Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CRNA GORA: AMBASADOR SRBIJE VLADIMIR BOŽOVIĆ, PROGLAŠEN ZA PERSONU NON GRATA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. November 2020. 19:11:33


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ministarstva su istakli da se Božović kontinuirano miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, navodeći da su njegovo ponašanje i izjave nespojivi s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

"Nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda", navodi se u ministarstvu.

Iz tog vladinog resora su istakli da je Božović time na najdirektniji način omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo. Navodi se da je ministarstvo o tome protestnom obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Božović je unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš", istakli su iz ministarstva.

Božović je početkom mjeseca bio pozvan na razgovor u ministarstvo nakon što je, i pored protivljenja javnosti, planirao da u Budvi položi vijenac pred spomen-pločom na kojoj piše da je srpska vojska oslobodlla taj grad 1918. godine.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: