Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BIH: POČELA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA, BIRA SE GRADONAČELNIK MOSTARA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. February 2021. 14:02:09
Foto: Elman Omic - Anadolu Agency


U Mostaru je počela sjednica Gradskog vijeća, tačnije nastavak sjednice prekinute u petak, na kojoj bi trebao biti izabran gradonačelnik najvećeg grada u Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošle sedmice je obavljen prvi krug izbora za gradonačelnika, u kojem je ukupno 35 vijećnika biralo između tri kandidata, Irme Baralije (BH blok), Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Marija Kordića (HDZ BiH).

Kordić je dobio 14 glasova, Guzin osvojio 11, dok je Baralija dobila pet glasova, čime je eliminisana iz utrke za poziciju gradonačelnika. Sjednica je na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su je napustili vijećnici Koalicije za Mostar.

Ono što se danas svakako očekuje jeste da se vijećnici u Gradskom vijeću na samom početku sjednice očituju u vezi s pismom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, u kojem traži da se ponovi prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara.

U pismu se ističe da procedura izbora mora biti tajna, a ne javna kako je to učinjeno prošle sedmice. S tim u vezi, Inzko je zatražio da se kompletna procedura ponovi, jer, kako je podvukao, glasanje u prvom krugu nije provedeno prema Statutu Grada Mostara.

Da li će prvi krug glasanja danas biti ponovljen, odnosno da li će se ponovo birati između tri ili nastaviti s dva kandidata, još uvijek nije poznato, naročito zbog činjenice da je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZBiH) za danas zakazao nastavak prve sjednice na čijem će se dnevnom redu naći drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u decembru 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) - 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) - šest, HRS - tri te Prva mostarska partija i lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" po jedan mandat.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora: