Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde
UTVRDITI KO STOJI IZA PLASIRANJA LAŽNIH VIJESTI O VEHABIJAMA I ATENTATIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. September 2020. 17:09:58


Navodi malo poznatih medija iz Banja Luke o navodnim planovima atentata na najviše dužnosnike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS-a imaju isključivu ulogu zastrašivanja povratnika u ovaj entitet i najuglednijih bošnjačkih aktivista, navode iz Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako svjedočimo već isprobanom i uhodanom modelu specijalnog medijskog rata protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija, istaknutih pojedinaca i patriota. Po ovom modelu, pojašnjavaju iz Naroda i Pravde, malo poznati portal iz Banja Luke objavi vijest koju potom preuzima medijska mašinerija predvođena javnim servisom RTRS-om.

„Navodi o pokušajima atentata ili o navodnim vehabijskim uporištima u najvećim povratničkim mjestima imaju za cilj zastrašivanje povratnika i crtanje mete na čelo svim istaknutim pojedincima. Janja je primjer mjesta gdje se desio značajan povratak Bošnjaka, a neutemeljeni i, na kraju krajeva, lažni navodi o vehabijskom uporištu u ovom mjestu direktni su atak na mještane Janje. Također, napadi na pojedince koji su prepoznati kao patriote koje se nikada nisu ogriješile niti o jedan zakon Bosne i Hercegovine niti su nanijele štetu bilo kome, a takav je zasigurno Mehdin Jakubović, imaju za cilj ocrniti sve patriotske snage naše domovine koje ustrajno i mirno rade za bošnjačku zajednicu u bh. entitetu RS“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Od nadležnih institucija, prvenstveno policijskih agencija i tužilaštava, iz Naroda i Pravde očekuju da reagiraju po službenoj dužnosti i da ispitaju odgovornost onih koji plasiraju ovakve laži.

„Ovo nije prvi put da se koristi isti uhodani metod iza kojeg stoji Dodikov i Vučićev režim. Samo nekoliko dana ranije ista mašinerija je objavila ime zaštićenog svjedoka u vezi sa navodima da je aktuelni premijer RS-a učestvovao u genocidu u Srebrenici. Nažalost, svjedočimo da Tužilaštvo BiH ovaj slučaj ni do danas nije procesuiralo iako se nesumnjivo radi o krivičnom djelu jasno definiranom u zakonu. Očigledno je takva aljkavost tužilaštava i policije ohrabrila pojedince koji su sada krenuli korak dalje u plasiranju lažnih vijesti sa ciljem diskreditacije cijele jedne zajednice ili pojedinaca. Osim direktnih izvršilaca važno je utvrditi i nalogodavce, odnosno one koji su naručili ovakve lažne vijesti“, stoji u reakciji Naroda i Pravde.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
» ALIJA IZETBEGOVIĆ - IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Eset Muračević | 13. October 2020 13:37
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31