Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Washington DC
BIDEN POTPISAO 17 UREDBI: SAD SE VRAĆA U WHO, UKINUTA ZABRANA PUTOVANJA IZ MUSLIMANSKIH ZEMALJA...
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 21. January 2021. 13:01:54


Prvog dana mandata, američki predsjednik Joe Biden potpisao je 17 uredbi kojima su ukinuti neki od najkontroverznijih koraka njegovog prethodnika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je po ulasku u Ovalni ured u Bijeloj kući, gdje je stigao nakon završetka ceremonije inauguracije, potpisao prve uredbe kojima je napravio preokret u pojedinim oblastima o kojima se često raspravljalo tokom Trumpovog mandata.

Biden je prvo potpisao odluku kojom se zahtijeva nošenje maski u javnim zgradama i kampusima zbog COVID-19.

Povratak na međunarodne sporazume

Biden, koji je borbu protiv klimatskih promjena stavio kao jedan od svojih prioriteta u predizbornoj kampanji, potpisao je predsjedničku uredbu o ponovnom učešću u Pariškom klimatskom sporazumu, iz kojeg se povukao Trump, koji je negirao globalno zagrijavanje.

Biden je, također, potpisao uredbu o povratku njegove zemlje u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), iz koje je Trump izašao nakon izbijanja pandemije korornavirusa.

Otkazao jednu od prvih Trumpovih akcija


Biden je, također, ukinuo zabranu putovanja iz nekih muslimanskih zemalja, što je Trump uveo uredbom koju je potpisao svega sedam dana nakon preuzimanja mandata.

Biden je potpisao i uredbu o ukidanju sredstava sa zid izgrađen na meksičkoj granici, što je jedna od najkontroverznijih odluka u Trumpovom mandatu.

Uredba o otkazivanju projekta naftovoda

Biden je potpisao i uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL, koji je Obama u novembru 2015. odbio iz ekoloških razloga nakon sedam godina procjene, ali koji je odobrio Donald Trump po preuzimanju dužnosti. Riječ je o naftovodu kojim je planirano da sirova nafta iz Kanade bude dostavljana do rafinerija u Teksasu.

Nakon potpisivanja uredbi, Biden je rekao novinarima u Ovalnom uredu da mu je Donald Trump ostavio "vrlo velikodušno" pismo, ali ne želi podijeliti sadržaj pisma.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je položio svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.Ostali prilozi:
» MEDIĆ: NIKO RAZUMAN NE MOŽE NEGIRATI ZLOČIN
Preporod | 25. February 2021 13:20
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2021 13:09
» NEDŽIB ŠAĆIRBEGOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
politicki.ba | 24. February 2021 13:20
» NANA FATA ORLOVIĆ NEGATIVNA NA KORONAVIRUS
Almasa Hadžić, politicki.ba | 23. February 2021 16:59
Ostali prilozi istog autora: