Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pismo Bakiru Izetbegoviću
BLAMAŽA POTOMAKA BLAJBURGA I RAVNE GORE PRED VIJEĆEM SUGURNOSTI UN-A
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. November 2020. 01:11:12
Normalno je postalo da ova dva istomišljenika, kao potomci svojih predaka sa Blajburga i Ravne gore, teško mogu da prevaziđu i svoje želje i nakane, koje nisu ostvarili sa UZP i dvostrukom agresijom na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te pokušavaju u ovome mirnome post dejtonskom periodu, poput hobotnice isturiti i svoje otrovne pipke.


Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanski Srbin: Jadna li je i čemerna ova naša država, čiji su čelnici i vlastodršci osobe i nakaradni elementi, u likovima i nedjelima guslara iz Laktaša i orguljaša iz mostarskih Bara.
Njihova slika i prilika je u istovjetnim sadržajima, nakanama i nedjelima prohujalim sa vihorom, ostavljajući užasne i ubitačne tragove nacionalizma na našim prostorima.
Poštovani Bakire, da nije smiješno i žalosno, istinski bi bilo tragikomično za našu lijepu i jedinu domovinu i njegovo stanovništvo.
Zašto Vam upravo pišem na današnji naš zajednički praznik državnosti.
Pišem Vam, kakve li ironije našeg življenja u ovoj nam zajedničkoj domovini, kao istinski bosanski Srbin, koji je voli kao i Vi i moje vrle komšije Bošnjaci.
Nene i bake naše bi često govorile: „Gdje mačke nema i miševi kolo vode“.
Evo, upravo sam sinoć na televiziji RTRS-a i pratio izlaganja Valentina Inzka, Milorada Dodika i Dragana Čovića, u on-line prenosu, sa zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.
Opet bi naše nene i bake govorile, što je guslar iz Laktaša Milorad Dodik izgovorio Visokom predstavniku „niti pas sa maslom nebi polizao“!

Skandalozno je bilo obraćanje Dodika pred UN-om: Izvrijeđao je Inzka, nazvao ga monstrumom!
"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom", /citat Dodika/
Nastavio je guslar iz Laktaša u istom stilu:
- "Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Daytonskom sporazumu... On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH", kazao je Dodik, najavivši kako će Republika Srpska "razmotriti početak integracije s matičnom zemljom Srbijom" nastavi li Inzko djelovati na sadašnji način“.
Zaključio je kako Hrvatska kao i Srbija te RS i dio Federacije žele što hitnije zatvaranje OHR-a.

Istinski se pitam, gospodine Bakire, da li poslije ovakvih nedoličnih i vulgarnih riječi istupa člana Predsjedništva BiH, Vaše i moje države, zaista gospodin Inzko ima prava „muda“ ili će mu i osmjeh na licu i dalje biti dominantan, da bez crvenila i određenih mjera i lične ovlasti i mogućnosti isto tako, nekom svojom odlukom, koju odavno i očekujemo ne sahrani svako političko djelovanje ovoga đilkoša i kriminalca iz RS-a.

Kako to prenosi „Večernji list“ iz Hrvatske:
„Predsjednik HDZ BiH Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik kritike na Inzkov račun izrekli su sudjelujući u on-line debati koju je u povodu 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma upriličio ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja a sudjelovali su predstavnici država članica Vijeća sigurnosti svjetske organizacije. Kao sudionik je bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović no on je taj poziv odbio a u pismu Nebenzji je upozorio kako bi u takvoj debati trebali sudjelovati članovi Predsjedništva BiH a ne stranački lideri. Ruski je veleposlanik u utorak izrazio žaljenje zbog Izetbegovićeva odbijanja dodajući kako je zamisao bila čuti predstavnike tri velike stranke koje predstavljaju tri naroda, insistirajući kako je nužno očuvati Daytonski sporazum u postojećem obliku jer bi svaki drugi pristup, po njegovoj ocjeni, potkopao mir i stabilnost na Balkanu. Inzko je kao jedan od također pozvanih sudionika kazao kako se Dayton mora poštovati u cijelosti a to znači i jasnu privrženost očuvanju teritorijalnog integriteta BiH“. /završen citat/

Dodikov jaran i član istoga orkestra kao orguljaš Dragan Čović, u svome izlaganju svirao je zastarjele note na temu Izbornog zakona:

- "Reforme Izbornog zakona su neophodne kako bi se izbori 2022. održali na ispravan način i na tome će se raditi u narednih šest mjeseci”.

Očito mu je redovna kost u grlu sa Željkom Komšićem, kao i svim njihovim predstavnicima i nacionalnom vijeću Hrvatske sa Milanovićem i Plenkovićem, koji bi htjeli svi da se upliću u unutrašnje uređenje naše države, da utiču na njen suverenitet i integritet, kao i Vučko sa vučićima sa Istoka naše države.

Dakle, normalno je postalo da ova dva istomišljenika, kao potomci svojih predaka sa Blajburga i Ravne gore, teško mogu da prevaziđu i svoje želje i nakane, koje nisu ostvarili sa UZP i dvostrukom agresijom na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te pokušavaju u ovome mirnome post dejtonskom periodu, poput hobotnice isturiti i svoje otrovne pipke.

Poštovani gospodine Bakire, u svakom slučaju Vaše je kod Bošnjaka jačati snagu i jedinstvo u Bošnjaka, u nastojanjima i kontinuiranoj borbi očuvanja svih vrijednosti jedine nam naše domovine, uz sve čestitke na današnji dan njene nezavisnosti.


Poštovani gospodine Bakire, pišem Vam ovo pismo u želji izražaja i moga žaljenja, sa jedne strane ne prihvatajući Vaše lično učešće u ovoj debati, sa mogućnosti iznošenja gole istine i realnog stanja događanja u državi, koja nam je i Vama i meni jedna i jedina i voljena.

Sa druge strane, Vaše odbijanje nailazi i djelimično na moje razumjevanje i odobravanje, jer je izbor Željka Komšića i Predsjedništvo države, jedini meritorni i zvanični predstavnik vlasti na najvišem nivou i u ovome slučaju, trebao je i njihov glas da se očituje na ovoj sesiji UN-a.

Nije li domaćin i ovaj što je slao pozive, nije htio pozvati i Željka Komšića, znajući bar nama dobro upućenim, da je često i očito i međunarodna mzajednica „tepala i tapšala“ HDZ i njegove predstavnike u našoj vlasti, koji su permanentno u kontinuitetu osporavale mnoge vrijednosti naše države i njenoga sistema.

Pod plaštom lažne Gebelsove doktrine o ogroženosti ovih Hrvata, i sami su redovano ugrožavali i naše građane druge i drugačije, bar na teritorijama gdje su u većini, primjeri Mostara, Stoca, Čapljine, Neuma i srednje Bosne.

Ništa čudno nije, znajući igru i Rusije i njenih predstavnika u svjetskim institucijama, kao i njihovih ambasadora u BiH, sa negiranjem i genocida i otvorenog podržavanja ovih „ustaško- četničkih jarana“ i veliko srpsko-hrvatskih nacionalističkih elemenata!

Šta reći na kraju, jadna li je i čemerna ova naša država, čiji su čelnici i vlastodršci osobe i nakaradni elementi, u likovima i nedjelima guslara iz Laktaša i orguljaša iz mostarskih Bara.
Njihova slika i prilika je u istovjetnim sadržajima, nakanama i nedjelima prohujalim sa vihorom, ostavljajući užasne i ubitačne tragove nacionalizma na našim prostorima.

Nakon istupa, ovih naših „svirača sa guslama i orguljama“ reagovao je i predstavnik Njemačke pri UN, gosp. Gunter Sautter, koji je podržao Valentina Inzka, iznoseći i činjenice da je umjesto očekivanog dijaloga dobio samo monolog ispunjen ličnim napadima na Inzka.

Vjerujući da ovakav nastup ovoga njemačkog predstavnika, prema sadržaju izlaganja nije odgovarao i guslaru iz Laktaša i njegovoj televiziji RTRS-u, te su prekinuli prenos ove besjede, tako da su naši gledaoci bili uskraćeni istupima i mišljenjima i drugih ozbiljnih svjetskih predstavnika i velikih sila, nažalost.

Poštovani gospodine Bakire, u svakom slučaju Vaše je kod Bošnjaka jačati snagu i jedinstvo u Bošnjaka, u nastojanjima i kontinuiranoj borbi očuvanja svih vrijednosti jedine nam naše domovine, uz sve čestitke na današnji dan njene nezavisnosti.

Svi građani našeg Željka, kao i Vaši i naše komšije Bošnjaci, kao i bosanski Srbi, nikada i nikome neće dozvoliti podrivanje, rušenje i uzurpaciju naše domovine Bosne i Hercegovine, neka nam je i zajednički praznik naše nezavisnosti sretan i plodonosan.
Ostali prilozi:
» POSREDNICI DO NEBA
Said Šteta | 20. January 2021 21:14
» BOŠNJACI, GRADITE NACIONALNE INSTITUCIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021 15:00
» MOKROGORSKI POKRET
Aziz Hurem | 19. January 2021 20:22
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
Ostali prilozi istog autora:
» FENOMEN SRPSKIH LAŽI
04. December 2020 14:48
» KRENULO JE, KRENULO!
17. November 2020 15:33
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
19. October 2020 02:45
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
14. October 2020 14:19