Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NEDŽAD LATIĆ GA PREDSTAVLJAO U BIH KAO "ČUVENOG PISCA I TEORETIČARA": ZLOGLASNI TURSKI KRIMINALAC HARUN YAHYA OSUĐEN NA VIŠE OD HILJADU GODINA ZATVORA
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 01. February 2021. 15:02:48
Adnan Oktar i Nedzad Latić (Ilustracija: Slobodna Bosna)


Turski sud osudio je u ponedjeljak vjerskog televizijskog propovjednika i pisca Adnana Oktara na više od 1.000 godina zatvora zbog zločina koji uključuju organiziranje i vođenje kriminalne bande, prevare i seksualno zlostavljanje, izvijestili su državni mediji.

Oktar je imao svoj vlastiti TV kanal A9 na kojem je vodio emisije o “islamskim vrijednostima”. Jednom prilikom je prikazao ples s mladim ženama koje je nazivao “mačkicama” te je pjevao s mladim muškarcima nazivajući ih svojim “lavovima” .

Istanbulska policija je uhitila Oktara u julu 2018. i od tada je, zajedno s još 77 suoptuženih, držan u pritvoru.

On i 13 najvažnijih članova njegove skupine, koju mnogi smatraju kultom, sveukupno su osuđeni na 9.803 godine i šest mjeseci zatvora. Sam Oktar, optužen po 10 točaka optužnice, dobio je točno 1.075 godina i tri mjeseca zatvora.

Oktar je napisao više od 300 knjiga prevedenih na 73 jezika. Pod imenom Harun Yahya napisao je knjigu u kojoj tvrdi da je Darwinova teorija evolucije u samom korijenu globalnog terorizma.

"Slobodna Bosna" je i ranije, u više navrata, pisala o ovom kriminalcu. Posljednji put u oktobru prošle godine kada je turska policija u dvije operacije izvedene u Ankari pronašla fosile u kućama, za koje se pokazalo da ih je ukrala kriminalna organizacija čiji je osnivač Adnan Oktar.

Fosili su trebali biti prodati kako bi se dobila finansijska sredstva za rad kriminalne grupe, navela je tada osumnjičena osoba za koja je fosile prokrijumčarila u Tursku.

Podsjećamo, Adnan Oktar u svijetu je poznatiji kao Harun Yahya. Članovi njegove sekte ga predstavljaju kao "islamskog učenjaka", a svoje poštovaoce i saradnike ima i u Bosni i Hercegovini.

Najistaknutiji među njima je Nedžad Latić, koji je djela Adnana Oktara prevodio i uređivao na bosanskom jeziku. Putem svog časopisa i portala Latić je duže vremena promovirao djela ovog turskog kriminalca prevodeći njegove tekstove i dokumentarne filmove koje je Oktar producirao u Turskoj. Zatim ih je distribuirao širom naše zemlje prodajom u trafikama i džamijama.

Latić nije krio oduševljenje Oktarom, titulirajući ga kao “čuveni turski pisac i teoretičar”, u više navrata susrećući se s njim u Turskoj, objavio je portal
slobodna-bosna.baOstali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
Ostali prilozi istog autora: