Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 26. December 2020. 15:12:59
KAKO SU MAGARCI POJELI IKONU:
S desna - opljačkana ikona, Lavrov, Dodik i Samardžija


ESAD KRCIĆ: Naslućuje se, da je Milorad Dodik upregao širi krug svoje hunte – kabinet, ali uključujući i ambasadora Samardžiju, da ga pod svaku cijenu spase u ovoj svjetskoj pljački, kriminalu i skandalu, zbog čega je trebao biti već smijenjen sa svih javnih pozicija od državnog Predsjedništva BiH pa dalje, jer on nema baš toliko obraza da sam podnese ostavku.
U četvrtak, 23. decembra po sarajevskom aerodromu novinar Avdo Avdić kamerom je ‘ganjao’ ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju, koji je doputovao, navodno s namjerom da donese opljačkanu ikonu, koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru Sergeju Lavrovu (14. dec. 2020.). Nakon što je izbio skandal i otkriveno da je ikona ukradena u ukrajinskoj Luganjskoj oblasti, koja je vojno okupirana od strane Rusije, Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije je odlučilo da ikonu vrati, i predali su je Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, da se, kako nalažu diplomatske norme, dostavi institucijama države BiH, kako bi se utvrdilo njeno porijeklo.

Dok je novinar Istraga.ba snimao i redao pitanja bh. ambasadoru Samardžiji, da li je donio ikonu i da li je kod njega, on je pravio diplomatski slalom po aerodromskom parkingu. I zadnji upit prije nestajanja u magli: “Pa, jeste li je donijeli Vi?”

AMBASADOR SAMRDŽIJA, više šanerski nego diplomatski odgovara: - Da li ću je ja donijeti ili će doći, možda, sutra, ja ne znam”! SIC!

U samom odgovoru se naslućuje da je Milorad Dodik upregao širi krug svoje hunte – kabinet, ali uključujući i ambasadora Samardžiju, da ga pod svaku cijenu spase u ovoj svjetskoj pljački, kriminalu i skandalu, zbog čega je trebao biti već smijenjen sa svih javnih pozicija od državnog Predsjedništva BiH pa dalje, jer on nema baš toliko obraza da sam podnese ostavku.

S obzirom da se radi o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, što potvrđuje pečat na njenoj poleđini, koja pored umjetničke vrijednosti ima veliki vjerski i kulturno-historijski značaj, izbio je skandal svjetskih razmjera u kojem je državi Bosni i Hercegovini nanesena ogromna šteta.
Proteklih dana je bilo riječi da je za “aferu ikona” već u Tužilaštvu BiH formiran predmet, i da istragu također vodi Interpol. Ako je to istina, onda su u ovom ozbiljnom slučaju pljačke i “afera ikona” u potpunosti zakazali Tužilaštvo, Sud, SIPA, MIP BiH i Interpol, koji su upravo zbog afere, ali i vrijednosti na tržištu umjetnina, na aerodromu sa posebnom pratnjom trebali i morali čekati osobu koja donosi “ikonu”, u ovom slučaju bh. ambasadora Željka Samardžiju! Oni su pokazali nedoraslost ćosićevih srpskih lažova i marifetluka Dodika & comp., a Samardžija kao vrstan švercer sa umjetninama, u čemu su i carinski službenici napravili ogroman propust. U svakom slučaju i Samardžija bi morao biti dio istrage Tužilaštva BiH zbog neprijavljivanja ikone carinskim službenicima!

Već se naširoko priča, da je ikona opljačkana u Ukrajini, da su je opljačkali pripadnici terorističkih srpskih paravojnih formacija. Da li je sada zvaničnicima Rusije jasno sa kim imaju posla, te da njihova velikosrpska pravoslavna braća, koji su ubilačko-pljačkaška iskustva sticali za vrijeme genocida u BiH, na okupiranom teritoriju ukrajinskog Krima išli radi ubijanja nevnih civila, ali i radi pljačke umjetnina koje imaju posebnu vrijednost na tržištu? To je sve dobro poznato Miloradu Dodiku, jer je upravo on ugošćavao srpsko-ruske ratnike, koji su ga vjerovatno tada 'džentlamenski' počastili opljačkanim umjetninama. A Dodik je izgleda odavno vrebao priliku i baš je sada iskoristio, da opljačkanu ikonu pokloni iskusnom diplomati Lavrovu, jer je jedan od zaslužnih Rusa koji se bori za onu srpsku stvar!

Foto kredit: Žurnal

Nego, nakon skandala Dodik - Lavrov, Dodik se planski “samoizolirao”, pod izgovorom da je bio u društvu oboljelog od covid -19, zatim da ima stomačne probleme, te da ga bole pluća… a onda se u genocidnoj tvorevini navodno forimira konzilij ljekara (samo im fali još David Dabić), koji iznose dijagnoze da je ovaj negativac “pozitivan” na coronavirus –, ali da je sve pod kontrolom. I tako klovnovski zabavljaju javnost. Dok se dobro osmislili plan odbrane i obmane javnosti. Najprije su se upregli iz Dodikovog kabineta koji su pustili priču o “porodičnoj ikoni”, da “je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca”, te da ju je poklonila neka banjalučka porodica, a zatim na kraju da je vrijednost, možda 100-200 eura. Prizemnije i mizernije ne može biti.

Ukrajinska zamjenica ministra kulture Svetlana Fomenko je povodom “afere ikona” za medije naglasila: “Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. Riječ je o pečatu regionalne Komisije za očuvanje spomenika i materijalne kulture u Odesi, koja je ustanovljena 1926. godine u sklopu Historijskog i arehološkog muzeja”!

U svakom slučaju bh. ambasador u Rusiji Samardžija je uspio da ikonu prokrijumčari, i kako je medijima naglasio da ju je vratio Kabinetu Milorada Dodika. MIP BiH je slučaj prijavio Tužilaštvu BiH. Šta dalje?

Sve u svemu, nakon povratka “otpisanog” Dodika tek će tada da nastupi najprljavija igra, vjerovatno skrivanja originala i podmetanja bezvrijedne replike, a on će onako kao veliki Baja da uzvrati na pitanja kako nema veze sa tim, bio je bolestan, neka Tužilaštvo radi svoj posao... Dok mu još u prilog dolazi neustavni „Dan Genocidne tvorevine”, gdje će svesrpstvu da pošalje poruku o zavjeri protiv srpskog naroda.

Sva se ova priča ne može zamisliti da prođe bez snajperiste sa sarajevskog Jevrejskog groblja koji će 'mudro' srednjim prostom podesiti naočale, s porukom: Ne dirajte Dodika i srpski narod, da opet ne bude sto za jednog!

I tako, pojeo vuk magarca, odnosno pojeli magarci ikonu!

Foto FB


  Dossier: AFERA IKONA: DODIK LAVROVU POKLONIO OPLJAČKANU IKONU
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16.01.2021 17:35
» UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Esad Krcić | 26.12.2020 15:31
» AMBASADOR STIGAO U BIH A IKONU NIJE PREDAO?
Oslobođenje | 25.12.2020 12:54
» LAVROV STAVIO DODIKA NA RUSKU OTPUSNU LISTU
Vijesti.ba | 24.12.2020 13:14
» PREDSJEDNIČE PUTIN, MINISTAR LAVROV JE OSRAMOTIO RUSIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.12.2020 15:02
» LAVROV VRAĆA IKONU KOJU MU JE DODIK POKLONIO
Anadolu Agency (AA) | 19.12.2020 13:13
» PRAVI POTEZ ŠEFIKA I ŽELJKA, BRAVO!
Mr. Milan Jovičić | 16.12.2020 22:59
» LAVROV I NACISTIČKA TRI PRSTA
Bošnjaci.Net | 16.12.2020 17:21
» LUKAVI LAVROV I SRPSKO-RUSKI MALI PIJUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15.12.2020 13:49

Ostali prilozi:
» BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKI “PAPCI”, KROJE NAM SUDBINU DOMOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2021 22:27
» INZKOV ZAKON NE ODNOSI SE SAMO NA ZABRANU NEGACIJE GENOCIDA, VEĆ I NA ZABRANU NEGACIJE HOLOKAUSTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 20:19
» GDJE JE OBRAZ ČOVIĆU I ŠAČICI NJEGOVIH HADEZEOVACA
Davor Krile, Slobodna Dalmacija | 02. December 2021 16:11
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10