Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Rođen u Sarajevu, činio zločine genocida u Srebrenici, sada je nastanjen u Beogradu
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MALINIĆA ZA KAZNENO DJELO POMAGANJA U GENOCIDU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. October 2020. 13:10:44


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zorana Malinića, rođenog 1961. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina Republike Srbije, objavljeno je u petak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi Malinić se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici, u julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena grupa bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitno-motorizovanog puka GŠ VRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida, pojašnjavaju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili grupu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje grupe od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uslovima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportovani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Optuženi se tereti za kazneno djelo pomaganja u genocidu.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava šest svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužilaštva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje dva vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.Ostali prilozi:
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRAČKA MJESTA
15. November 2020 19:43