Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIĆ: SDA OSTALA NAJJAČA STRANKA U BIH, POBJEDA U 30 OPĆINA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. November 2020. 23:11:32


U Sarajevu smo izgubili, a u Bosni i Hercegovini pobijedili, izjavio je večeras predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Ja bih da čestitam svim načelnicima koji su pobijedili i da im zaželim dobar i kvalitetan rad u sljedećem mandatu - rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

SDA je osvojila načelnička mjesta u 30 općina, i ostajemo ubjedljivo najjača stranka u BiH, riječi su lidera te stranke.

- Rezultat će biti otprilike poput onoga iz 2016. godine, jednu ili možda dvije općine manje. 'Četvorka' je osvojila 11 načelničkih pozicija, SDA ima tri puta više. Imamo najviše glasova i u općinskim vijećima, - kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, loš rezultat u Sarajevu kompenziran je popravkom rezultata diljem BiH.

- SDA je osvojila nove načelničke pozicije u pet općina: Visokom, Brezi, Živinicama, Bosanskom Petrovcu i Banovićima. Nadamo se pobjedi i za sada vodimo u Srebrenici, Kladuši i u Kalesiji. Dakle, moglo bi biti osam novih načelničkih pozicija za SDA, - dodao je Izetbegović.

Kako je rekao, SDA je izgubila načelnička mjesta u ovim općinama: Centar (Sarajevo), Novo Sarajevo, Ilidža, Jablanica, Donji Vakuf, Ustikolina, Čelinac i Novi Travnik.

U Kantonu Sarajevo stranka na čijem je čelu, kako je naveo, izgubila je tri važne općine - Centar, Ilidžu i Novo Sarajevo, a osvojila četiri - Vogošću, Trnovo, Hadžiće i Novi Grad.

- Od devet sarajevskih općina, imali smo do ovih izbora osam, i to je teško zadržati, obzirom da su se svi ujedinili protiv nas - konstatuje Izetbegović.

Prema njegovim riječima, vidljiva je tendencija da su neki od velikih gradova u oba entiteta birali promjene - Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, iako se tu ne može govoriti o nekim tektonskim poremećajima.

- Izgubili smo Novi Travnik, HDZ je osvojio poziciju jer su bošnjačke stranke imale dva kandidata, a HDZ samo jednog. Naša kandidatkinja u Varešu nažalost gubi samo za nekih 60-ak glasova. U Stocu za sada gubimo za 200 glasova, ali vidjet ćemo šta će pošta donijeti. U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost danas preselio na bolji svijet. Mislim da će se ti izbori morati ponoviti, - dodao je Izetbegović.Ostali prilozi:
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: