Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji u kampanji da spremno dočekaju popis
"BITNO JE BITI BOŠNJAK, BOŠNJAKINJA"
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. February 2021. 17:02:27


Poštovani,
Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da smo formirali "Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine" sa jedinstvenim ciljem: Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji spremno dočekaju popis i bit će pozitivan faktor u njegovom uspješnom sprovođenju.

Nevladine organizacije "Šadrvan", "Lilium Bosniakum", "Divanhana", "Edu-Nisa", "Divan", "Forum Bošnjaka", "Bošnjačka kulturna zajednica" i "Ljiljan", kao i poslanik Zećir Ramčilović, kolumnista i politički analitičar Dželal Hodžić (trenutni zamjenik direktora AOPZ), u ovoj inicijativi stoje ravnopravno u korist Bošnjaka Republike Sjeverne Makedonije.

ZEĆIR RAMČILOVIĆ o Popisu stanovništva u RS Makedoniji:
Dozvolite mi najpre da se zahvalim građanskim organizacijama koje i pored širokog spektra rada se bave pitanjima koja su važna za bošnjačku zajednicu, tačnije unapređenjem položaja Bošnjaka i njihove afirmacije u društvu.
Povod što smo ovdje zajedno je predstojeći Popis stanovništva u našoj državi. Svjesni za neophodnost popisa i njegovog fundamentalnog značaja za državu i njene građane Bošnjaci u cjelosti podržavaju Popis stanovništva.
... Zbog toga smo zajedno, bez obzira na razlike koje imamo za neka pitanja. Danas i u sljedećem periodu imamo jedan cilj: USPJEŠAN POPIS SA CJELOSNIM OBUHVATOM BOŠNJAKA
Da tako bude stvoreni su svi preduslovi, prije svega Zakon o popisu kojeg smo izglasali u Skupštini, Metodologiju, a sa transparentnim radom Državnog zavoda za statistiku sve špekulacije i manipulacije padaju u vodu. U tom procesu značajno za Bošnjake i druge manjebrojnije etničke zajednice je što smo obezbijedili pravičnu zastupljenost svih zajednica u popisima reonima prema procentu kojeg su imali na posljednjem popisu, kako i sprovođenje popisa na njihovom maternjem jeziku, odnosno za Bošnjake na bosanskom jeziku.
Vjerujem da će nam se svi subjekti i značajni pojedinci pridružiti, zato što na Popisu za bošnjačku zajednicu je najvažnije biti Bošnjak, stvarno je BITNO BITI BOŠNJAK!
Bošnjačka zajednica u potpunosti podržava sprovođenje popisa stanovništva u koji će biti uključena svim svojim resursima. Cilj nam je da svi pripadnici bošnjačke zajednice u našoj zemlji budu u potpunosti obuhvaćeni popisom stanovništva i da se slobodno izraze onako kako se osjećaju: Bošnjak, Bošnjakinja i maternji jezik imenuju kako mu je standardni naziv bosanski jezik.
U to će ime „Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021.“ organizirati kampanju u svim urbanim i ruralnim mjestima u kojima žive Bošnjaci, poštujući sve protokole predviđene za zaštitu od pandemije.

Glavni slogan kampanje je: "Bitno je biti Bošnjak, Bošnjakinja".
Organizovaćemo sastanke sa Bošnjacima u Skoplju, Čairu, Butelju, Velesu, Petrovcu, Dolnenima, Saraju, Studeničanima, Gradskom, Strugu, Tetovu i drugim opštinama i naseljinim mjestima. Dijelit ćemo promotivni materijal u cilju kampanje, bit ćemo prisutni u medijima i društvenim mrežama, pozvat ćemo ostale bošnjačke intelektualce iz naše zemlje, kao i iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Srbije,Kosova i dijaspore da budu dio inicijative. U kampanju će se uključiti utjecajni umjetnici, sportisti, pisci, političari i druge javne ličnosti ...S toga, poštovani,
Dopustite da vam pošaljemo sljedeću poruku:
Popis je veoma važan za bošnjačku zajednicu. Važniji od svih izbora do sada. Zbog toga je ova kampanja za nas veća od svih stranačkih ili ličnih interesa bilo kojeg subjekta ili pojedinca. Iskreno pozivamo sve da nam se pridruže u ovoj kampanji. Pozivamo sve političare, intelektualce, umjetnike, sportiste, pozivamo svakog Bošnjaka i Bošnjakinju pojedinačno, da ostave po strani sve razlike i doprinesu našoj zajednici da uspješno iskoristi popis. Uspjeh kampanje podijelit ćemo zajedno.
Potreban nam je uspješan popis, trebaju nam relevantni rezultati na kojima ćemo sutra graditi politike za bolji status Bošnjaka i Bošnjakinja u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i politike za napredak cijele zemlje. Očekujemo da nam se pridružite, jer smo zajedno jači.
Jedino što je bitno kod popisa je sljedeće:
"Bitno je biti Bošnjak i Bošnjakinja!"Potpisnici inicijative:

Adelaid Karišik, koordinator, Lilium Bosniakum
Zećir Ramčilović, pratenik
Dželal Hodžić, zamjenik-direktor AOPZ
Mersiha Smailović, aktivistka
Аlmira Crnovršanin, NVO Šadrvan
Еnes Šemsović, Forum Bošnjaka
Safeta Cucak, NVO Divan
Džemil Bektović, Bošnjačka kulturna zajednica
Izeta Babačić, NVO Divanhana
Selma Rizvanović-Mandal, NVO Edu-Nisa
Erhan Mahmutović, Ljiljan
Koordinator: Adelaid KarišikOstali prilozi:
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: