Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

25 godina od kako je svoj mladi život ugradio u temeljima države Bosne
IZET NANIĆ - GAZIJA, VITEZ, VIZIONAR, KOMANDANT 505. VITEŠKE BUŽIMSKE BRIGADE 5. KURPUSA ARMIJE RBIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. August 2020. 05:08:22


Prije 25 godina, 5. augusta 1995., Izet Nanić, komandant 505. Viteške bužimske brigade 5. korpusa ARBiH, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu položio je život i šehidio jedan od najvećih sinova Republike Bosne i Hercegovine, boreći se za slobodu, čast i dostojanstvo svakog građanina.

Bio je profesionalni vojnik, veliki strateg i neustrašivi borac, ali prije svega čovjek koji je brinuo o svakom ljudskom životu. Imao je poseban odnos prema civilima koje je štitio, ali i vojničko držanje prema neprijateljskim vojnicima. Tako su ga i opisivali pripadnici agresorske srpsko-crnogorske vojske. Borci 5. korpusa Armije RBiH, i svi građani, imali su veliko poštovanje prema njemu. Jedna nana, koja je čula za Izetove podvige u odbrani države i naroda, rekla je: ‘Sinko, nisam muško da ti skinem kapu, ja ti skidam šamiju - mahramu’. Dok su neprijatelji i agresori na RBiH sa strahopoštovanjem izgovarali Izetovo ime i njegove 505. Viteške bužimske brigade i elitne jedinice “Hamze”.

Izet Nanić je rođen u Bužimu, od majke Rasime i oca Ibrahima, bio im je drugi od sedam sinova. Osnovno obrazovanje je stekao u Bužimu, Vojnu školu u Zagrebu, Vojnu akademiju u Beogradu, zatim u Sarajevu, i na posljetku u Zagrebu, gdje je 1987. okončao.U činu poručnika RV PVO, četiri godine je radio u Kragujevcu, kada prezire namjere velikosrpske nacionalističke politike, napušta JNA i sa porodicom se vraća u svoj rudni Bužim, gdje aktivno učestvuje u organizaciji odbrane Bosanske Krajine i formiranju prvih vojnih jedinica. Nakon što je sa svojim bliskim suradnicimao formirao ŠTO, a 01.08.1992., postavljen je na dužnost komadanta ŠTO Bužim.

Ujedno, osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15.08.1992., kasnije 105. BUMB - 505. Viteška mtbr.

Komandant Nanić je formirao specijalne jedinice ČSN-BSN «Hamza» i DIV «Gazije». Obje ove jedinice, kao i cjelokupna 505. bužimska brigada, kroz brojne bitke protiv višedržavnog agresora, izrastaju u najbolje jedinice 5. Korpusa – “Sile nebeske” i Armije RBiH.

Još prije hrvatske “Oluje” 5. Korpus ARBiH na čelu sa komandantom generalom Atifom Dudakovićem, poseban zadatak deblokiranja Bosanske Krajine dobio je Nanić sa svojom 505. Viteškom bužimskom brigadom, kada su probili linije i tome proboju 5. augusta 1995. Izet je šehidio.Rah. Izet je dobitnik ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” (1994), dok je posthumno dodijeljeno priznanje "Orden heroja oslobodilačkog rata" - 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Bužimljani i Krajišnici, šehidima inša’Allah, braći Nanić Izetu i Nevzetu, izgradili su turbe - momorijal u Nanića Dolini nadomak Bužima.

Molimo Allaha dž.š., da našem gaziji i šehidu, insha’Allah, podari visoki stepen u Džennetu i približi ga u društvu Poslanika a.s. i svih časnih boraca za ummet.

U znak sjećanja na tekovine oslobodilačkog rata u RBiH, Generala Izeta Nanića, 505. Vitešku brigadu 5. korpusa Armije RBiH i sve šehide, u Bužimu se svake godine od 04. do 15. Augusta, održava se manifestacija "Slobodarski dani viteškog grada Bužima".Web magazin Bošnjaci.Net do ove godine, redovno je objavljivao izvještaje i fotoreportaže sa lica mjesta. Manifestaciju "Slobodarski dani viteškog grada Bužima" je pratio izvrsni bošnjački pjesnik, književnik, novinar, publicista i fotograf Nedžib Vučelj (1955 – 2020), Sandžaklija po rođenju, a veliki Bužimljanin po opredjeljenju, u kojem je proveo radni vijek u prosvjeti. Istovremeno, čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos i ostavio dubok trag na kulturnom, medijskom i sportskom polju djelovanja u Bužimu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini i rodnom Sandžaku. Iako bolestan, bio je domaćin glavnom uredniku Bošnjaci.Net u obilasku Bužima, turbeta rah. Izeta Nanića, Muzeja 505. Viteške bužimske brigade.

U Mezeju 505. Viteške bužimske brigade držao sam u rukama i milovao mubarek čizme i uniformu ovog velikog čovjeka i gazije Izeta Nanića. U ovom muzeju je ratna kancelarija komandanta Izetea Nanića, izložene su fotografije više od 450 Bužimljana koji su položili svoje živote u odbranu RBiH, zatim razne vrste oružja koji su korišteni u odbranu BiH, dok su mnoge sami ručno pravili, te razni ratni trofeji. Pored ostalog tu je i kapa i dnevnik srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je lakše ranjen u borbama protiv 505. i za "dlaku" je umakao Izetovim vitezovima. Tada je u operaciji ‘Breza 94’, 'nako bosanski poručio svojim vitezovima: Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima!Peti korpus ARBiH sa generalom Dudakovićem na čelu i 505. viteška bužimska brigarada na čelu sa komandantom Naniće, imaju posebne zasluge za slom vojske srpske genocidne tvorevine, Srbije i CG, zatim srpske vojske tzv Kninske Krajine, i potpuni slom izdajnika Fikreta Abidića. Kada su sve njih totalno vojno porazili, pocijepali im linije duboko u teritoriji Hrvatske, tek je nakon toga krenula hrvatska "Oluja" koju danas slave, nagrađuju svoje ratne zlikovce, naravno ne spominju zasluge vitezova Armije RBiH.

Iskreno vam preporučujem da posjetite viteški Bužim, turbe Izeta i Nevzeta Nanića, Muzej 505., ali ujedno financijski podržite rad ovog muzeja.

Nedžib je u godinama naše iskrene suradnje izražavao želju da ga zijaretim. Govorio je: "Esade, nemoj slučajno da dođeš u Bosnu, a da mi ne dođeš u Bužim"! I bio sam zbog vitezova Bosne, ali i Nedžibovog hatora, ali i njegovog velikog stvaralaštva koje je posvetio Bošnjacima, Bosni, Bužimu, Uni, ali i rodnom Sandžaku.

Na turbe i kroz muzej proveo nas je Bećo Kovačević, veteran 505. bužimske viteške brigade 5. kurpusa Armije RBiH

Nedžibova plemenita duša se vratila Gospodaru svjetova 14. februara 2020., a mi ostasmo uskraćeni za njegove pjesme, tekstove, fotografije i pitke reportaže iz Bužima - grada vitezova koji je posebno volio. Allah da mu pokloni Džennet, amin!
Ostali prilozi:
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: