Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

SLAVIŠA RADAN IZ BANJALUKE POBJEDNIK KONKURSA ZA NAJBOLJU RADIODRAMU NA TEMU ANTIFAŠIZMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. October 2020. 15:10:53


Banjalučki autor Slaviša Radan s tekstom „Ubice“ pobjednik je Konkursa za najbolju originalnu radiodramu na temu: „Antifašizam“, koji su u sklopu projekta Antifa 2.0 i pod pokroviteljstvom Rockefeller Brothers Fund-a, raspisali Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Dramski i dokumentarni program BH Radija 1.

Žiri u sastavu: Miralem Ovčina urednik Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1, Mirza Skenderagić dramatičar, scenarist, kritičar te član redakcije Dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1 i Ajla Borozan programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH, u pojašnjenju odluke navode: „Pobjednička radiodrama koristi prepoznatljivu dramsku stukturu filmskih scena, dok istovremeno sliku odlučno mijenja zvukom te gradi jedan radiofonski bogat i sadržajno intrigantan prostor bosanskohercegovačke zbilje, duhovite, bolne i tragične, u kojoj političko-krimogena mašinerija vlasti „ubija“ i posljednje tragove pravde, morala i ljubavi te se na koncu uzdiže do božanstva“, navodi žiri, te dodaje da je u ovome djelu od antifašizma ostala „samo“ borba koje se nikad ne treba odreći.

Druga nagrada je pripala radiodrami „Nadija“, autora Srđana Ćurlića također iz Banjaluke. „Za razliku od naslova “Ubice“, drugonagrađena radiodrama “Nadija“ koristi stvarnost samo kao polaznu tačku, posuđujući iz nje temu migracije i izbjeglištva, te je posredstvom poezije ubrzo napušta i čitatelje uvodi u jedan bajkoviti svijet mrtvih, duhova, klovnova koji čuvaju napuštenu djecu“, ističe žiri.

Slaviši Radanu će biti uručena plaketa i dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1000 KM, dok će radiodrama „Ubice“ biti snimljena u produkciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH i BH Radija 1. Drugonagrađenom Srđanu Ćurliću će pripasti novčani iznos od 700 KM, također uz mogućnost snimanja i emitovanja njegove radiodrame.

Pored dvije nagrađene, žiri izdvaja i pohvaljuje i radiodrame: „Jeka nestalih ulica“ Almira Alića iz Sarajeva, te „Smrt Jakova Salabrija“ Farisa Šačića, također iz Sarajeva, koje ocijenjuje kao apsolutno uspješna radiofonska djela, te poziva autore da nastave sa svojom spisateljskom praksom.
Na ovogodišnji konkurs su pristigli radovi iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine, a njihova stilska i tematska raznovrsnost, kao i visok umjetnički domet stavile su žiri pred veliki izazov.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Dramski i dokumentarni program BH radija 1, ovim putem podstiču i podržavaju angažovano radiodramsko stvaralaštvo, kao i obradu vječnih tema poput antifašizma, te se nadaju da će i dalje stvarati uslove za kreiranje novih društveno-angažovanih umjetničkih djela. (bhrt.ba)Ostali prilozi:
» KNJIGA PAMĆENJA I OPOMENE AKADEMIKA EMIRA RAMIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 18. February 2021 15:10
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 06. February 2021 16:56
» ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ
Božidar Proročić | 26. January 2021 17:27
» KNJIGA POSVEĆENA MIDHADU HUJDURU HUJKI
Bošnjaci.Net | 26. December 2020 22:11
» SIHIRBAŠICA
Said Šteta | 20. December 2020 01:33
» OGLEDALO SUDBINE NARODA
Braho Adrović | 14. December 2020 03:35
» CESTA
Said Šteta | 29. November 2020 15:50
» DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE
Božidar Proročić | 31. October 2020 13:27
» „MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 16:28
Ostali prilozi istog autora:
» VRELO LJEPOTE MOJE DOMOVINE
02. March 2021 16:22
» CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA
27. February 2021 14:58