Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Predizborne aktivnosti u Mostaru
MOSTARSKI UŽAS: PODIJELJENE PROBOSANSKE STRANKE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. September 2020. 16:09:42
MR MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, Bosanski Srbin Probosanske snage u Mostaru imale su, dakle, na proteklim izborima 1.733 glasa više od stranaka okupljenih u HDZ-ovu koaliciju. Po toj logici, i na lokalnim izborima bi probosanske snage mogle imati više glasova od HDZ-a, ali relativni pobjednik ipak će biti HDZ pa će Čović tako steći pravo da prvi istakne ime budućeg gradonačelnika, koji se, kao što je poznato, bira tajnim glasanjem.


U aktuelnom predizbornom mostarskom trenutku organizovanja i priprema za neredne izbore vijećnika i Gradskoga vijeća grada, užas je i tuga, da sve probosanske ili patriotske stranke nisu htjele u zajednički ešalon, sa Jedinstvenom listom ka jedinstvenom našem Mostaru.

Pobjeda bi na izborima bila neupitna, da se poslije toliko vremenskog iščekivanja, da se određeni dogovore i da normalno uživamo u svim demokratskim tekovinama, koje posebno građani ovoga napaćenog grada i zaslužuju.

Sada, kada je upravo šahovskim žargonom rečeno: Potez je na nama dolazi do cijepanja i razilaženja određenih probosanskih snaga, koji ne žele u zajedničku „Koaliciju za naš Mostar“ samo, kakvo im je i opravdanje radi stranke SDA, koja je eto sve ove godine od Dejtona do današnjih dana, sama razgovarala i dogovarala sudbinu Mostara.

Kako bi to, radi mlađanih generacija u sadašnjosti i bliskoj budućnosti, naš čuveni sportski komentator pok. Mladen Delić znao i umio i često isticati u direktnim prenosima utakmica, pitajući se: „Da li je ovo moguće, ljudi moji“.

Koristeći ovu temu i priliku, da sa Facebook profila neposredno i prezentiram sadržaj kolumne, uvažene spisateljice Ivane Ine Mostarac, koja upravo i nešto slično piše i konstatuje, da je zaista i sve moguće.Upravo radi šire javnosti i građana Mostara, kao i generacija koje tek izlaze na prve svoje izbore prenosim cio sadržaj ove kolumne, cijenjene Ivane Ine Mostarac:„Jel' moguće da će Dr. Mirasad Hadžikadić, Predrag Kojović i Nermin Nikšićem ovo uraditi nakon svih pokušaja rušenja, degradiranja i opstruiranja države BiH od strane svih stranaka, njihovih predstavnika i članova
Čović i Dodik će ovoj državi kao i bošnjacima/muslimanima, uz pomoć naivnih
građana i političara, doći glave
Sudeći po svemu što se dešava, neće samo njih dvojica "pucati" u leđa državi BiH i nama, njenim građanima.... Fujjj


Koalicija za Mostar koju predvodi SDA, nije uspjela uvjeriti Mirsada Hadžikadića, lidera Platforme za progres, da odustane od isticanja zasebne liste u Mostaru, čime će de facto odmoći probosanskim snagama da ostvare pobjedu na lokalnim izborima.

Dva člana rukovodstva Hadžikadićeve platforme za progres iz Mostara otkazala su lojalnost stranačkom šefu upravo zbog toga što se nije priključio probosanskom bloku, ali ni to nije pokolebalo Mirsada Hadžikadića, koji je istrajao u namjeri da izađe sam na lokalne izbore u gradu na Neretvi.

Identično je postupio i SDP, koji će u koaliciji s Našom strankom istaknuti zasebnu listu u Mostaru, što će dodatno umanjiti izborne šanse probosanskih snaga u Mostaru.

Na proteklim parlamentarnim izborima Hadžikadićeva Platforma za progres osvojila je u Mostaru nešto malo manje od 1.000 glasova, a SDP i Naša stranka oko 5.000 glasova. Ako taj rezultat ove tri stranke ponove i na lokalnim izborima, što je vrlo vjerovatno, relativni pobjednik izbora bit će HDZ, koji će tako steći pravo da prvi kandidira gradonačelnika Mostara.
Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uslovom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove.

Računica je jasna: stranke okupljene oko HDZ-a na posljednjim parlamentarnim izborima u Mostara osvojile su 21.860 glasova, a stranke okupljene u Koaliciju za Mostar (SDA, SBB, DF/PMP, SBiH i BPS) 18.670 glasova. To znači da je pojedinačno najjača stranka ili koalicija u Mostaru bio HDZ, mada su probosanske snage (računajući Platformu za progres, SDP i Našu stranku) zajedno osvojile 23.593 glasa.

Probosanske snage u Mostaru imale su, dakle, na proteklim izborima 1.733 glasa više od stranaka okupljenih u HDZ-ovu koaliciju. Po toj logici, i na lokalnim izborima bi probosanske snage mogle imati više glasova od HDZ-a, ali relativni pobjednik ipak će biti HDZ pa će Čović tako steći pravo da prvi istakne ime budućeg gradonačelnika, koji se, kao što je poznato, bira tajnim glasanjem.

Čović će na taj način biti u znatnoj prednosti kod formiranja vlasti bez obzira na činujenicu što će probosanske snage u zbiru vjerovatno osvojiti više glasova od HDZ-a. Čak se može desiti da vlast u Mostaru formiraju samo dvije stranke - HDZ i SNSD!
Vidjeti manje" / završen citat i sadržaj teksta Ivane Ine Mostarac na FB/

Dakle, sve u svoje vrijeme, te i ove realne istinske informacije, koje po sadržaju apsolutno prihvatam i podržavam, kao neposredni i živi svjedok svih događanja na ovim prostorima grada Mostara.

Obuhvata me lično, tuga i jad, kada sagledam ovakve postupke i cijepanje jedinstvenih snaga probosanskih stranaka, bar kada je naš Mostar u pitanju, jer je ovo grad „ slučaj „ nije nalik ni na Tuzlu, niti Zenicu, niti Sarajevo niti mnoge druge gradove u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Pojavom na našoj društvenoj sceni intezivnih retrogradnih, rušilačkih i nacionalističkih snaga, u djelovanju stranačkih kadrova u vlasti i HDZ-a i SNSD-a, činjenice ukazuju vda se niti sama velika nacionalna stranka u nBošnjaka SDA, nije mogla u svim neprilikama suprostaviti istima.

Grad Mostar je očit primjer takvog nepoželjnog djelovanja i otuda su i najveće zamjerke mnogih Mostaraca, zašto je to sve ove godine stranka SDA i njeni kadrovi često i u kontinuitetu razgovarala i dogovarala sudbinu Mostara, bez ostalih probosanskih i patriotskih snaga.

Međutim, ovo je upravo i trenutak da se mnogi animoziteti, neslaganja i zamjerke zaborave, u cilju zajedničkog interesa grada i građana, kao i cijele jedine nam domovine BiH.

Možda nam ilustrativni i posljednji primjeri izbora za Predsjedništvo BiH, ukazuje i iskazuje svu nedosljednost zajedničkog djelovanja, kada su u pitanju i tzv. stranke „ljevaci" nekoga bloka sa SDP-om i Našom strankom.

Da je, nedaj Bože, Dragan Čović bio izabran za člana Predsjedništva, umjesto Željka Komšića, bar nama Mostarcima bi bilo sasvim i pouzdano jasno, da bi isti sa svojim jaranom i guslarom iz Laktaša već odavno totalno rasturio našu državu, a afirmisali bi svoje genocidne tvorevine RS i HB.

Ovakvih i sličnih primjera je bezbroj, valjda će to istorija rasvjetliti dok je još živih neposrednih iskrenih istinskih svjedoka.

Naše privredne gigante, poput Aluminija, Sokola, Hepoka, fabrike duhana u Mostaru i mnogih u državi, nikada i niko neće nam moći nadoknaditi.Ostali prilozi:
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» MUHADDIS MAHMUT KARALIĆ - BIO JE HIZMEĆAR HADISA I ČUVAR HANEFIJSKOG MEZHEBA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2021 14:15
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
» U SUSRET PROMJENI USTAVA BOSNE
Mr. sci. Džavid Begović | 30. December 2020 04:17
» VOJINE MIJATOVIĆU, IZET NANIĆ R.A. NIJE ULUDO POGINUO!!!
Ajša Čišija | 29. December 2020 13:00
» OSMAN EMINOVIĆ - ČOVJEK KOJI NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN
Muzafer Hadžić | 28. December 2020 15:12
Ostali prilozi istog autora:
» FENOMEN SRPSKIH LAŽI
04. December 2020 14:48
» KRENULO JE, KRENULO!
17. November 2020 15:33
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
19. October 2020 02:45