Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Batonovi muhabeti - dokumentarni film: Sjećanja i svjedočanstva učenika Medrese u Pojskama kod Zenice
HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 24. February 2021. 13:02:36


U cilju isticanja historijskih događaja i znamenitih ličnosti Bosne i Hercegovine, produkcija „BATON-ARDUBA“ i IML TV, organizovali su projekciju dokumentarnog filma pod nazivom:

Hadžija SKOPLJAK MEHMED - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN.

Hadžija Mehmed Skopljak rođen je daleke 1930. godine i to 07. januara u zaseoku Poratje, Mjesna zajednica Pojske kod Zenice, od oca Mehe i majke Zejne rođene Mekić u Gluhoj Bukovici kod Travnika.

Ovaj vrijedni domaćin, hadžija, džematlija, zemljoradnik, nadaleko poznat po svojoj pobožnosti, skromnosti i marljivom radu, ljudima kočevskog sliva i šire, a obzirom da ga, hvala Dragom Bogu, još uvijek i u 92. godini života služi dobro zdravlje, naša produkcijska kuća „BATON-ARDUBA“ i IML TV uradila je intervju sa našim hadžijom Mehmedom.

Doktor historijskih nauka Amir Ismić i Hadžija Mehmed Skopljak


Krenuli smo od početka, a to je rano djetinstvo njegovog oca Mehe koji je zbog bolesti oca bio prinuđen da napusti Travničku medresu i vrati se kući, kasnije će i naš hadžija Mehmed pohađati poznatu Medresu u Pojskama pred poznatim muderisom Derviš ef. Spahićem.

U ovom pedesetminutnom dokumentarnom filmu možemo iz prve ruke čuti svjedočanstva na Drugi svjetski rat i na primjere koje pamti naš sagovornik.

Sjeća se silnih vojski koji su prošle kroz selo, ustaške i partizanske pljačke blaga u štalama kada su znali odvesti po osamdeset ovaca odjednom a domaćina bi ostaviti sa jedva 4-5 ovaca u toru.Sjeća se i Muslimanske milicije koja je stalnim stražama isključivo čuvala muslimanska sela od upada drugih vojski i nikada nije ulazila i pljačkala sela u kojima žive nemuslimani, što je ovdje važno napomenuti.

Obzirom da su seoski odbornici slali “preporuke“ za regrutima i da je opće poznato prijateljstvo njegovog oca sa muderisom Derviš ef. Spahićem, naš hadzi Mehmed odlazi na odsluženje vojnog roka 1948. godine i tamo ostaje skoro tri godine.

Nakon Rezolucije od juna 1948. godine, uperene protiv Jugoslavije, Komunistička partija Jugoslavije, prestala je biti članicom Informbiroa te je stoga sjedište preneseno u Bukurešt, tako su našeg hadžiju Mehmeda prekomandovali na granicu sa Rumunijom.

Tako dugo odsustvo od kuće bio je veliki udarac za njegovog ostarjelog oca jer ga je kao sina jedinca željno iščekivao da se što prije vrati i pomogne mu oko zemlje, međutim, on ipak ostaje odsutan tri godine.

Izuzetno emotivno svjedočanstvo na šta skrećemo posebnu pažnju jeste činjenica da je hadžija Mehmed odmah po povratku sa odsluženja vojnog roka naklanjao propuštene namaze koje je propustio u JNA. Dočekao je prvi mjesec Ramazan koji je ispostio, a onda je odmah nastavio postiti još dva naredna mjeseca tako da je u bez prekidanja ispostio 90 dana i nadoknadio propuštene Ramazane.

Ovaj dokumentarni film nam nudi historijske činjenice o poznatom muderisu Derviš ef. Spahiću za kojeg je naš sagovornik izuzetno emotivno vezan. Kaže da ga često sanja i plače dok nam vraća sjećanja na njega, kao i na Medresu u Pojskama.

Mehmed Skopljak je čitav svoj život proveo na zemlji. Nije radio u preduzeću tako da nema penziju, a jednog sina i devet kćerki hairli je u poštenju, dinu i imanu podigao. Nikada nije posjetio oftalmologa niti se žalio na oči niti je koristio naočale. Svaki dan prouči 60 stranica Kur'ana, odnosno dva džuza, pa čak često koristi i mali džepni Kur'an. Mada je ušao u 92. godinu života, izuzetno je vitalan i komunikativan.


Cjeli dokumentarni film pod nazivom: OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN – HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK

Možete pogledati na YouTube kanalu:

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
» ČETIRI DECENIJE OD ZOI U SARAJEVU: OLIMPIJSKI DUH I DALJE ŽIVI
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 20:04
Ostali prilozi istog autora:
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
08. May 2021 17:14
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif