Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tužilaštvo BiH
NA PODRUČJU UGLJEVIKA UHAPŠEN RATKO ĐURKOVIĆ, OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE
Autor: AA
Objavljeno: 08. September 2020. 16:09:58

Ilustracija


Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA na području Ugljevika locirali su i lišili slobode Ratka Đurkovića, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg komandanta 1. bataljona 1. majevičke brigade VRS, saopšteno je u utorak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Ratka Đurkovića i Radomira Nedića, nekadašnjeg komandanta 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu preduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, preduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, opština Ugljevik u julu 1992. godine, navode iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovijedali osumnjičeni su ubili četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBiH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonskom roku biće predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati. U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom, zaključili su iz Tužilaštva BiH.Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora: