Hadžić.
Do sada promocije (prvo izdanje) su održane u Sarajevu, Bugojnu, Visokom, Gradačcu, Foči i Konjicu.

Generacija o kojoj govori Monografija pored ostalog, sa 100 pripadnika smatra se kao najbrojnija poslije Drugog svjetskog rata, prepoznatljiva je „štrajkom“ koji je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana, čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje.
Iz ove generacije 53 pripadnika završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka. Generacija je podarila Reisu-l-ulemu, zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

U turbulentnom vremenu pripadnici ove generacije dijelili su sudbinu Bosne i svog naroda. Dio pripadnika bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstva, ambasadori, direktori, alimi, profesori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija. Obavljali razne dužnosti u Armiji R BiH, od boraca do pomoćnika komandanta korpusa, u MUP-u od policajca do načelnika policijske uprave. Za doprinos odbrani trojica su dobitnici najviših vojnih priznanja "zlatnog ljiljana" i jedan dobitnik "zlatne policijske značke". Za odbranu domovine petorica su dali svoje živote, a trojica su određeno vrijeme proveli u logorima.

U Monografiji je objavljeno oko 250 fotografija i dokumenata, odabrani radovi, biografije i fotografije medresa i fakulteta islamskih nauka...

Ispoštovano je opredjeljenje, cijela generacija pripremala je ovu monografiju, a na osnovu iskazane potrebe svoj doprinos pružili su prijatelji i rodbina profesora i pratećeg osoblja koji su u to vrijeme radili u ovoj obrazovnoj ustanovi, te tako nadmašen idejni projekat u kvalitetu i sadržaju, a povećan je spisak autora i saradnika na preko 150.

Monografija, Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. ima svoju poučnu poruku etičkog, obrazovnog, odgojnog, sociološkog, psihološkog i ljudskog aspekta, što daje poruke za druge generacije u promoviranju općih ljudskih vrijednosti.Ostali prilozi:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora: