Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Održana online sjednica Savjeta potpredsjednika manjeg bh. entniteta RS iz reda bošnjačkog naroda, usvojeno 11 zaključaka
SAVJET POTPREDSJEDNIKA SALKIĆA NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI I IDBACUJE SANU TEZE DA JE RS ENTITET SRPSKOG NARODA U BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. August 2020. 16:08:54


Ukupno jedanaest zaključaka je usvojeno danas, 12. avgusta 2020. godine, na online sjednici Savjeta potpredsjednika bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, kojom je iz Kabineta u Banjaluci, rukovodio entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Na sjednici, koja je sadržavala tri tačke dnevnog reda, članovi Savjeta su razmatrali institucinalni položaj predstavnika naroda i ostalih u entitetima FBiH i RS, retrogradne i pogubne politike negiranja genocida i rehabilitacije ratnih zločinaca, ali i projekat Srbije i entiteta RS o usaglašavanju zakonske regulative o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.
Uvodna izlaganja za sjednicu su pripremili prof. dr. Kasim Trnka, pravni ekspert, prof. dr. Dževad Jahić, akademik i prof. dr. Emir Ramić, direktor Instituta za itraživanje genocida iz Kanade.

Nakon rasprave, usvojeni su sljedeći zaključci:
1. Savjet potpredsjednika entiteta RS odbacuje etabliranje političke teze, podstaknute od strane istaknutih članova SANU-a, da je RS entitet srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Savjet stoji na stanovištu, kako je definirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Dejtonskim mirovnim sporazumom, da je RS bosanskohercegovački entitet u kojem su svi narodi i ostali građani ravnopravni u punom kapacitetu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, pa tako i njenim entitetima. Konstantni pokušaji srpskih političkih predstavnika i intelektualnih elita iz Srbije i entiteta RS da nakon provedenog genocida nad Bošnjacima, najtežih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pravosnažnih presuda UN-sudova po ovim pitanjima, zamjene teze na način da nakon genodica i sistematskog etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništa treba zaživjeti demokratija – neće proći. To je perfidna zamjena teza i nastavak agresije i genocidne politike hibridnim ratom protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Po međunarodnom pravu rezultati genocida ne mogu biti prihvaćeni kao pravno-politički realitet, te je ova teza i strategija političkih predstavnika srpskog naroda neodrživa.

2. Razmatrajući kolektivna prava Bošnjaka, Srba i Hrvata kao naroda u Bosni i Hercegovini, ostalih i svih građana Bosne i Hercegovine, u kontekstu institucionalne i stvarne ravnopravnosti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, pa tako i u oba entiteta, Savjet potpredsjednika entiteta RS smatra da Bošnjaci (kao ni Hrvati ni ostali) nisu institucionalno ravnopravni u entitetu RS.
Savjet potpredsjednika entiteta RS stoga smatra da je neophodno pokrenuti pravne procese, pred nadležnim zakonodavnim i pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine i RS-a, odnosno upućivanje apelacija nadležnim domaćim i međunarodnim sudovima, posebno Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako bi se omogućila puna institucionalna ravnopravnost svih naroda i ostalih u entitetu RS, a posebno:
a) ujednačiti ovlasti i nadležnosti Doma naroda Parlamenta F BIH i Vijeća naroda RS-a;
b) ujednačiti ovlasti i nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba bh. entiteta;3. Savjet osuđuje stavove i nezakonitu praksu institucija entiteta RS-a u kontekstu osporavanja bosanskog jezika, ističući da se radi o aparthejdu i diskriminaciji, te poziva institucije bh. entiteta RS da poštuju ustave i zakone, te da bez odlaganja omoguće bošnjačkoj djeci izučavanje nastave na bosanskom jeziku, kao i upotrebu bosanskog jezika kao ravnopravnog jezika u entitetu RS.
Savjet potpredsjednika entiteta RS zahtijeva od institucija entiteta RS-a da provedu zapošljavanje u javnom sektoru svih institucija entiteta i lokalnih zajednica u entitetu u skladu sa članom 97. Ustava entiteta, te da se odmah pristupi provođenju međunarodnih pravosnažnih presuda.

4. Savjet najoštrije osuđuje negiranje pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici od strane političkih stranaka srpske provenijencije u entitetu RS, kao i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS, koji je utvrđen presudama UN-ovih i bh. sudova. Radi se o pogubnoj politici institucija entiteta i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS, koja ne doprinosi miru i integraciji bosanskohercegovačkog društva i države.
Rehabilitacija pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca u bh. entitetu RS i Srbiji, njihovo promoviranje, nagrađivanje, uvođenje u školske udžbenike i najava podrške tzv. „stvaraocima RS-a“, predstavljaju pokušaj iskrivljivanja historijskih činjenica, vrijeđaju žrtve, direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.
Savjet potpredsjednika entiteta RS osuđuje pokušaje revizije pravnih činjenica kroz projekte koje vode institucije entiteta, poput revizije Izvještaja o Srebrenici, a koji se finansiraju novcem svih građana. Kroz ovakve projekte, kojima se dovode u pitanje presude najviših sudskih instanci u svijetu i Bosni i Hercegovini, pokušavaju se relativizirati zločini i izjednačiti sve strane. Kontinuirani pokušaji revizije utvrđenih pravnih činjenica kroz projekte koje vode institucije entiteta RS neće naškoditi sudskoj, naučnoistraživačkoj i historijskoj činjenici o genocidu u Srebrenici, već prije svega političkim predstavnicima iz reda srpskog naroda i srpskom narodu u cjelini, iza kojeg se politički predstavnici vješto kriju. Ovdje se radi o kontinuiranim postratnim politikama, koje su bazirane na strateškim velikosrpskim ciljevima, a čiji je fokus antibosansko djelovanje. Ove sramne promašene politike opterećuju budući razvoj bosanskohercegovačke države i društva, kao demokratskog, prosperitetnog društva temeljenog na vladavini prava. Imajući to u vidu, Savjet poziva relevantne naučne institucije i istraživače, organizacije civilnog društva kojima je fokus djelovanja oblast ljudskih prava i sloboda, vladavina prava, da se pristupi organiziranju online predavanja sa istaknutim domaćim i svjetskim stručnjacima, radi upoznavanja svjetske javnosti sa pokušajima revizije utvrđenih pravnih činjenica. Članovi Savjeta dat će puni doprinos ovim aktivnostima.

5. Savjet potpredsjednika entiteta RS smatra da je obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uprkos globalnoj pandemiji korona-virusa, proteklo dostojanstveno i na visokom nivou. Godišnjica najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, tokom koje je cijeli civilizirani svijet odao počast žrtvama genocida, pokazala je da su negatori genocida ostali usamljeni i na crnoj strani svjetske historije.
Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, kao jedna od najzačajnijih institucija u državi, imao je važnu ulogu u obilježavanju 25. godišnjice genocida. Rukovodstvo Memorijalnog centra napravilo je značajne projekte kroz saradnju sa sličnim centrima u svijetu, čime je trasiran put da Memorijalni centar Potočari postane važna institucija sa međunarodnim značajem. Savjet smatra da Memorijalni centar Potočari zaslužuje značajniju finansijsku podršku od strane općina/gradova, kantona, entiteta i države Bosne i Hercegovine, koja je u predhodnom periodu bila nedovoljna.

6. Savjet potpredsjednika entiteta RS poziva sve relevantne institucije i privrednike u Bosni i Hercegovini, kao i one iz dijaspore, da kroz realizaciju različitih projekata, prije svega u oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture, daju podršku uspješnoj reintegraciji Bosne i Hercegovine, preživjelim žrtvama genocida, koji su se vratili na svoja prijeratna višestoljetna prebivališta. Savjet smatra da, uz rješavanje statusnih pitanja, stvaranje ambijenta zapošljavanja povratnika i članova njihovih porodica, mora biti prioritet.

7. Savjet potpredsjednika entiteta RS poziva sve građane koji trenutno žive izvan Bosne i Hercegovine da iskoriste svoje građansko pravo, registruju se do 1. septembra i glasaju na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. Posebno apelujemo na građane koji su tokom agresije i genocida protjerani iz svojih domova, da se registruju i glasaju u Srebrenici i drugim mjestima u bh. entitetu RS.8. Svaka inicijativa usmjerena na zaštitu jezika i pisma, kao temeljnog dijela kulturno-historijskog naslijeđa, u principu je prihvatljiva i treba je podržati. To se odnosi i na inicijative zaštite ćiriličnog pisma u Bosni i Hercegovini. Ćirilica kao pisano naslijeđe jeste i srpska, ali je daleko od toga da je samo srpska (ona je šire slavensko pismo). Osim toga, ćirilica je i dio pisanog naslijeđa bosanskog jezika, o čemu svjedoče prije svega opsežnija naučna istraživanja zapadne ćirilice, tzv. bosančice. S tim u vezi, inicijativa koja se pojavljuje u javnosti od strane Srbije i bh. entiteta RS dominatno je političko-ideološka, a vrlo malo naučna, te se zbog dominatno političkog konteksta ne može ni ozbiljno razmatrati, a kamoli prihvatiti. Neprihvatljiva je pogotovu s obzirom na jezičku praksu u RS-u, koja nažalost, potvrđuje da se pod plaštom zaštite vlastitog jezičkog naslijeđa ugrožavaju elementarne jezičke slobode govornika bosanskog jezika. Također se ne može prihvatiti prenaglašena teza da je latinično pismo „pomoćno“ pismo u Srbiji i bh. entitetu RS, zato što je općepoznato i naučno verificirano da je latinično pismo također naslijeđe ovih prostora, a da ga pogotovu čini raširenim kontekst evropskih jezika, tradicija latinskog jezika, ekspanzija engleskog jezika itd.

9. Savjet poziva ambasadore PIC-a u Bosni i Hercegovini i Visokog predstavnika da pristupe sankcioniranju onih političkih lidera koji negiraju međunarodne i domaće sudske presude.
Savjet zahtijeva od PIC-a da se jasno odredi, te naloži Visokom predstavniku donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida nad bosanskim muslimanima „zaštićene zone“ UN Srebrenica, počinjenog od od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba (RS). U suprotnom, bosanskohercegovačka javnost, kao i međunarodna javnost (institucije i pojedinci) koje se zalažu za vladavinu prava u svijetu, imaju pravo u javnom diskursu otvarati pitanja o saučesništvu u negaciji genocida, kao završnoj fazi zločina genocida.

10. Članovi Savjeta će, svako u svom domenu aktivnosti i svom polju djelovanja, promovirati ove zaključke i zalagat će se, u svojim kontaktima sa domaćim i međunarodnim predstavnicima, da se doneseni zaključci realiziraju u praksi. Članovi Savjeta ostaju opredjeljeni da i dalje pružaju doprinos u radu potpredsjedniku RS iz reda bošnjačkog naroda, na volonterskoj onovi, kao i do sada.

11. Sa ovim zaključcima upoznati bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost.Ostali prilozi:
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: