Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GRAD SARAJEVO PODRŽAO IZRADU XI TOMA ENCIKLOPEDIJSKOG RJEČNIKA BOSANSKOG JEZIKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. September 2020. 16:09:33

PARAFIRANJE SPORAZUMA: Gradonačelnik Abdulah Skaka i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca


Rebalansom Budžeta Grada Sarajevo za 2020. godinu, amandmanom gradskog vijećnika Almedina Miladina, kojeg je prihvatio Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i Gradsko Vijeće Grada Sarajevo planirana je podrška izradi XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u iznosu od 10.000 KM.

Enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika autorsko je djelo prof. dr. Dževada Jahića i njegovih leksikografskih saradnika, a provodi se kroz institucionalni okvir Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Radi se o kapitalnom leksikografskom poduhvatu koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova. Za izradu, tehničku obradu i štampu jednog toma neophodno je cca. 76.000 KM.

Danas je u Vijećnici Grada Sarajevo parafiran ugovor o implementaciji 10.000 KM na ime sufinansiranja izrade XI toma Rječnika koji je u ime Grada Sarajevo parafirao gradonačelnik Grada Sarajevo gosp. Abdulah Skaka, a u ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca generalni sekretar Vijeća gosp. Emir Zlatar, uz prisustvo autora Rječnika akademika Dževada Jahića.

Gradonačelnik Skaka izrazio je čestitke autoru Rječnika akademiku Jahiću i izrazio uvjerenje da će se i drugi nivoi vlasti od općinskog do državnog, uključiti u sufinansiranje ovog kapitalnog projekta od nacionalnog značaja.

Akademik Dževad Jahić zahvalio se Gradonačelniku Abdulahu Skaki na podršci, kao i Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca putem kojeg se provodi institucionalno prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju XI I XII toma Rječnika.

U prethodnom periodu odštampano je IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, u završnoj je fazi izrada X toma, a današnjim parafiranjem ugovora zvanično otpočinje i izrada XI toma.
Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31