Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KONFUZNA PRAVILA CIK ZA REGISTRACIJU BIRAČA IZVAN BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 23. August 2020. 12:08:07


Povodom ovom obraćanju je članak objavljen 20. avgusta 2020. godine na portalu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine izbori.ba .

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) smatra da je podsjećanje CIK-a na krajnji rok za registraciju birača dobar potez, kao i ukazivanje na česte nedostatke prilikom prijava birača izvan BiH.

Nažalost, sa velikim iznenađenjem uočili smo da se među navedenim razlozima za nepravilne registracije navodi i “Dostavljanje skeniranih ili kopiranih nekompletnih ličnih dokumenata (moraju biti skenirane ili kopirane obje strane ličnih dokumenata)”.

Uprkos tvrdnjama CIK-a, nijedan izvor informacija (Vodič za glasanje, formulari za prijavu i video poruke) ne navodi da se lična karta ili vozačka dozvola moraju kopirati sa obje strane.
Pokušaji da na portalu CIK-a pronadjemo preciznu direktivu u vezi kopiranja ličnih dokumenta nisu urodili plodom. Ako takav zahtjev postoji i kopija obje strane je neophodna, onda to treba decidno navesti u Vodiču, prijavi za glasanje i u video poruci na portalu CIK-a te pravovremeno obavijestiti javnost.

Ovakva praksa CIK-a je u najmanju ruku zbunjujuća i neprofesionalna. Da li CIK očekuje da birači svakodnevno pregledaju sve dokumente na portalu i video spotove kako bi odlučili koji dokumenti su mjerodavni i kako se prijaviti?

Odluka o valjanosti prijave ne smije biti podložna ličnoj interpretaciji, nego zasnovana na zakonskim odredbama i preciznim informacijama koje su dostupne svima. Zbog te nejasnoće, izražavamo zabrinutost da CIK može eliminisati veliki broj prijava koje su građani BiH prema uputama CIK BiH uputili na zvaničnu email adresu.

Od nadležnih organa očekujemo da hitno preduzmu potrebne korake kako bi CIK korigovao ovakav stav i prihvatio kopiju važećeg dokumenta sa fotografijom osobe koja podnosi prijavu za registraciju, bez obzira da li je kopirana jedna ili dvije strane.

U suprotnom, bojimo se da ciljevi CIK-a nisu u skladu sa porukom gospođe Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH o važnosti dijaspore za Bosnu i Hercegovinu, piše u izjavi za javnost Aida Haverić, AUBHA, Australija.
Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» MIJENJAJMO OVO STANJE IZ TEMELJA
16. October 2020 14:40