Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Izbori
DEMANT NARODA I PRAVDE NOVI GRAD
JAVNOSTI PREZENTIRAMO ISTINU KOJU EFENDIĆ SVJESNO SKRIVA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 09. November 2020. 16:11:20

Gostujući u emisiji Face to Face sa Senadom Hadžifejzovićem, kandidat za načelnika Općine Novi Grad, Efendić Semir je iznio veći broj netačnih informacija, a sa ciljem narušavanja ugleda stranke Narod i Pravda, kao i drugih stranaka Četvorke, te nestranačkog kandidata za načelnika Općine Novi Grad Delić Adnana, saopćeno je iz Povjereništva Novi Grad.
“Ovom prilikom želimo javnosti prezentirati istinu koju gosp. Efendić svjesno skriva, te demantirati sljedeće:
1. Na samom početku emisije, gosp. Efendić je iznio par neistinitih informacija i podataka kada je bilo riječi o uspjesima KJKP Vodovod i kanalizacija, dok je na njegovom čelu bio gosp. Hadžić Nezir. Netačna informacija je da 2017. godine nije bilo dovoljnih količina dotoka pitke vode i da je bilo neophodno bušenje novih izvora. KJKP ViK je u tim trenucima raspolagao sa dotokom od 3,8m3/s, što predstavlja dovoljnu količinu vode za grad od 1,98 miliona stanovnika (na mreži KJKP ViK-a je cca 350.000 stanovnika). Navedena količina vode na izvorima je bila dovoljna za grad četiri puta veći od Kantona Sarajevo. Problem u tim trenucima su bili veliki neprijavljeni potrošacč, poput hotela stranačkog kolege gosp. Efendića – gosp. Budnje Alije, kao i ogroman broj nesaniranih kvarova na mreži. Kako je rukovodio gosp. Hadžić Nezir KJKP ViK-om, najbolje pamte građani koji su morali proživljavati redukcije vode uoči Bajrama, Uskrsa i Vaskrsa. Očito da gospodin Efendić ne može prežaliti odlazak gosp. Nezira Hadžića iz KJKP ViK, jer je njegovim odlaskom, firma Bosnaplast, vlasnika gosp. Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad, ostala bez milionskih iznosa za nabavku cijevi za potrebe KJKP ViK.
2. Za mobilne timove je interesantno da je gosp. Efendić zaboravio napomenuti da je ove godine formirano preko 10 mobilnih timova, a u dosadašnjim izbornim ciklusima taj broj nije prelazio 6. Također, bitno je educirati gosp. Efendića da mobilni timovi ne služe samo za glasanje štićenicima Gerontološkog Centra, već i za svako lice kojem je otežan pristup biračkim mjestima, a takvih je na Novom Gradu više stotina. Vjerovatno se gosp. Efendić pravi naivan, a neke je od svojih najodanijih aktivista (uposlenika JP Lokoma ili Općine) upravo stavio da rade u mobilnim i Covid timovima na dan izbora, slučajno ili namjerno, vidjet ćemo.3. Gosp. Efendić je naveo da stranke Četvorke nisu predložile više od 150 osoba za biračke odbore, te da su time pokušale sabotirati izborni proces. S obzirom na to da je strankama Četvorke pripalo 125 mjesta u biračkim odborima, navedene stranke nikako nisu mogle predložiti 150 lica za biračke odbore. Istina, za biračke odbore, političke stranke Četvorke su predložile 124 člana, te se ovom prilikom izvinjavamo zbog toga što smo “sabotirali” izborni proces nepredlaganjem jednog člana. Istina je da stranke Četvorke nisu predlagale dodijeljeni broj zamjenika članova biračkih odbora, isključivo zbog malverzacija, koje je Općinska izborna komisija Novi Grad Sarajevo (OIK) vršila 2018. godine, kada je većinu prijedloga svih opozicionih stranaka za biračke odbore OIK odbio, te uz grubo kršenje Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine, na njihova mjesta dva dana do izbora imenovao članove i simpatizere SDA i Efendića, kao i uposlenike općine i JP Lokoma. Poučeni ovim iskustvom, nismo željeli da “prevarimo” ljude koji nas podržavaju, tako što im OIK neće dati da zaradi dnevnicu. Obzirom da ne želimo da varamo ljude, mi ćemo naše aktiviste, simpatizere i članove angažovati kao naše posmatrače na dan izbora.

4. Kada je spomenuo biračke odbore, gosp. Efendić je zaboravio da je njegova SDA Novi Grad omogućila “fer” i “poštene” izbore, predlaganjem svojih aktivista poput Kalkan Amira, Amine Gabele, Tarika Zolotića, Naide Pandur, Selme Pršeš, Dženite Tinjak, Jusufa Ivojević i još 55 svojih aktivista na mjesta koja su pripala Socijaldemokratskom Frontu BiH. Također je zaboravio da kaže da su najbliži srodnici njegovih kandidata za Općinsko vijeće, poput Darke Ninića i Adisa Šahmanije, upravo predloženi ispred Socijaldemokratskog Fronta BiH.
5. Zaboravio je gospodin Efendić spomenuti da je OIK na čelu sa predsjednikom Alenom Zorlakom (odnedavnim pomoćnikom Efendića u Službi urbanizma), imenovao više stotina aktivista i članova SDA u biračke odbore ispred OIK-a, poput najbliže rodbine kandidata SDA za Općinsko vijeće, dugogodišnjih aktivista i članova SDA, odanih uposlenika, predsjednika Savjeta mjesnih zajednica i drugih, njemu i njegovim saradnicima bliskih osoba.
6. Neka se prisjeti gosp. Efendić kako je njegov stranački kolega, pomoćnik načelnika i bivši predsjednik Općinske izborne komisije, a aktuelni Konzul BiH u Čikagu, gosp. Resić Elvir, u svojstvu predsjednika OIK-a odbio 2018. godine prijedloge za biračke odbore svih stranaka opozicije, a na njihova mjesta imenovao odane članove SDA. Ovaj put nas nećete moći odstraniti iz izbornog procesa, jer smo se organizovali, svaki dan sve brojniji, i mijenjamo Općinu Novi Grad Sarajevo IZ TEMELJA.”
Budući da vidimo kako SDA blisko sarađuje sa Izbornom komisijom i posjeduje informacije kao da je sama SDA izborna komisija, pozivamo da nam se dan prije dostavi konačni spisak biračkih odbora i jasno ćemo unaprijed reći gdje će biti izborna krađa.
Iz Povjereništva Novi Grad upozoravaju da gosp. Efendić ovaj put prije izbora provjeri da li je popravljena kamera video nadzora, koja treba snimati glasački materijal u Općini, obzirom da jedino ta nije radila za vrijeme izbora 2018. godine.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE
Bošnjaci.Net | 06. September 2022 17:04
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif