Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BiH: SPS u posljednjih sedam dana izrekao mjeru protjerivanja za 54 strana državljan
UN U BIH: SLOŽENA MIGRANTSKA SITUACIJA U USK-A TREBA HITNU AKCIJU KAKO BI SE IZBJEGLA NEPOTREBNA PATNJA LJUDI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 02. October 2020. 12:10:09
Ilustracija: Šukrija Meholjić


BiH: SPS u posljednjih sedam dana izrekao mjeru protjerivanja za 54 strana državljana

Služba za poslove sa strancima (SPS) u skladu sa svojim nadležnostima provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat navedenih aktivnosti u posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani, Maroka, Turske, Afganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima, u navedenom periodu je u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihavata, udaljila 15 stranih državljana sa teritorije Bosne i Hercegovine, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka. Po sporazumu o readmisiji u Republiku Srbiju vraćeno je sedam lica, dok su tri lica vraćena u Crnu Goru.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranata. Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 13.436 migranta od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U posljednjih sedam dana predmetnom rada je bilo 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil.
Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini navode da su svjesni izazova s kojima se vlasti i lokalne zajednice suočavaju u rješavanju složenog pitanja mješovitih kretanja. Vlasti i zajednice u Unsko-sanskom kantonu, stav je UN-a u BiH su uložile značajne napore da smjeste i ugoste sve koji su pristizali u kanton, često uz limitiranu podršku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međutim, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, kako navode, su zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra "Bira" u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz "Bire" u Centar "Borići".

Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz "Bire" u
hitni prihvatni kamp "Lipa" i u Sarajevo.

Ujedinjene nacije, kako navode, stoga skreću pažnju na činjenicu da je hitni prihvatni kamp "Lipa" već popunjen i nije opremljen za zimske uslove.

"Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su također popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama", izjavila je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Ujedinjene nacije su izrazito zabrinute da će ovo akcije dovesti do pogoršanja izolacijskih
kapaciteta za COVID-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način
rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražitelje azila i širu zajednicu.

"U trenutku kada se Bosna i Hercegovina već bori sa pandemijom bez presedana, i njenim
posljedicama na sve segmente društva, urgiramo prema svim relevantnim nivoima
vlasti da izbjegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije", navela je Macdonald.

Ujedinjene nacije pozivaju relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno
osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput "Mirala" otvorenim
i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije. Upravljanje situacijom
mješovitih kretanja u Bosni i Hercegovini traži jedinstven pristup i sveobuhvatno
rješenje, jer utječe na čitavu zemlju.

Ujedinjene nacije, ističu, ostaju posvećene podršci konsultacijama i akcijama za pravovremena alternativna rješenja, uz podsjećanje svih aktera na odgovornost prema domaćim zakonima, kao i međunarodnim normama i standardima zaštite ljudskih prava.Ostali prilozi:
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRAČKA MJESTA
15. November 2020 19:43