Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PAMTIMO, PIŠIMO I NE ZABORAVIMO ZA ŽIVOTA!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. October 2020. 16:10:47

MR. MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Ovi veliko srpski nacionalisti, Milorad i Mirko, kao i ini njihovi sljedbenici, sa usvojenom i pripremljenom ideologijom svojih uzora, nacionalističke i fašističke tendencije, stvaranja „čistokrvnih Srba“ u svojoj genocidnoj tvorevini RS-u, bez građanskih sloboda i prava ravnopravnih svih njenih građana, htjeli bi te svoje nakana jedinstveno“ obezbjediti i u našem lijepom Mostaru.


Veliko srpski nacionalizam, sramni čin njihovog djelovanja, bez stida i obraza, sa obmanama i notornim lažima, bezgranične su prirode.

Na nama, još uvijek živim, sa svježim događanjima i djelovanjima na sopstvenoj koži, u sjećanjima i pietetom prema nevinim žrtvama, ostaje nam u amanetu: „DA PAMTIMO I NE ZABORAVIMO“!

Međutim prisjećanja su i svježa i bolna, pa i ovim prilikama predizbornog perioda za izbor vijećnika i Gradskoga vijeća grada Mostara.

Upravo, sljedbenici i nasljednici, ovih veliko srpskih zlikovaca, koji su i u ovome gradu činili velika zlodjela i ostavili mu nezaboravne spomenike na sudbine stotina nevinih žrtava, Bošnjaka i inih sugrađana, koji su pobijeni i sahranjeni u mjestu Uborak, na ulasku u grad Mostar.

Njihove otrovne hobotnice sa svojim pipcima, u likovima i nedjelima i guslara iz Laktaša Milorada Dodika i Mirka Šerovića i inih njihovih nasljednika i sljedbenika, mentora i zločinaca Slobodana, Radovana, Ratka i inih znanih i neznanih osuđenika iz Haga i drugih izvršilaca brojnih genocidnih radnji, od Srebrenice do Uborka i preko brojnih sličnih stratišta još uvijek nedovoljno rasvjetljenih, bez sudbine istinite.

Našli su se ovih dana u Mostaru, pod okriljem i svodovima Vladičinog dvora i crkvenih vjerodostojnika, da promovišu strategiju i listu Srba tzv „dodikovaca“ za predstojeće izbore u Mostaru.


Kakve li ironije i cinizma, da su istu listu oslovili sa „Ostajmo ovdje - za naš Mostar“ skrnjaveći lik i djelo našega i internacionalnog srpskog pjesnika Alekse Šantića.

Ako je naš Aleksa i poručio:

„Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat ko đto ovo grije;
grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znase,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom“.

Da, majka vaša zemlja vam je ova, jedna i jedina domovina Bosna i Hercegovina, koju, kakve li ironije upravo vaš despot i diktator, guslar Milorad Dodik ignoriše i u svakoj prilici ne priznaje, te najveće gadosti iznosi na vidjelo.

Niti Aleksa, kao i pisac ovih redova, ni u snovima nisu Srbi bez karaktera ovoga guslara iz Laktaša, koji ne poštuje ni rođenu majku ni svoju domovinu i zemlju njegovih pradjedova, već u opancima želi biti i veliki Srbijanac, ali ne i Bosanac.

Da li istinski svi vi, njegovi „čistokrvni“ Srbi, ortodoksni nacionalisti, ostajete zaista i veliki slijepci, kod očiju bez očiju i bez vida za budućnost srpskoga roda i vašeg naraštaja?
Da li takvi i želite i možete ostati u ovoj zemlji, jedinstveni i ujedinjeni na ovoj listi, kako to veli i Mirko Šarović, samo u gradu Mostaru, a u RS-u ste manji od „makovoga zrna“.Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović danas se u Mostaru sastao sa predstavnicima koalicije ‘Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar’, koju čine kadrovi SNSD-a i SDS-a, a koja će sudjelovati na lokalnim izborima u Mostaru 20. prosinca ove godine.

Kako veli Mirko, „Lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar", je jedinstvena lista mostarskih Srba koju su za lokalne izbore u Mostaru prijavili SNSD i SDS, a koju podržavaju i srpska udruženja. Njome će Srbi pokušati izabrati svoje autentične predstavnike u Gradsko vijeće Mostara.

Ovi veliko srpski nacionalisti, Milorad i Mirko, kao i ini njihovi sljedbenici, sa usvojenom i pripremljenom ideologijom svojih uzora, nacionalističke i fašističke tendencije, stvaranja „čistokrvnih Srba“ u svojoj genocidnoj tvorevini RS-u, bez građanskih sloboda i prava ravnopravnih svih njenih građana, htjeli bi te svoje nakana jedinstveno“ obezbjediti i u našem lijepom Mostaru.

Imali su svoje ideologe, od Draže i Adolfa, do Slobodana, Radovana i Ratka, uz blagoslov i Božijih sluga i Crkvenih vjerodostojnika, te sve što nisu uspjeli ostvariti u vremenu agresije na ovaj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, to sada u kontinuitetu nastoje ostvariri u mirnodopskom periodu.Gebelsova mašinerija obmana i laži nije ni trentka utihnula, već se transformisala u valiko srpske obmane i laži.

Žele oni izabrati svoje autentične Srbe u Gradsko vijeće, jer kako to lažno i histerično prezentiraju javnosti, svi mi živi Srbi koji smo bili i ostali u Mostaru, braneći i grad i porodice od dvostruke agresije, četnike sa istoka i ustaša sa zapada, kao nismo bili autentični Srbi.

Istina je, da nismo granatirali sa Čobanovog polja i ispod Podveležja, te i nismo učestvovali u genocidu i trajnom mračnom svjedočenju njihovih zlodjela u Uborku, kao i urbicidu cijeloga grada Mostara.

Moja malenkost, kao građanin ovoga grada, magistar Milan Jovičić iz starinske i poštene srpske porodice, kao bosanski Srbin koji voli i brani na svakom koraku i jedinu svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, za njih nije autentični Srbin, kao birani vijećnik u dva saziva Gradskog vijeća i njegov predsjednik / podpredsjednik u periodu 2000/04. god.

Nisam bio član niti jedne stranke ili partije, kako se oni lažno izjašnjavaju, da su svi bili članovi neke od Bošnjačkih ili Hrvatskih stranaka.

Često su se zvijeri i vraćali na mjesto zločina, te nije ni čudno da ovi isto traže povratak svojih sunarodnjaka, koji su i bježali na istok da li u Srbiju ili negdje dalje i nije bitno, ali je bitno da sada i ovim „dodikovcima“ daju svoje glasosove za vijećnike.

Nije čudno da se ovaj nacionalistički velikosrpski smrad ubrzano proširio i na susjedne prostore, jer se Rašino i Ratkovo nedonošče „prolitalo“ i litanije su su se širili od Cetinja do Laktaša, od Dedinja i Beograda do Zagreba i Pantovčaka, da bi se konačno desile i u ovome gradu Mostaru.
Nadajmo se da ih neće ovo sunce ogrijati, kao što ih „griju“ sve laži i obećanja o ocjepljenju iz BiH i stvaranja velike Srbije, u svim gnusnim i ludačkim snovima njihovog guslara iz Laktaša, niti uz pomoć i nekih vukova i „vučića“ iz Srbije.
Ostali prilozi:
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
Elmedina Muftić | 24. November 2020 14:31
» MANDRKNO ZAIM
Said Šteta | 24. November 2020 01:40
» USTAO JE STARI, USTAĆE I NAŠ MOSTAR!
Mr. Milan Jovičić | 24. November 2020 00:30
» A ŠTA ĆE MENI JOŠ JEDAN PAPIR U DŽEPU?
Željko Milićević | 23. November 2020 13:52
» ZULUM JE STROGO ZABRANJENO ČINITI ALI I TRPITI
Aziz Hurem | 23. November 2020 13:39
» PRETPOSTAVKE UBRZANJA INTEGRACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U EU
Dr. Mirko Pejanović | 21. November 2020 15:11
» U DEJTONU JE MOGLO BOLJE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 21. November 2020 11:57
» BLEJANJE MILORADA DODIKA U STUDIJU N1
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2020 19:56
» ĐON-OBRAZ
Željko Milićević | 20. November 2020 14:08
» KU(MI)R U ORAHOVICI
Said Šteta | 16. November 2020 16:03
» DAN POSLIJE - IZBORA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. November 2020 14:52
» NJEGOŠ VAŠ NASUŠNI
Šemso Agović | 14. November 2020 16:27
» DOK ČEKAM HALIFU
Said Šteta | 13. November 2020 16:37
» TITONOSTALGIČARI – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2020 17:30
» ZA KOGA GLASATI I KOGA IZABRATI
Aziz Hurem | 12. November 2020 01:32
» NAČELNICI I GRADONAČELNICI SU NAJBOLJI DIO VLASTI U BIH
Muhamed Mahmutović | 11. November 2020 17:48
» PAMET CARUJE, SILA KLADE VALJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. November 2020 15:04
» ODBRANJENA DRŽAVA RBIH JE SPOMENIK HEROJA
Emir Ramić | 11. November 2020 14:59
» JOE BIDEN - 46. AMERIČKI PREDSJEDNIK
Zijad Bećirević | 10. November 2020 15:32
» PROMJENE ILI TRANSFORMACIJA?
Mesud A. Ramić | 09. November 2020 21:30
Ostali prilozi istog autora:
» KRENULO JE, KRENULO!
17. November 2020 15:33
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
19. October 2020 02:45
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
14. October 2020 14:19
» MOSTARSKA IZBORNA RADOST I TUGA
01. September 2020 15:20
» MOSTAR VAS ZOVE!
10. August 2020 21:42