Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haag


RATNI ZLOČINAC MILAN LUKIĆ ODBIO PRIHVATITI DOKUMENTE SUDA BIH
Procitaj komentar

Autor: BIRN
Objavljeno: 17. August 2020. 15:08:46


Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo). Tada je saopćeno da su nakon ispitivanja Lukića, u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Haagu, ispunjeni posljednji procesni uvjeti za podizanje optužnice.

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine.

Kako je za BIRN BiH potvrđeno iz Suda BiH, odmah nakon potvrđivanja optužnice, optuženom Lukiću je, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obavještava o potvrđenoj optužnici, te da je potrebno da izabere branioca sa dostavljene liste Odjela krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

“Sud BiH je posredstvom Ministarstva pravde BiH 24. juna 2020. godine, zaprimio dopis nadležnog organa Republike Estonije, koji sadrži obavještenje da je optuženi Milan Lukić odbio prihvatiti dokumente upućene od strane Suda BiH, te je na dostavnici naznačio da se pošiljalac obrati njegovom advokatu ‘registrovanom u Haagu’”, kažu iz Suda BiH.

Dva dana kasnije, Sud BiH je ponovno Lukiću uputio dopis kojim se obavještava da je protiv njega potvrđena optužnica, te se od optuženog traži izjašnjenje da li želi da ga kao izabrani branilac pred Sudom BiH zastupa advokat Zoran Živanović iz Beograda, koji ima punomoć za zastupanje optuženog samo pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

Kako pojašnjavaju iz Suda BiH, ukoliko se Lukić ne bude izjasnio o braniocu, u roku koji mu je dopisom dostavljen, Sud će u skladu sa zakonom optuženom postaviti advokata. Nakon tog postupka, potvrđena optužnica će biti dostavljena optuženom i Odbrani, navode iz Suda.

“Još uvijek nismo dobili nikakvu povratnu informaciju od optuženog, niti obavještenje od Ministarstva pravde o tome da li mu je spomenuti dopis dostavljen”, dodaju iz Državnog suda.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

BIRN BiH je ranije pisao o neizvjesnoj sudbini optužbi protiv Lukića, kada su iz Ministarstva pravde BiH kazali da u predmetu “Lukić” nije pokrenut postupak izručenja, niti postupak transfera u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Mehanizma su tada rekli da ne mogu komentarisati slučaj “Lukić” u BiH.

VRHOstali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif