Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GRADONAČELNIK SARAJEVA UGOSTIO GRADONAČELNIKA BURSE: SARADNJA DVA GRADA POBRATIMA VEĆ 41 GODINU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. October 2020. 14:10:39

Vijećnica: Susret gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skake i Burse Alinur Aktaş


Delegacija turskog pobratimskog Grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktaş, boravi u dvodnevnoj posjeti Sarajevu.

Gradonačelnici Alinur Aktaş i Abdulah Skaka su na prijemu u Vijećnici razgovarali o dosadašnjoj i nastavku saradnje gradova pobratima koji imaju, kako je istaknuto, komplementarne prednosti i ogroman potencijal za saradnju na obostranu korist njihovih građana.

“Grad Bursa spada u jedne od najstarijih pobratimskih gradova Sarajeva, 41 godinu mi smo bratski gradovi, a prošle godine, na 40 godišnjicu mi smo taj sporazum ratificirali i potvrdili naše opredjeljenje sa željom za nastavak kvalitetne saradnje" istakao je Skaka i naglasio kako je Grad Bursa jedan od najvećih donatora kad je u pitanju obnova starih građevina u Gradu Sarajevu, posebno na Baščaršiji.

S druge strane Grad Sarajevo je izgradio repliku Sebilja u Gradu Bursi. Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je kako su Dani Grada Sarajeva u Bursi i Dani Grada Burse u Sarajevu trebali ovog maja i juna biti organizovani u ovim gradovima, međutim to se nije desilo zbog pandemije koronavirusa.

"Administracija Grada Sarajeva nastavit će sa jačenjem veza sa pobratimskim gradovima s fokusom na gradove u Turskoj, a među njima najstarijim gradom Bursom”, istakao je Skaka.


“Grad Bursa spada u jedne od najstarijih pobratimskih gradova Sarajeva, 41 godinu mi smo bratski gradovi, a prošle godine, na 40 godišnjicu mi smo taj sporazum ratificirali i potvrdili naše opredjeljenje sa željom za nastavak kvalitetne saradnje" istakao je Skaka


Gradonačelnik Burse Alinur Aktaş izrazio je duboku zahvalnost gradonačelniku Sarajeva na srdačnoj dobrodošlici, tradicionalno dobrim odnosima i zajedničkim projektima na kojima uspješno rade. Istakao je kako u dvodnevnoj posjeti Sarajevu boravi zajedno sa predstavnicima poslovnog svijeta iz Turske, kako bi u Sarajevu uspostavili nove saradnje.

"Kod nas u Turskoj se kad nešto napuni 41 godinu, kaže četrdeset i jedan put masallah, a veza između ova dva grada traje 41 godinu. Tako da, masalllah po četrdeset i jedan put i želimo da našu saradnju nastavimo. Naša je želja da što više uvežemo naše industrijalce i poslovne ljude iz Burse sa BiH, prvenstveno sa Sarajevom, našim bratskim gradom i da na taj način formiramo jednu poslovnu infrastrukturu za dalju saradnju", naglasio je Aktaş.

Prisutnim medijima poručio je kako u narednom periodu Bursa ima u planu da realizira edukacije za žene o kaligrafiji i ebru slikanju.Ostali prilozi:
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
» MUFTIJA KUJEVIĆ: SANDŽAK JE SIMBOL PONOSA I DOSTOJANSTVA
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 19:37
» DR. CERIĆ: DRAGI SANDŽAKLIJE, VI STE PONOS NAŠE NACIJE!
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 15:05
Ostali prilozi istog autora: