Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRESELIO NA AHIRET DEDO HASAN ŠAHOVIĆ (97), PREŽIVIO GENOCID U ŠAHOVIĆIMA 1924.
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. December 2020. 21:12:48


Jutros u 5 sati ujutru u 97. godini života na Bolji svijet je preselio Hasan Šahović, u rodbini i mimo rodbine svi su ga zvali Dedo, baš kako je dolikovalo njegovim godinama koje je ponosito nosio.
Allah mu se smilovao i da mu podari Džennet firedevs, svima u porodici sabur, bašum sagolsun, napredak i beriket. Amin!

Dženaza će biti obavljena 2. decembra, nakon ikindije. Adresa:
The Pease Centre
505 Cavalry road
Carlisle, PA 17013

Dedo Hasan je rođen 7. oktobra 1924. godine u Šahovićima, nedaleko od Bijelog Polja. Imao je izuzetne karakterne crte. Tih, ali sa temeljitom pričom koja bi sugovornika toliko interesirala da sluša da mu koja riječ ne promakne. I imao je o čemu pričati, skoro puno stoljeće burnog života.
Bio je bebica od mjesec dana kada su srpsko-crnogorski zlikovci u genocidnom pohodu na pravdi Boga, 9. na 10. novembar 1924. godine, izvršili pokolj nad Bošnjacima ovog kraja. Curice, djevojke i žene su silovali i ubijali, kao i djecu i muške neovisno na starosnu dob, ovo potvrđuje i crnogorska historiografija, dok je posebno morbidnosti zlikovaca u svojoj knjizi “Besudna zemlja” opisao Milovan Đilas. Samo voljom Gospodara svjetova, pojedine porodice i pojedinci su uspjeli da spase živu glavu. Među rijetkima je bila i porodica Šahovića u kojoj je rođen Hasan. Jedan broj preživjelih žrtava genocida nastanili su se nadomak Brčkog, gdje su započeli novi život.

Potpunim istrebljenjem Bošnjaka Šahovića, a nakon toga namje zatiranja tragova zločina, te otimanje i pljačke imovine. Od tada Šahovići ne postoje. Na imovini čestitih Bošnjana i čuvenih aga i begova Šahovićke kapetanije nastanili su se zločinci čije potomstvo i danas živi na bošnjačkoj zemlji i kućama. Čak su i naziv mjesta Šahovića preimenovli u Tomašovo. Vlasti u Crnoj Gori u kontinuitetu od 1924. do danas, su šutnjom su odobrili genocid u miru nad Bošnjacima. Šutnjom su odobrili i pokrtštavanje mjesta Šahovića u Tomaševo. Sramnije da ne može biti, neka im sve pusto bude!Možda će se neko upitati za povod pokolja. Kao da krvolocima treba povod… Ali…
Povod pokolja u Šahovićima je bilo ubistvo načelnika Kolašinskog okruga Boška Boškovića, koji je ubijen iz zasjede od strane crnogorskih komita, koji se pominju kao protivnici prisjedinjenja Crne Gore Srbiji. Boškovića su crnogorske komite likvidirali iz zasjede 7. novembra 1924. dok je putovao od Mojkovca prema Šahovićima. Nakon likvidacije, lažno su optužili Bošnjake Šahovića, tako da je istog dana izdata naredba da se izvrši razoružanje stanovnika Šahovića i Pavinog Polja. Dok je Bošković sahranjen 9. novembra 1924., a na njegovoj sahrani su održani vatreni govori u kojima je za njegovu smrt optuženo nevino stanovništvo Šahovića. Tada je zlikovcima dato zeleno svjetlo da mogu da počnu sa krvavim pirom. Pobili su preko hiljadu Bošnjaka svih godina, dok je ostatak uspio da spasi živu glavu, među kojima je bila i Hasanova porodica koji su ga kao bebu iznijeli iz Šahovića.

Prilikom naših druženja u Harrisburgu gdje je živio sa svojim kćerima i sinovima, vodili smo razgovore o svemu, čak i o zajedničkom odlasku na njegovoj zemlji u Šahovićima. Nažalost pandemija je jedna od uzročnika da se nije mogao planirati tačan datum… Hasan preseli, ali obavezu zijareta Šahovićima sigurno će preuzeti njegov sin Aziz, kao i potomci, koji pokazuju veliku zainteresiranost za svoju imovinu, koji vjerujuju iako je blizu 100 godna od pokolja u Šahovićima, da će ipak proraditi svijest kod naroda i vlasti, da je oteto – prokleto, te da će vratiti imovinu kome pripada.

Dedo Hasan je preživio Drugi svjetski rat, kao i krvavu srpsko-crnogorsku genocidnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Nakon svega, doživio je veliki uspjeh svojeg potomstva. Elhamdulillah!
Hasanov sin i unuk, Aziz i Vedad, i nakon progona 1992. iz Brčkog, naselili su se u SAD, gdje su vlasnici velike i moderne mesne industrije „Brother and Sister“, koja posluje sa domaćim bosanskim halal proizvodima.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora: