Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

SPASITE DVA SVETA HAREMA PRIJE NEGO BUDE KASNO!
Autor: Dr. Džemal Abdussettar
Objavljeno: 09. September 2020. 18:09:28
DR. DŽEMAL ABDUSSETTAR: Ni najveći pesimisti nisu mogli ni zamisliti da će se minber harem-i šerifa u Mekki pretvoriti u platformu za legalizaciju normalizacije s okupatorom i fabrikovanje dokaza kako bi se opravdala izdaja i prijateljevanje sa zločiniteljima.


Dva sveta harema – onaj u Mekki i onaj u Medini – Božiji su emanet muslimanskoj zajednici i odgovornost data Ibrahimu i svima koji budu slijedili njegovu vjeru, vjeru predanosti Bogu, sve do Sudnjega dana. Uzvišeni je rekao: I kada smo kao pribježište Ibrahimu pokazali mjesto gdje je Hram, rekli smo "Ne smatraj Nama nikoga ravnim, i očisti ovaj Hram Moj za one koji će ga obilaziti, koji će tu u blizini njegovoj stanovati, i koji će molitvu obavljati. (El-Hadždž, 26)

Svjetska muslimanska zajednica je, dakle, dužna čuvati taj emanet i izvršavati obavezu dobivenu od svog Gospodara: da će Božiju Kuću (Kabu) održavati čistom od svih nečisti, fizičkih i ideoloških, što znači i da neće dopustiti da u njoj ljude u namazu predvodi i penje se na njen minber neko ko toga nije dostojan. Nijedna politička vlast nema pravo nametnuti svoju dominaciju nad tim haremima, od muslimanske zajednice oteti njeno pravo i onemogućiti je da vrši svoju dužnost.

Nijedna vlast nema pravo primorati muslimane u svijetu da obavljaju namaz iza imama koji nije bogobojazan, ili da slušaju hutbu hatiba koji se ne boji Allaha i koji muslimanima muti njihovu vjeru i njihovo obredoslovlje. Harem-i šerif nije očevina neke dinastije ni ostavština nekog plemena, već emanet svakog muslimana u svijetu, bio on Arapin ili ne-Arapin, nadređen ili podređen.

Želim kazati sasvim otvoreno: Saudijski režim, s obzirom na zlodjelo koje je počinio, nije ni kredibilan ni pouzdan da administrira tim haremima. Naime, ni najveći pesimisti nisu mogli ni zamisliti da će se minber haremi šerifa u Mekki pretvoriti u platformu za legalizaciju normalizacije s okupatorom i fabrikovanje dokaza kako bi se opravdala izdaja i prijateljevanje sa zločiniteljima.

Niko nije mogao ni slutiti da bi se minber Kabe, s kojega su hatibi gromoglasno etiketirali zločincem svakog ko bi prijateljevao s neprijateljima islama i muslimana, koji su isticali da je strogo zabranjeno uspostavljati bliske odnose s dušmanima; s kojega su upućivane dove Allahu da kazni okupatore i pozivalo da se El-Aksa (džamija u Jerusalemu) očisti od cionističkih zločinaca – mogao pretvoriti u portal sa kojega će se legalizirati povinovanje dušmaninu i opravdavati povijanje kičme pred njim.

Odbrana HaremaBudući da je pad bio toliki da je dotaknuto samo dno, svjetska muslimanska zajednica, kako društveni sistemi tako i cjelokupan narod, intelektualci, istaknute ličnosti, institucije i pojedinci, dužni se već danas, prije nego li sutra, dići se i stati u zaštitu dvaju harema od skrnavljenja saudijskog režima i njegovih pipaka koji se kriju pod ogrtačem vjere.

Spasite harem! Neka se na njegov minber više ne penje klevetnik koji tvrdi da Tramp svijet vodi, zajedno s njegovim dobročiniteljem, prema luci sigurnosti i mira! Izbavite dva harema iz pandži režima koji njihov minber koristi za očuvanje svoga imidža, za opravdavanje svojih zlodjela, za legalizaciju prolijevanja muslimanske krvi, za atakovanje i hapšenje istaknutih učenjaka, promicatelja islamskih vrijednosti (daija) i odgajatelje.

Izbavite minber dvaju harema iz ruku onih koji izmišljaju laži na Allaha i Njegova Poslanika, koji muslimanima pomućuju njihovu vjeru i kvare vjerovanje i slave njihove neprijatelje a rat vode protiv muslimanskih boraca i junaka.

Normalizacija odnosa s Izraelom, dakle, nije mirovni sporazum dviju suparničkih strana, ni uređenje sukoba između jevreja i muslimana, već je, kako su se o tome izjasnile sve muslimanske vjerske organizacije u svijetu, i o čemu postoji konsenzus svih savremenih učenjaka: strogo zabranjeno potpisivanje bilo kakvih mirovnih sporazuma sa Izraelom; strogo zabranjena prodaja i pedlja palestinske zemlje Jevrejima; strogo zabranjeno posredovanje u kupoprodaji njihove zemlje i olakšavanje toga na bilo koji način i u bilo kom vidu. Svi oni su stava da priznavanje države Izrael predstavlja izdaju Allaha, Njegova Poslanika i emaneta svih muslimana.

(Imam u Mekanskom haremu) Sudejs, dakle, s kabenskog minbera izaziva zbrku praveći distinkciju između srčanog osjećaja i lijepog ponašanja u međudržavnim i ličnim odnosima.

Ne govori istinu, tako mi Allaha! Ta, mi nemamo problem s jevrejstvom i jevrejima da bismo govorili o lijepom odnosu prema njima. Pravi problem - od koga se nastoji odvratiti pažnja - jest Svjetska cionistička organizacija koja je u ime jevrejstva mobilizirala svoje sljedbenike širom svijeta da okupiraju Palestinu i Jerusalem, pa su došli i oteli zemlju, porušili kuće, pobili hiljade i hiljade muškaraca, žena i djece, opljačkali imovinu i uništili usjeve, a stanovnike otjerali u logore ili ih rastjerali na sve strane svijeta.

Problem je taj što je Svjetska cionistička organizacija uzurpirala Džamiju El-Aksa i Jerusalem i narušila njegovu svetost, strahom ispunila njegovo stanovništvo i proglasila svoju državu, bez ikakvog uporišta u običaju, vjeri ili pravu.

Priznavanje uzurpacije

Normalizacija odnosa je, prema tome, priznavanje uzurpacije, iznevjeravanje krvi šehida i nož u leđa onih koji se bore, te uskraćivanje prava protjeranih i raseljenih. Normalizacija je izdaja vjere i pristajanje na to da nad Džamijom El-Aksa vlada tiranski okupator.Normalizacija odnosa s Izraelom je, bez i najmanje sumnje, prijateljevanje s onima koji oružjem napadaju muslimane i grubo je narušavanje Allahove svetinje, koje se ničim opravdati ne može. No, Allah je istinu rekao u deskribiranju onih koji to čine: A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine. (El-Maide, 51)

Kada su se to, pobogu, muslimani nekorektno ponijeli prema sljedbenicima drugih vjera da bismo sada govorili o potrebi lijepog ophođenja prema njima?!

Svjetska muslimanska zajednica – Umma, dužna je da povrati svoje skrbništvo nad harem-i šerifom i potrudi se da sačuva povjereni joj emanet. Dužna je uložiti sve čime raspolaže kako bi hareme očistila od fizičke i duhovne nečistoće, kako bi ih učinila sigurnim i zaštićenim i kako u njima nijednom muslimanu, ma kakve stavove zastupao i ma kom mezhebu pripadao, ne bi bilo zabranjeno da ih posjećuje.

Autor teksta je rektor Internacionalnog univerziteta za obnovu u Turskoj, profesor islamske civilizacije i kulture na Univerzitetu Al-Azhar i generalni sekretar Asocijacije sunijskih učenjaka (Rābita 'ulema' ehli-sunna).

(izvor: mubasher.aljazeera.net/opinion/أنقذوا-الحرمين-قبل-فوات-الأوان)Ostali prilozi:
» ISTINA I PRAVDA NA DJELU, MIR U NAŠIM DUŠAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. October 2020 19:39
» „BIO IM JE KRIV, AL' NEVIN, BIO IM JE NA OKU, AL' NEUHVATLJIV“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2020 17:04
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» ALIJINA KARIZMA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. October 2020 19:19
» AZERBEJDŽAN U FOKUSU RATA I VELIKIH SILA
Božidar Proročić | 21. October 2020 19:02
» O BOSANSKOM TRONOŠCU
Dr. Harun Hadžić | 17. October 2020 03:48
» OOO ABDULVEHABE!
Said Šteta | 15. October 2020 17:00
» DA TE NIJE BILO, ALIJA
Sead Zubanović | 15. October 2020 16:59
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
Elmedina Muftić | 14. October 2020 15:39
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
Mesud A. Ramić | 14. October 2020 14:57
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
Mr. Milan Jovičić | 14. October 2020 14:19
» STANJE I PERSPEKTIVE U SDAH – DOKLE VIŠE OVAKO?!
Mr. iur. Bermin Meškić | 12. October 2020 16:33
» TRE’NI, SINE PEPO
Said Šteta | 12. October 2020 13:36
» JERMENSKA POLTIKA RATA I PROGONA NA JUŽNOM KAVKAZU
Božidar Proročić | 09. October 2020 14:25
» PAMTIMO, PIŠIMO I NE ZABORAVIMO ZA ŽIVOTA!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2020 16:54
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
Avdo Metjahić | 05. October 2020 14:33
» DR. FIKRET MUHAMEDAGIĆ - NESPOJIVOST STVARNOSTI I ŽELJA
Ferhat Korajac | 03. October 2020 18:51
» AMIDŽIN PUJDO
Said Šteta | 03. October 2020 18:35
Ostali prilozi istog autora:
» SAUDIJSKI ISLAM
18. November 2018 04:11