Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA:
TUŽILAŠTVO BIH DA HITNO ZAŠTITI SVJEDOKE RATNIH ZLOČINA
Autor: NAP
Objavljeno: 23. September 2020. 15:09:11
Poručnik Radovan Višković je bio član Glavnog štaba VRS-a i zajedno sa ostalih 105 pripadnika Glavnog štaba VRS-a imao ulogu u počinjenju genocida. Dokazivanje njegove odgovornosti je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH


Duže vrijeme traje medijska trakavica o ulozi sadašnjeg premijera RS-a, Radovana Viškovića u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Poručnik Radovan Višković je bio član Glavnog štaba VRS-a i zajedno sa ostalih 105 pripadnika Glavnog štaba VRS-a imao ulogu u počinjenju genocida. Dokazivanje njegove odgovornosti je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH, poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u saopćenju za javnost.

"Tužilaštvo BiH mora HITNO zaštiti svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH. Način na koji je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Milorad Kojić, javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni. Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje zaštićenih podataka. Takođe, pozivamo Tužilaštvo BiH da stane u zaštitu svjedoka za čiju sigurnost su odgovorni", poručilo je Udruženje.

Ako se i ovog puta omogući da bez kazne prođu oni koji otkrivaju zaštićene podatke, posljedice za buduće postupke će biti katastrofalne.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11