Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DA LI JE DO RASKOLA IZMEĐU HDZ-A BIH I HDZ-A HRVATSKE VEĆ DOŠLO?!
Autor: Ajša Čišija
Objavljeno: 20. September 2020. 18:09:53


AJŠA ČIŠIJA:
Čini mi se da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Plenković, višak u priči koju bosanskohercegovački Smutljivac i aktualni, 5-i predsjednik Republike Hrvatske (od februara 2020.), pričaju. Što se mene tiče, a i gospodina Plenkovića, mislim. Ipak je gospodin Andrej Plenković vrsni političar, iskusan pravnik i dobar diplomata, na dobro i zlo. Ja mislim da je on uključen u ovu kukavnu priču samo kao diplomata - zbog nezakonitih migracija. S tim u vezi, lahko se može desiti da je gospodin Plenković razočaran Čovićevim 'nečinjenjem ništa" po pitanju protjeranih Hrvata iz dijela BiH kojim bosanskohercegovački Smutljivac "vedri i oblači". Hrvatski premijer je sam kazao da je sa Smutljivcem na radnom sastanku pričao o "snažnijoj gospodarskoj suradnji, realizaciji prometnih projekata, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu NEZAKONITIH MIGRACIJA". Dakle, osim "gospodarske suradnje" i realizacije prometnih projekata (primjer: most na Savi kod Bosanske Gradiške) priča se nimalo nije svidjela SMUTLJIVCU. Po vrh svega PLENKOVIĆ se PRE(SREO) sa Smutljivcem na Smutljivčev ZAHTJEV. Ja mislim da Plenković, ipak, zavrjeđuje poštovanje. Mislim da se SMUTLJIVAC NAMETNUO, a Plenkovićev instinkt diplomate osjetio trenutak da "jednim metkom "kokne" dva zeca": DRAGANA ČOVIĆA KOJI ZA PROGNANE HRVATE BiH NIJE NIŠTA URADIO i SMUTLJIVCA KOJI MU JE sav nadmen DOŠAO u Zagreb NUDEĆI MU RJEŠENJA "HRVATSKOG PITANJA". Da li je raskol između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske već tu, ostaje da se vidi. Što se tiče Smutljivca, mislim da proklinje dan u kojem je sreo Plenkovića.

Milanović je Smutljivca pozvao u Zagreb, jer, kako sam reče: "Vrijeme na neki način curi" (Aljazeera Balkans, Milanović: "Hrvatska neće dozvoliti jednostranu reviziju Dejtonskog sporazuma", 16.septembar 2020.) što će reći vrijeme za komadanja BiH ističe, jer se za BiH počinje trasirati put ka euroatlanskim integracijama. Što se sad uradi - uradilo se, nema poslije.

Dakle, zašto se Smutljivac našao u Zagrebu na poziv Milanovića?! Pa, naravno, dogovaralo se to od ranije. Zbog toga i Pupovčev, a potom i Milanovićev kao"ipak" odlazak u Knin na proslavu 25. obljetnice Oluje, pa inicijativa za srpsko-hrvatsko pomirenje, pa se Bošnjake pred izbore u Crnoj Gori ponovo naziva muslimanima (a ne Bošnjacima) Turcima, i na kraju, "ISTORIJSKO (PRVI PUT U ISTORIJI): Praznik koji zajedno slave Srbija i Republika Srpska".

Vaj, vaj, Bošnjaci ljubomorni, vele (isto kao da Bošnjaci nisu dokazali kroz vjekove da vole slogu među narodima, ali isto tako, kao da Bošnjaci nisu iskusili na svojoj koži da je srpsko-hrvatsko pomirenje uvijek značilo trijebljenje Bošnjaka, najradije do istrjebljenja, zato su se i uzbihuzurili kad je ta srpskohrvatska inicijativa pomirenja isključila njih iz pomirenja. Koja ironija sudbine, pa mi nikad nismo bili ni za svađe, a kamoli za ratove, a ipak ruku prvi pružamo, uvijek. K'o pas laže Tvrtko Milović ("Potrebno je srpsko-hrvatsko pomirenje, Bošnjaci ne mogu biti uspješna nacija", Preokret regionalni portal, 13th August 2020.) kad kaže da se tema "srpsko-hrvatsko pomirenje" Bošnjaka ne tiče i da Bošnjaci umišljaju sebi da su žrtve ... Koji fitneluk od strane Tvrtka Milovića. I slijepom je sve jasno kao dan. No, da je raskol u HDZ-u BiH i HDZ-u Hrvatske da se naslutiti i iz izjave Tvrtka Milovića - da je Smutljivac bio u Zagrebu kao srpski lider i predstavnik BH Hrvata u Predsjedništvu BiH. Ako se već "mora" zaobići KOMŠIĆ (jer je "nelegitimni" PREDSTAVNIK HRVATA U PREDSJEDNIŠTVU BiH, zašto je oonda Milanović zvao i IZETBEGOVIĆA u posjetu, A NE DŽAFEROVIĆA kao legitimnog PREDSTAVNIKA BOŠNJAKA U TOM ISTOM BH PREDSJEDNIŠTVU? U laži su kratke noge. Izetbegović ne treba da se odazove pozivu Milanovića, proizilazi iz svega ovdje nvedenog, ali i Plenković ga je pozvao i u tu (jednu) posjetu obavezno treba otići. Naravno, ako se to može odraditi, a da Milanović bude isključen iz te "priče". Zašto samo Plenković?! Plenković se nije iskompromitovao, kao prvo. Kao drugo, Plenković će još dugo ostati u politici Republike Hrvatske, dok Milanović optrčava svoj posljednji politički krug.

A sad o onom šta su Smutljivac i Milanović radili u Zagrebu. Oni su: U POGREŠNO VRIJEME, NA POGREŠNOM MJESTU (U ZAGREBU) CRTALI KARTU NOVE ISLAMSKE DRŽAVE BEZ ZNANJA I VOLJE ONIH KOME JE NAMJENJUJU. Objasniću, argumentovaću, ukratko: "Ko s Smutljivcem tikve sadi o glavu mu se razbijaju". Tako će biti i s Milanovićem. Već prvo Smutljivčevo oglašavanje nakon sastanka s Milanovićem je razotkrilo svu priču, odnosno temu koja miri Srbe i Hrvate. Naime, on se, kaže, složio "Sa Milanovićem i Plenkovićem da branimo konstitutivnost naroda i rušimo liberalno-građanski koncept koji 'guraju'stranci u korist muslimana" (BH-VIJESTI, 18.septembra 2020.). Ali, što je najžalosnije on odmah iza tog sastanka s Milanovićem priča o "predstojećoj" velikoj autonomiji RS-a u BiH. Sve se zahukalo i zakuhalo, od Pelješkog mosta do dviju autonomija, a treća bi se ukazala sama, te bi je oni nazvali islamskom državom, a svim Srbima i Hrvatima što ostanu u toj "CENTRALNOJ BOSNI" bi bez ikakvog premišljanja utisnuli prefiks 'islamski', a one koji ostanu u njihovim (herceg-bosanskom i RS-ovskom) halifatima bi posrbili i pohrvatili onako kako gdje "spada". Toliko o njihovoj ljubavi prema vlastitim narodima. Da sam u pravu dovoljno govori ono iz gore pomenutog citata "... rušimo liberalno-građanski koncept koji 'guraju' stranci u korist muslimana". Kojih muslimana, iz koje zemlje, pa valjda smo Bošnjaci. Ne smiju to reći, jer smo svi mi (BH-građani: i Srbi, i Hrvati, i mi koji sebe po domovini svojoj zovemo) AUTOHTONI BOŠNJANI. Jašta nego autohtoni, jer u Bosnu se nije protjerivalo, nego se iz nje protjerivalo - naravno Bošnjake-muslimane. Bježali su tamo u nekadašnji, nerascjepkani na tri države, Sandžak, Tursku... a bilo je, Bogami, i tih genocida.

Bošnjani, Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci. Isto kao Kotorvarošani, ili Kotor-Varošanci. Isto mu ga dođe - ha Bošnjak, ha dobri stari Bošnjanin, ha Bosanac i Hercegovac... Boli brojčanost Bošnjaka-muslimana. Premalo civila Bošnjaka-muslimana pobijeno u ratu 90-ih?! Strah me zapisati broj, koliki je. Zato treba konstitutivnost. Zato Smutljivac ne da bosanski u RS-u. Zato se on i ne bori za prava Srba u "Čovićevoj" Hercegovini. On je njih halalio, ali ne i njihove glasove na glasačkim listićima. On njima u posjetu ode (obiđe ih) da im štogod "smasla": što sam sobom (lično), što posredstvom Vučića.

Nema bosanskog jezika, je li? A ima li Bosne? Ima Bosne, a u njoj se i priča. Neki jadnici se i sad lome miješajući ekavicu i ijekavicu, nikako da se opredijele - ili, možda, u njihovu bosansku glavu ne ide ta srbijanska ekavica, iako je uče još od 1990-e. Iskompleksiran narod u većini slučajeva, zdrobi se odričući se sebe. Naši Bošnjaci u Sandžaku se ne stide svoje ekavice, gordi su to ljudi, a jaki Bošnjaci - ima im se na čemu pozavidjeti.

Dakle, neće Smutljivac i Milanović, pa ni Plenković, građansku BiH. "Muslimana" previše, vele. Doduše, zna Plenković vrlo dobro kakvi su Bošnjaci-muslimani, i sam je rekao da ne misli da su Bošnjaci namjerno izabrali Komšića da bi napakostili Hrvatima. Na koncu, koja je svrha tročlanog predsjedništva u državi u kojoj jednog naroda ima toliko da rascjepkan u '30 stranaka i isto toliko politika' može sam dvojicu izabrati? Naravno, KONSTITUTIVNOST, ali, možda u državi ima još kogod osim "trojice" konstitutivan, hoću reći BITAN. A opet, i da nema, ne možeš čovjeku oteti njegovo pravo da glasa za koga hoće. Mislim narediti Bošnjacima da svi glasaju za jednu stranku. Zna Plenković da se to ne može. A zna i to da su Bošnjaci već treći put htjeli nametnuti sebi Komšića kao izabranog svoga člana Predsjedništva. Zna Plenković i da su ti Bošnjaci što su za Komšića glasali ogorčeni više od Hrvata što imaju Džaferovića tamo umjesto Čovića. Mudar je on političar. Plenković. "Mudrost je osobina ljudskog uma koju karakterizira duboko znanje, uvid i sposobnost rasuđivanja". Dakle, znanje i dublje razumijevanje. To Plenković ima. On zna da je Bošnjak najtransparentniji glasač u BiH: kada ima relevantnu informaciju, ili kad, eventualno, pati od samonipodaštavanja, donosi samostalno odluke i uzima učešće u rješavanju pitanja koja ga se tiču. Tako se desi da u Kaknju bilvaktile prođe bolje Komšić od Izetbegovića i SDA na izborima, desi se i da Zdravko Marošević (HDZ) bude biran za načelnika (što podržavam) opštine Vareš. I neko nama Bošnjacima da priča o demokratiji, odnosno da nam torove određuje!!! Mi biramo sami. Dokazali smo da je demokratski pogled na svijet nešto za šta smo predodređeni. Parlamentarni smo toliko da sami sebi nanosimo bol. Tako mi Allaha, poznajem nas, u građanskoj državi BiH bi svaki građanin mogao biti biran, ali i izabran od Bošnjaka za šefa vlade. Nekad i ne prepoznavajući potencijal kod političara koji nije Bošnjak-musliman, prosto da pokažemo kako nećemo baš izabrati svoje. Da ne rastužimo, ili ne naljutimo koga - ali, problem je što bi katkad, ipak, predsjednik BiH bio Bošnjak-musliman. To smeta i Smutljivcu, i Vučiću, i Plenkoviću i Milanoviću. To je ujedno odgovor onima u Republici Hrvatskoj koji se pitaju zašto je predsjedništvo BiH tročlano. Eto, zato, na sramotu nek' je Evropi, i Rusiji, i Americi. Zbog toga što su aminovali da se može i genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom jačati konstitutivnost. Konstitutivnost koje nigdje osim u BiH nema. Blago nama Bošnjacima-muslimanima, kad nas Bog ovoliko kuša. Bez velikih iskušenja i savladavanja istih nema edenskih vrtova.

Prezviterijanstvo (prezbiterijanstvo) Donalda Trampa trasira put "zlatnog teleta". Sjetimo se Mojsija (Musa, a.s.) kad 'no ode na 40 dana, a brat Aron (Harun, a.s.) ostade sam s narodom svojim, i napraviše zlatno tele. Tu je većina ljudi današnjice. Vrti se oko zlatnog teleta, ili je upravila svoj pogled u njega. Jedni od njeg' bježe, jedni njemu hrle". Od Izraela preko Amerike do Evrope, pa cik-cak do Egipta, Jordana, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, sve bliže Saudijskoj Arabiji. Kad zapad počinje bježati od zlatnog teleta, istok počinje hrliti k njemu. Ljudi, stanje je haotično. Što bi naš narod rek'o "namet pred kijamet". Skrenuh već malo s teme, ali odveć držim do nadolazeće misli i spontanog izraza te ... Kontam, u Švedskoj bi Bošnjak koji ima stalnu boravišnu dozvolu i švedski pasoš glat mogao naslijediti Stefana Löfvena, a da niko konstitutivnost ne spomene, a kamoli da ustane protiv demokratske volje Šveđana da biraju koga hoće za svog predstavnika u toj švedskoj parlamentarnoj demokratiji. U jednoj Americi Barack Hussein Obama (kršćanin, ili nije - nebitno za ovaj kontekst, 'tamnoput je' - to je bit onog o čemu pričam) bude predsjednik, i švedski novinari frenetično (mislim ludi od sreće i ushićenja) izvještavaju o njegovoj pobjedi na izborima, a kasnije i kroz godine njegovog 'predsjednikovanja' prate sve u vezi s njim i s otvorenim simpatijama izvještavaju o najsitnijim detaljima iz njegovog rada i života. Trampa ne vole. No, da se ja vratim temi ovog pisanja:

Zna Smutljivac historiju jugoslavensku, čitao je valjda i o Autonomnoj Pokrajini Kosovo i o Autonomnoj Pokrajini Vojvodina. I o Sandžaku je valjda nešto pročitao. Jedino RS-a nema nigdje. I on bi da se s Kosovom poredi. Čuj, ON, a VOJVODINA i SANDŽAK šute. IMA SE, HEJ, IHAHA, ŠTA CIJEPATI PRIJE BiH. Zna on to vrlo dobro, zato bi on VELIKU AUTONOMIJU, veću od onih koje gore pomenuta IMENA imadoše, ne bi li uspio PRESKOČITI tri stepenice i IZBJEĆI SRBIJANSKE PROBLEME. Hstorija se nastavlja, a ona s protokom vremena biva sve jasnija. I, ona je neumoljiva. Pamti 'neopravdano nanošenje nepravde' i u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu, I u Crnoj Gori, ... pamti i Vukovar, pamti i Hrtkovce i Šešelja koji nikako da prestanu biti aktualni. Svim tim 'neopravdano nanešenim nepravdama' izvor je isti. I koja protuha (moralna nakaza) izmisli izraz 'neopravdano nanošenje nepravde', zar činjenje nepravde može biti i opravdano?!

'IZEM TI' POLITIKU U KOJOJ MUDROSTI NEMA. Ali, koliko god da je nema u Smutljivčevoj i Milanovićevoj, u Plenkovićevoj politici je toliko mnogo ima. Mislim da on lagahno najavljuje raskol između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske. U svakom slučaju Čović se puno šepurio, obećavao i mnogo puta bacao, ali nidokle nije dobacio. To se gospodi iz Zagreba nimalo nije dopalo. Hrvate BiH danas predstavlja Dodik, valjda je onda i više Hrvat od Hrvata Željka Komšića. Ili su i Hrvati postali parlamentarni kao Bošnjaci. Hajd' ga sad znaj, al' što onda neće Komšića?!Ostali prilozi:
» ISTINA I PRAVDA NA DJELU, MIR U NAŠIM DUŠAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. October 2020 19:39
» „BIO IM JE KRIV, AL' NEVIN, BIO IM JE NA OKU, AL' NEUHVATLJIV“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2020 17:04
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» ALIJINA KARIZMA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. October 2020 19:19
» AZERBEJDŽAN U FOKUSU RATA I VELIKIH SILA
Božidar Proročić | 21. October 2020 19:02
» O BOSANSKOM TRONOŠCU
Dr. Harun Hadžić | 17. October 2020 03:48
» OOO ABDULVEHABE!
Said Šteta | 15. October 2020 17:00
» DA TE NIJE BILO, ALIJA
Sead Zubanović | 15. October 2020 16:59
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
Elmedina Muftić | 14. October 2020 15:39
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
Mesud A. Ramić | 14. October 2020 14:57
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
Mr. Milan Jovičić | 14. October 2020 14:19
» STANJE I PERSPEKTIVE U SDAH – DOKLE VIŠE OVAKO?!
Mr. iur. Bermin Meškić | 12. October 2020 16:33
» TRE’NI, SINE PEPO
Said Šteta | 12. October 2020 13:36
» JERMENSKA POLTIKA RATA I PROGONA NA JUŽNOM KAVKAZU
Božidar Proročić | 09. October 2020 14:25
» PAMTIMO, PIŠIMO I NE ZABORAVIMO ZA ŽIVOTA!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2020 16:54
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
Avdo Metjahić | 05. October 2020 14:33
» DR. FIKRET MUHAMEDAGIĆ - NESPOJIVOST STVARNOSTI I ŽELJA
Ferhat Korajac | 03. October 2020 18:51
» AMIDŽIN PUJDO
Said Šteta | 03. October 2020 18:35
Ostali prilozi istog autora:
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
14. September 2020 21:48
» "KRIVE SU DRUŠTVENE MREŽE"
05. September 2020 19:23
» "AHIRETEN-KUSURETEN"
01. September 2020 15:17
» "KRIVA ŽENA" K'O "KRIVA DRINA"
15. September 2019 15:19
» KORAK PO KORAK
09. September 2019 20:52
» DODIKOVI KONTRADIKTORNI SUDOVI
08. September 2019 11:51
» SPARINA PRED POVJETARAC
05. September 2019 14:50
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
02. August 2019 06:37
» SENADE, SENADE, UGURSUZE!
11. June 2019 16:37
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
22. May 2019 14:59
» AHILOVA PETA RS-A
17. May 2019 00:06