Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OSMANI POVODOM 13. GODIŠNJICE NEZAVISNOSTI: PRED KOSOVOM JOŠ MNOGO IZAZOVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. February 2021. 14:02:58


Povodom 13. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova danas je održana centralna manifestacija u kasarni Kosovskih bezbednosnih snaga “Adem Jashari”, kojoj su prisustvovali najviši kosovski zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani nakon što je pozdravila postrojene vojnike, naglasila je da put do nezavisnosti nije bio ni lak, ni kratak i da je uloženo mnogo truda i heroizma kosovskih žena i muškaraca da bi se stiglo do ovoga što je Kosovo danas.

Osmani je rekla da bi sloboda i nezavisnost Kosova ostali samo san da nije bilo otpora predvođenog predsednikom Ibrahimom Rugovom, uzvišene žrtve pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i komandanta Adema Jasharija i njegove porodice.

"Osvrćući se unazad, 13 godina kasnije, vidimo značaj naše slobode i podrške prijateljskih zemalja koje su dale dragocen doprinos našoj slobodi i nezavisnosti naše zemlje. Večno smo zahvalni NATO-u, SAD-u, EU-u i čitavom demokratskom svetu, jer nezavisnost zemlje ne bi mogla ni da se zamisli bez njihove pomoći", rekla je Osmani.

Vršiteljka dužnosti predsednice je kazala da su okolnosti zbog pandemije COVID-19, onemugućila da na današnjoj prosalvi budu i mnogi domaći međunarodni gosti iz prijateljskih zemalja.

Podsetila je da su Kosovske bezbednosne snage najmlađa vojna snaga na svetu, te da su danas vojnici KBS-a deo mirovne misije, zajedno sa strateškim partnerom Kosova, Sjedinjenim Američkim Državama. Naglasila je da KBS-a istovremeno radi i na realizaciji strateškog cilja, učlanjenju u NATO.

Dodala je da je pred Kosovom dug put kako bi se poboljšao međunarodni položaj zemlje, kako bi se povećalo blagostanje građana i kako bi Kosovo bilo sigurna streha za svakog svog građanina.

Osmani je kazala da se moraju stvoriti uslovi za ostanak mladih u zemlji, koji će doprinositi njenom razvoju.

Poručila je i da je Kosovu potrebno jedinstvo, solidarnost i institucionalna kohezija, jer su pred zemljom izazovi koji zahtevaju da se otvoreni problem zatvore sa zrelošću.

Prisutnim vojnicima se obratio i premijer Kosova na dužnosti Avdullah Hoti koji je kazao da je nezavisnosću Kosova realizovan san mnogih generacija, ali da će trebati još puno truda za evropske integracije.

"Još uvek treba mnogo posla da se uradi na ostvarivanju težnje Kosova za evropskim integracijama. Takva je bila vizija i nasleđe naših heroja koji su nam osvetlili put u oslobodilačkom ratu, ali njihova ambicija ovde ne prestaje. Ova ambicija raste i razvija se svakog dana kako se demokratija učvršćuje i napreduje kao najviša i najdragocenija vrednost čitave ljudske istorije“, rekao je Hoti.

Na ceremoniji obeležavanja 13. godišnjice osamostaljenja Kosova učestvovali su ministar odbrane na dužnosti Anton Quni, Komandant KBS-a Rahman Rama, bivši komandanti KBS-a Sylejman Selimi, bivši ministar odbrane Agim Ceku, kao i ambasadori zemalja Kvinte.

Pre 13 godina, 17. februara 2008. godine Skupština Kosova proglasila je nezavisnost Kosova u saradnji i partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i vodećim zemljama Evropske unije.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora: