Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VON DER LEYEN: EU ĆE USKORO PREDSTAVITI PAKET EKONOMSKOG OPORAVKA ZA ZAPADNI BALKAN
Autor: AA
Objavljeno: 16. September 2020. 16:09:51

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leye


Evropa će uvijek biti spremna za izgradnju snažnih partnerstava s našim najbližim susjedima, a to se, prvenstveno, odnosi na Zapadni Balkan, kazala je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u godišnjem obraćanju o stanju Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Posebno se osvrnula na dosadašnje uspjehe i postignuća, ali i brojne izazove s kojima se susrela u svom dosadašnjem mandatu na čelu Unije, kao i na odnose sa drugim regijama, uključujući Zapadni Balkan.

"Odluka od prije šest mjeseci o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila je zaista historijski momenat", rekla je Von der Leyen te dodala:

"Zapravo, budućnost cijelog regiona je u EU. Dijelimo istu historiju, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope, a ne samo usputna stanica na 'Putu svile'", rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da EU priprema paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

"Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan koji je fokusiran na brojne regionalne investicione inicijative", kazala je čelnica Evropske komisije.

Istakla je također da će EU biti i uz zemlje istočnog partnerstva i partnere u svom južnom susjedstvu kako bi im pomogla u otvaranju radnih mjesta i pokretanju njihovih ekonomija.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41