Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Sarajevo
REISU-L-ULEMA UZ DANE MEKTEBA: MEKTEB JE SIMBOL NAŠE PISMENOSTI
Autor: MINA
Objavljeno: 31. August 2020. 15:08:18


Predstavljanjem novih ilmihala za mektebsku pouku danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu svečano otvorena manifestacija "Dani mekteba", koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

- Temelji naše vjere i našeg bića u mektebima su se gradili, tlačili i čuvali bolje od bilo kojeg drugog mjesta i staništa. U njemu su stasavale i danas stasavaju generacije tihih i smjernih muslimana, radnih čuvara i nosilaca suštine naše vjere i našeg bića - izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se prisutnim muftijama, glavnim imamima, mualimima i mualimama, te rukovodiocima institucija Islamske zajednice koji su prisustvovali predstavljanju novih ilmihala.Naglasio je da je danas Zajednica dobila "veliki i važan dar", u što je uložen trud vrijedan poštovanja, od kojeg djeca i roditelji puno očekuju, te podsjetio je da je mekteb bio i ostao simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji, te da predstavlja najznačajniju i najmasovniju odgojnu ustanovu naših muslimana.

- Danas Islamska zajednica u BiH ima preko 2.000 hiljade mekteba koje pohađaju naša djeca, u njima uče o vrijednostima vjere i morala na izvorima dini-islama, ali i o našoj lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg, - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Također, upozorio je da odrastanje djece u moralno kvarnoj sredini ne može polučiti dobre rezultate, jer djeca uče na primjerima.- Ona će biti onakva kakva je sredina u kojoj odrastaju, većina njih, ni bolja ni gora. Zato, ako želimo odgajati našu djecu, odgajajmo sebe - poručio je reisu-l-ulema Kavazović, uz čestitke za početak nove mektebske godine, te pohvale svim uključenim u realizaciju projekta izrade novih udžbenika.

Mekteb je odgojno-obrazovna ustanova, a mektebska pouka odgojno-obrazovna djelatnost Islamske zajednice, što nadležne obavezuje da ovu oblast tretiraju s visoko označenim prioritetom u promociji islamskih vrijednosti.

- Kroz navedena područja želimo skrenuti pažnju na mekteb kao temeljnu odgojno-obrazovnu djelatnost učenja i mogućnosti promocije islamske vrijednosti. Prvo, kao ispomoć u porodičnom odgoju koji odgovorni roditelji nastoje podariti svojoj djeci, potom doprinijeti zainteresiranim polaznicima da bolje razumiju i prepoznaju korisno od štetnog i da kroz proces učenja ovladavaju osnovnim sadržajima koji će oblikovati identitet polaznika naših mekteba na svakom mjestu i u svakoj prilici, - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.Također, naglasio je da je cilj razvijati vrijednosti kod polaznika mekteba koji će unaprjeđivati društvene procese s prepoznatljivom ulogom u džematu, ali i zajednici uopće.
- I, konačno, da kroz mekteb stasavaju najbolji članovi zajednice koji će biti prepoznatljivi na svakom mjestu i u svakom vremenu, - dodao je Smajlović.

Nove ilmihale predstavili su dr. Mustafa Prljača, glavni urednik, dok je o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govorila dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije. O inovativnom pristupu u izradi ilmihala govorio je dr. Enes-ef. Svraka, urednik izdanja.

Skupu su se obratili i koautor Ilmihala 1 Ibrahim ef. Softić i Jakub ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3, nakon čega je reisu-l-ulema Kavazović u holu Gazi Husrev-begove biblioteke svečano otvorio izložbu o mektebu.- Na 15 izložbenih panela pokušali smo prikazati historijat mekteba u njihovom višestoljetnom postojanju – kazao je Ruhulah Hodžić, kooautor izložbe "Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana", dodajući da ona jasno govori o kontinuitetu obrazovnih ustanova i svjedoči o pismenosti muslimana na ovim prostorima.

Sutra će u okviru "Dana mekteba" biti održan okrugli sto "Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini", a u petak, 4. septembra, biće održana i centralna hutba Rijaseta posvećena mektebskoj pouci.

Upis djece u novu mektebsku godinu najavljen je za 12. septembra, a način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.


Ostali prilozi:
» POSTOJE LI U DŽENNETU I MUŠKE HURIJE?
B.net | 15. June 2021 18:20
» VJERA U BOGA JE NEPRESUŠNO VRELO SNAGE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 13. May 2021 21:03
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
Ostali prilozi istog autora: