Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

TRAMPOV „DŽOKER“ SA CRNE LISTE, PROMAŠIO
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. November 2020. 15:11:40
Dobro nam došao, Predsjeniče moćne i naše Amerike! Džoe Bajden: „Na dobrom smo putu, pobjeda je naša“.


Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Međutim, naš nacionalista i „veliki Srbin“, guslar iz Laktaša Milorad Dodik, kako je na „crnoj listi, ovoga istoga Trampa, uputio je svojevremeno svoju izaslanicu i glavnog poslušnika, Željku Cvijanović, da u SAD okupi mnoga srpska udruženja i da ih lično u ime Republike srpske i njenog diktatora i vladara, motiviše za izbore i glasanje za tog istog nacionalistu, Donalda Trampa.
Isto tako i sam je Dodik u više prilika na skupovima po RS-u podržavao Trampa i sugerisao je svojim „dodikovcima“ u Americi da daju svoj glas gospodinu Trampu.
Mi, domoljubni građani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, moleći se i Gospodu Bogu i dragom Allahu, da nam usliše našu molbu i da nam pošalju pobjednika za novoga Predsjednika Amerike, gospodina Džo Bajdena u zvaničnu posjetu.

Biće nam i čast i zadovoljstvo, da nam poštovani izabrani Predsjedniče, budete tako dragi gost, kako smo svim našim željama i navijali za Vaš izbor.

Tako se i radujemo što Vaš naredni let u suverene države Republike, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, od Vašingtona, preko Prištine do našeg šeher Sarajeva.

Zaigrati će mo svi zajednički na domaćim ćilimima, usred Baščaršije, naše bosansko-hercegovačko kolo, bez gusala i orgulja, već onako kako to priliči takvome gospodinu i novo izabranom Predsjedniku SAD, u demokratskom i civilizovanom ambijentu.

Naša dijasporo, Bošnjaka, bosanskih Srba i normalnih Hrvata, koji su pod uticajem agresorskih događanja i bili primorani ili prognani da napuste svoju domovinu i domove, nalazeći utočište u moćnoj Americi, koja ih je prihvatilila kao rođene svoje građane, glasali su za Vaš izbor.
Osjećali smo i pretpostavljali srcem i dušom, da će „crna maca“ koja je prešla preko „bare“ u prostore Amerike, u likovima i osobama Srba iz roda „dodikovaca, miloševićevaca, karadžićevaca i inih necionalističkih zlotvora“ i donijeti nesreću Vašem protukandidatu, gospodinu Trampu.
Njihovi apeli i pozivi, preporuke i druge ikonografije, nisu imali nikakvog efekta i uticaja za Vaš izbor.

Ko su ti „Srbi za Trampa" i zašto ga podržavaju.

Zašto je za dio srpske zajednice u Americi Donald Tramp bolji od Bajdena i kakav uticaj su imali u predsjedničkoj kampanji?

Dok američki Srbi koji podržavaju Džoe Bajdena još nisu formalno organizovani, organizacija „Srbi za Trampa 2020“, formirana u avgustu, sada je dio zvanične koalicije za reizbor predsjednika Trampa.
Uzalud Dodik: “Trampu poručuje da želi slijediti njegovu politiku, evo koji se politički cilj krije iza toga“Među brojnim transparentima vijorio se i jedan sa natpisom „Srbi za Trampa 2020".
Isti transparent, uz zastave Srbije, Republike Srpske i poruke podrške policiji, viđen je i ovog vikenda na mitingu Čikagu, ali i na prethodnim okupljanjima republikanaca čiji se predsjednički kandidat Tramp suočio sa demokratom Džoom Bajdenom na izborima 3. novembra.

Američki Srbi za Trampa 2020 su jedna od 40 koalicija ili zajednica, koje učestvuju u kampanji čiji je cilj da motivišu svoje zajednice da Trampu osiguraju pobjedu.

I ako neki Srbi, već starosjedioci Amerike, smatraju da je Tramp veliki nacionalista kao što to i lično izjavljuje na skupovima„koji vodi Ameriku u građanski rat", svojim izjavama „stvorio klimu netolerantnosti štetnu i opasnu po društvo".

Ipak je uvjerenje da će građani SAD-a srpskog porijekla ostati vjerni Trumpu. "Mnogi Srbi 2016. nisu glasali za Hillary Cliton jer su nju i njezinog supruga Billla povezivali s bombardiranjem Srbije", smatraju oni.

Međutim, naš nacionalista i „veliki Srbin“, guslar iz Laktaša Milorad Dodik, kako je na „crnoj listi, ovoga istoga Trampa, uputio je svojevremeno svoju izaslanicu i glavnog poslušnika, Željku Cvijanović, da u SAD okupi mnoga srpska udruženja i da ih lično u ime Republike srpske i njenog diktatora i vladara, motiviše za izbore i glasanje za tog istog nacionalistu, Donalda Trampa.

Isto tako i sam je Dodik u više prilika na skupovima po RS-u podržavao Trampa i sugerisao je svojim „dodikovcima“ u Americi da daju svoj glas gospodinu Trampu.

Nije ništa niti čudno, kada su im i glavni mentori druga Vučka iz Beograda i zvanično sugerisali, svojim porukama, da svi ti njihovi Srbi obavezno daju glas za Trampa.

Tako je i donedavni ministar vanjskih poslova Srbije, drug Ivica Dačić i zvanično uputio poruku njihovim „ velikim Srbima i nacionalistima u Americi „da treba motivisati Srbe u Americi da glasaju za Trampa“.Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 18. ovog mjeseca uputio je pismo podrške predsjedniku SAD Donaldu Trampu, ističući da oni koji vrše udar na Trampa i pokušavaju da ga smijene ugrožavaju osnovne ljudske vrijednosti za koje se bori američki predsjednik. /„Dnevni avaz“/
- Ugrožavaju kako u samoj Americi, tako i širom svijeta, jer mnoge manje države se orijentišu prema SAD, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da Amerika, kao vodeća svjetska sila usmjerava globalne procese i da je jako bitno za cijeli svijet da SAD vodi neko ko je suverenistički i patriotski orijentisan, kao aktuelni američki predsjednik Tramp.

- Zato izražavam punu podršku predsjedniku Trampu, jer je podrška njemu podrška patriotskim i suverenističkim vrijednostima do kojih je nama stalo i za koje se već decenijama borimo. Uvjereni smo da samo na tim temeljima može da se gradi demokratičniji i humaniji svjetski poredak", navodi se u dijelu pisma koje je Dodik uputio Trampu, a koji je u posjedu Srne.
Dodik je na kraju citirao Trampa, dodajući da iza tih riječi stoji Republika Srpska i on lično.
- Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama, naveo je Dodik.
Osim toga, Dodik je dao i puno podršku američkom predsjedniku vezano za njegove diplomatske ciljeve na Bliskom Istoku.
- Koristim ovu priliku da pozdravim vaše inicijative za normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je historijski sporazum i uvjeren sam da će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona. Kao srpski član Predsjedništva BiH, želim dati doprinos i podršku vašim mirovnim inicijativama u vezi s Izraelom. Zbog toga, u Predsjedništvu BiH sam inicirao prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, izvjestio je Dodik prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država 9. septembra ove godine.
Treba istaći kako je i EU pozdravila sporazum Izraela i UAE o uspostavljanju formalnih diplomatskih veza uz naglasak da EU i dalje podržava ideju dvodržavnog rješenja kao jedinog puta za okončanje krize između Izraela i Palestine.
U nastavku pisma, Dodika objašnjava Trumpu kako je proces donošenja odluka u Predsjedništvu BiH takav da sva tri člana moraju glasati "ZA" te da će njegov prijedlog trebati odobrenje i još dva člana Predsjedništva BiH.
"Nadam se da će se članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda razumijeti da bi ova odluka bila veliki doprinos u postizanju konačnog mirovnog rješenja za Izrael, a Bosna i Hercegovina bi slijedila primjer Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Dodik.

Ovo pismo dolazi nedugo nakon što je pod pokroviteljstvom Donalda Trampa postignut sporzaum između lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, kojim se Srbija između ostalog obavezala da će, između ostalog, premjestiti ambasadu Srbije iz Tel Aviva i Jerusalem.Ovaj potez je nastojao iskoristiti i Milorad Dodik zahtijevajući da ovaj primjer slijedi i Bosna i Hercegovina te svoju ambasadu također prebaci u Jerusalem. Ova Dodikova nastojanja krše se i s politikom EU, jer niti jedna njena članica nije premjestila svoju ambasadu u Izrael.

Na kraju, kako se i očekivalo, Šefik Džaferović i Željko Komšić bili su protiv Dodikove ideje o premještanju lokacije bh. ambasade u Izraelu. Štaviše, mnoge članice EU priznaju palestinsku državu.

Naravno, sam rječnik koji Dodik koristi u ovom pismu pokazuje njegova dublja ideološka stremljenja. Naime, isticanje Trampove privrženosti "nacionalnom suverenitetu" i rečenice poput "budućnost ne pripada globalistima" jeste dio političkih agendi koje zastupaju nacionalističke i desničarske stranke na Zapadu, a koje sebe najradije nazivaju "suverenističkim". Upravo zbog slogana "America first" i obećanja da će se okrenuti američkim granicama i interesima nasuprot globalističkim tendencijama, Tramp je od strane mnogih desničara na Zapadu viđen kao svojevrsni predvodnik novog pokreta koji globalizaciju i transnacionalne institucije želi zamijeniti ponovnim vraćanjem na nacionalnu državu kao vrhovnim izvorom prava i suvereniteta u globalnoj politici. Kroz slijeđenje ovog koncepta i tendencije Dodik želi otvoriti i pitanje održivosti Bosne i Hercegovine kao višenacionalne i multikulturalne države. Upravo u skladu s tim Dodik je posljednjih godina intenzivirao saradnju s evropskim suverenističkim i desničarskim strankama, poput austrijske Slobodarske stranke ili Nacionalnog fronta Marin le Pen. Ipak, i pored dodvoravanja, Dodik je od Trampove administracije u protekle četiri godine dobio malo ili, tačnije, nimalo uvažavanja za svoja nastojanja.

Dodik je i dalje na crnoj listi SAD-a (od početka 2017. godine) i promjena američke administracije i dolazak Trumpu na čelo države nije mu donijelo nikakve koristi, kako se lično nadao i očito se i dalje nada.“ /završen citat iz „Dnevnog avaza“/

Kako to govorili naši stari; „Nadanje je ludom radovanje“ tako je i Milorad Dodik i njegovi „dodikovci“ širom svijeta i po Americi, doslovno pacijenti njihovog psihijatra Radovana iz Haga.Ostali prilozi:
» GENOCID U ZVORNIKU 1992.
Mehmed Meša Pargan | 08. April 2021 17:14
» MOJ VANVREMENSKI MUHABET S EVLIJOM ČELEBIJOM
Fatih Hadžić | 07. April 2021 20:49
» JASMINE, BOŠNJACI SU MUSLIMANI… OSIM ONIH KOJI KAŽU DA NISU…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2021 14:32
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
Dr. Tarik Kurbegović | 05. April 2021 18:11
» RASIZAM JE PRVO LEGITIMIRAN BIBLIJSKOM DOGMOM
Šemso Agović | 05. April 2021 16:53
» BRAVO… BAKIRE…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2021 14:34
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA
Božidar Proročić | 03. April 2021 13:17
» ZAR JE TERORIZAM JEDINO ONDA KAD JE NAPADAČ MUSLIMAN?!
Ajša Čišija | 03. April 2021 13:08
» NAGAZNE MINE MINISTRA PRAVDE
Ratka Jovanović-Vukotić, Vijesti.me | 02. April 2021 17:46
» KOME SAD DA SE ŽALI NANA FATA ORLOVIĆ?
Salih Brkić | 02. April 2021 15:03
» BOŠNJAČKI „ZID PLAČA“
Božena Jelušić | 31. March 2021 15:10
» BOSNA NIJE MULTINACIONALNA DRŽAVA
Dr. Harun Hadžić | 31. March 2021 13:49
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Omer Šarkić | 30. March 2021 12:46
» KAKO NAZVATI POSLJEDNJU GODINU
Avdo Metjahić | 29. March 2021 21:33
» NEGATORI BOŠNJAŠTVA
Dr. Sefer Međedović | 29. March 2021 17:25
» KO SU „ONI“ (MUSLIMANI) U BOSNI ZA ALEKSANDRA POPOVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2021 16:27
Ostali prilozi istog autora:
» KO ISPRAVLJA KRIVU DRINU?
10. March 2021 16:42
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
22. February 2021 14:58
» MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
16. February 2021 14:15
» FENOMEN SRPSKIH LAŽI
04. December 2020 14:48