Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Batonovi muhabeti:
REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 03. March 2021. 20:03:44


U sklopu projekta “Batonovi muhabeti” produkcija „BATON-ARDUBA“ i IML TV, a povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, emitovali smo dijalošku emisiju pod nazivom:

REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE - IZA KULISA
Autentično svjedočanstvo učesnika kroz prizmu 30 godina poslije


Bila nam je posebna čast da ugostimo i kroz dijalošku emisiju pomno saslušamo svjedočanstva izuzetno interesantnog sagovornika, gospodina Edina Muhića, koji je na prvim višepartijskim izborima 1990. godine dobio povjerenje građana kao poslanik u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine.

U ovom razgovoru u kratkim crtama dotakli smo se same biografije našeg gosta i sugrađanina, a prije rata Jajčanina rođenog u selu Vinac pored Vrbasa.

Kao inžinjer i stručnjak za telekomunikacije prije rata zaposlen u Pošti Jajce, mogao je putem specijalnih veza I uređaja da prati pripreme i izvršenje agresije na Republiku Hrvatsku ali i pripreme jedinica JNA, paravojnih formacija i SDS-a koje se spremaju da preuzmu kontrolu na bosanskohercegovačkim gradovima.

O svemu je “iza zatvorenih vrata” obavijestio i samog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliju Izetbegovića.

Posebno dramatično svjedočanstvo našeg sagovornika je ono u kojem su se putem zaštićenih vojnih veza mogle naslutiti pripreme za osvajanje Radio-televizijskog repetitora na planini Vlašić, kada su 1. maja 1992. godine vojne jedinice JNA iz pravca Skender Vakufa i paravojne formacije SDS-a napale RTV predajnik na Vlašiću i pritom ubili više pripadnika SUP-a koji su čuvali repetitor, te inžinjera tadašnje TV SA Bajrama Zenunija dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”.

U glavnom fokusu ove dokumentarne emisije su dešavanja tokom pregovora u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine krajem 1991. i početkom 1992. godine, a koje su dovele do održavanja “Referenduma u Bosni I Hercegovini” tj. bosanskohercegovačke nezavisnosti.

Sada je već zaboravljeno da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine i tokom agresije nastavila sa radom a zastupnici su rizikujući vlastite živote dolazili u opkoljeno Sarajevo zasjedali i usvajali Zakone od kojih je većina i danas na snazi.

O svemu ovome što smo istakli ali i o mnogim drugim temama možete saznati u dokumentarnom filmu pod nazivom: REFERENDUM BiH IZA KULISA - EDIN MUHIĆ


VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
08. May 2021 17:14
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif