Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Razgovor u jednom dahu: ŠEFKA BEGOVIĆ - LIČINA, bošnjačka književnica
KNJIŽEVNI ZLOČIN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. August 2020. 18:08:32
Šefkom Begović - Ličina: Autori Monografije, dva univerzitetska profesora, nisu uradili autorizaciju teksta, nego su je štampali bez provjere


Svih proteklih godina rada na Bošnjaci.Net izuzetno smo vodili računa o autorskim pravima, transparentno objavljivali i isticali ime i imena autora. Nažalost, na socijalnim mrežema, brojnim web stranicama, čak nekim štampanim i elektronskim medjima, bez ikakvog sustezanja i stida, otvorena je pljačka svih vrsta književnih tekstova, kolumni, eseja, poema, poezije, ispod kojih se niti potpisuje autor, a izvor da ne govorimo. Ranije, u mnogo navrata smo reagirali i ukazivali da nije problem preuzeti tekst, ali da se udostoje i potpišu ime autora i izvor, to ih najzad zakon obavezuje. Sa razočarenjem konstatiramo da je potpuno slabo ili nikakvo razumijevanje, zato je ne shvatljvo, zašto ljudi vole opljačkano. Iz ovog razloga, u potpunosti razumijemo reakciju i gorčinu koju ispoljavaju dvije istaknute bošnjačke književnice Šefka Begović - Ličina i dr. Bisera Suljić – Boškailo.
Prema njihovom je djelu, i pored upozorenja, upravo zbog otimačine i pripisivanja drugome, počinjen klasični književni zločin. Posebno je zabrinjavajući odnos stvaraoca prema stvaraocu, koji bi trebali zaštita jedni drugima. Čudi nas da to urade autori „Monografija: Znamenite ličnosti Novopazarske regije“, koji su najmanje razloga imali za tako nešto, jer im ne ide u prilog uloženog rada i truda, pa i pored toga da im je podmetnuto, trebali su se na vakat ograditi. U nastavku objavljujemo dio razgovora u jednom dahu sa Šefkom Begović - Ličina, šta o krađi kaže oštećena autorica i sandžačka književnica.


ŠEFKA BEGOVIĆ - LIČINA: Očekivala sam da će autori prof. dr. Mirsad Nuković i akademik prof. Rade Biočanin, javno objaviti svoju grešku i izviniti se?
Nedavno mi je prijateljica uručila knjigu Monografija: Znamenite ličnosti Novopazarske regije, gdje je u biografiji književnici Mevludi Prušević - Melajac pripisan cio moj interview sa Bošnjaci.net, objavljen februara 2011. g., u kojem sam ja govorila o sebi i svojim djelima. Kada sam još pročitala da je ona sa bratom Džavidom Begovićem napisala Sandžački rječnik, da priprema roman „Brezđetka“ i da u rukopisu ima roman „Miris đula“ nisam se mogla mjesec dana povratiti od šoka.

Nazvala sam autora Monografije prof. dr. Mirsada Nukovića i pitala ga kako je mogao napraviti tako veliku grešku i da li je svjestan njene težine. Rekao mi je da je on te podatke dobio od porodice Melajac i odmah prekinuo razgovor.

Dobila sam na mail poruku od prof. dr. Biočanina koji je tražio da se vidimo i „riješimo“ problem i sa tim završio svu priču.

I danas se pitam i čudim kako prije objave Monografije autori, dva univerzitetska profesora nisu uradili autorizaciju teksta, nego su je štampali bez provjere.

Nazvala sam i književnicu Mevludu Melajac i pitala je da li je ona upoznata sa sadržajem Monografije. Njen odgovor je bio: “Šta ja imam s tim? Tuži me ako hoćeš.“

Obavjestila sam i BNV o ovom slučaju (postoji zapisnik) gdje mi je obećano da će obaviti razgovor sa književnicom Mevludom Melajac, njihovim vijećnikom i da će ona u nekim javnim glasilima objaviti da nije autorica romana „Karakondžule“ književnice Bisere Suljić-Boškailo i mojih djela: „Sandžački rječnik“, „Brezđetka“ i „Miris đula“ koji su joj pripisani, što ona do dana današnjeg nije učinila.

Mevludu Melajac znam još od djetinjstva i kasnije kao uspješnu književnicu, čije sam romane sa zadovoljstvom čitala i znam da joj ova naša djela nisu njenim htenjem pripisana, već je to u njeno ime učinio neko drugi i prekrojio. Kako sam Mevludu izuzetno uvažavala kao ženu i sugrađanku, začudilo me, ako je već vidjela grešku, zašto je šutjela, zašto me nije obavjestila, zašto ništa nije učinila da sa sebe skine ono što drugom pripada?!

Svi naši prijatelji advokati i sudije, koje sam upoznala sa ovim nečasnim postupkom, savjetovali su mi da književnica Bisera Suljić - Boškailo i ja trebamo tužiti prvo autore, zatim izdavača, recenzente, urednika Monografije i NN lice koje je dalo krive podatke.

Očekivala sam da će spomenuti autori prof. dr. Mirsad Nuković i akademik prof. Rade Biočanin oglašavanjem preko društvenih mreža javno objaviti svoju grešku i izviniti se, što oni takođe nisu učinili.

Moram napomenuti da me je poznati univerzitetski profesor i ugledni građanin, Kemal Tahirbegović, pozvao i rekao da on nije recenzent ove knjige, već da je njegovo ime napisano bez njegove dozvole i znanja, u šta sam potpuno sigurna.

Očito da niko od njih nije shvatio težinu ovog KNJIŽEVNOG ZLOČINA!


Prije nego sam se trebala obratiti Sudu, da se ispravi i povuče ova krivotvorena knjiga, sve ovo vrijeme čekala sam da se ovaj problem riješi drugačije.

Kako se moji tekstovi u zadnje vrijeme na društvenim mrežama konstantno objavljuju bez mog potpisa i čak prekrajaju pod tuđim imenom, shvatila sam da ih moram zaštititi, jer ako ostane tako, doći će vrijeme pa se neće znati ko je koga pokrao.

U prilogu prilažem fotografije štampanih knjiga „Sandžački rječnik“ (štampan 2012.g.) i roman „Brezđetka“ štampan (2016.g.). Roman „Miris đula“ koji je u pripremi i biće štampan pod drugim naslovom.

Ovih dana sam već pokrenula postupak da svim mojim radovima, rukopisima, knjigama, zaštitim autorsko pravo u Agenciji za zaštitu autorskih prava u BiH i svako prisvajanje ili objavljivanje mog teksta bez mog imena, prijaviću SUDU kao krađu autorskog prava, što podliježe zakonskim kaznama.

kliknite na sliku za uvećati

DOKAZI IZ MONOGRAFIJE (kliknite na sliku za uvećati)

Ostali prilozi:
» KROZ MOJU POEZIJU POKUŠAVAM DA DOKUČIM EMOTIVNU ISTINU SVIJETA
Božidar Proročić | 22. November 2020 15:30
» PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
Namik Alimajstorović | 08. November 2020 15:57
» MNOGO JE NERVOZE, ALI ĆE BITI VLADE
Vijesti.me | 05. October 2020 16:26
» U BOSNI I HERCEGOVINI SU VELIKI PROBLEM ANONIMNI PORTALI
Anadolu Agency (AA) | 20. September 2020 15:06
» VAKUF JE IMOVINA I ODGOVORNOST SVIH NAS
MINA | 16. September 2020 19:39
Ostali prilozi istog autora: