Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SALKIĆ: POZIVAM MILORADA DODIKA I SNSD DA PREKINU SISTEMSKU DISKRIMINACIJU BOŠNJAKA U OVOM ENTITETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. February 2021. 16:02:23
Nad Bošnjacima se danas u bh. entitetu RS provodi sistemska diskriminacija koja za posljedicu ima ekonomski progon onih koju su se vratili svojim kućama nakon progona 1992. godine.
Diskriminacija kao mirnodopska metoda za ostvarenje ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom prostoru mora biti zaustavljena i sankcionisana prije svega od strane OHR-a, međunarodne zajednice i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 18. 02. 2021. godine, da su Bošnjaci zagledani u Sarajevo jer očekuju pomoć u otklanjanju sistemske diskriminacije koju provodi vlast iz Banja Luke i da to nije tako Bošnjaci bi bili više vezani za Banja Luku.

Reagujući na današnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvog čovjek SNSD-a Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Bošnjaci previše svezani za Sarajevo koje vodi računa samo o sebi.

- Nad Bošnjacima se danas u bh. entitetu RS provodi sistemska diskriminacija koja za posljedicu ima ekonomski progon onih koju su se vratili svojim kućama nakon progona 1992. godine.

Diskriminacija kao mirnodopska metoda za ostvarenje ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom prostoru mora biti zaustavljena i sankcionisana prije svega od strane OHR-a, međunarodne zajednice i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci su danas bez stvarnih statusnih prava u ovom entitetu, čemu je dokaz pravoslaviziran obrazovni proces, etnički čista administracija na svim nivoima, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca što dodatno vrijeđa žrtve.

Nema potpune slobode i sigurnosti u sistemu i okruženju u kojem se ratni zločinci slave kao heroji, a njihovi zločini kao veliki ratni uspjesi.

Bošnjacima nije dovoljna samo sigurnost da bi ostali na svojim ognjištima, već i statusna prava. Danas u ovom entitetu, ako ste Bošnjak, ne možete se zaposliti u Vladi entiteta, ministarstvima, lokalnim zajednicama, zdravstvu, javnim preduzećima, entitetskim agencijama i slično.

Pozivam Milorada Dodika da kao predsjednik SNSD-a, koji je vodeća stranka u entitetu RS, prekine sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu.

Bošnjaci su zagledani u Sarajevo jer očekuju pomoć u otklanjanju sistemske diskriminacije. Da vlast u Banja Luci ne provodi sistemsku diskriminaciju, Bošnjaci bi bili više vezani za Banja Luku.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11